Kinderboekenweek2016

Het is weer zover!

5 tot 16 oktober

De Kinderboekenweek 2016 loopt van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober. De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk is Dolf Verroen. Floor Rieder maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Opa's en oma's staan centraal tijdens de Kinderboekenweek onder het motto: voor altijd jong! 

Floor Rieder in het Klokhuis

In Het Klokhuis zie je in de Kinderboekenweek de aflevering Illustrator met Floor Rieder. Floor maakt het prentenboek voor de Kinderboekenweek van 2016. Zij maakt ook de tekeningen in de boeken van Jan Paul Schutten zoals Het raadsel van alles wat leeft. Nienke bekijkt hoe Floor haar tekeningen met veel versieringen en patronen maakt én bedenkt. Floor tekent vaak met een kroontjespen. En ze doet aan andersom tekenen: wat is dat? Veel ideeën haalt Floor uit gebouwen en architectuur. Floor laat aan Nienke zien hoe ze aan een 3D boek werkt.

Oorlog en vriendschap

Het Kinderboekenweekgeschenk Oorlog en vriendschap is geschreven door Dolf Verroen.

 

Joop begrijpt niet hoe het kan, maar als Kees hem voor het eerst aankijkt, weet hij zeker dat ze vrienden zullen worden. Maar het is oorlog en Joop ontdekt al snel dat weinig dingen voor altijd zijn. Sommige kinderen komen niet meer naar school. De meester geeft geen les meer, want Duitse soldaten hebben het schoolgebouw in beslag genomen. Zelfs thuis is alles anders. Met een onderduiker in huis moet je altijd op je hoede zijn. Als de winter komt, sluipt de honger Joops leven binnen. Gelukkig heeft hij Kees. Maar kan hun vriendschap wel bestaan in een tijd waarin goed en fout op scherp staan?

Wedstrijd

Bij deze aflevering hoort ook een wedstrijd, namelijk Patroon tekenen! Floor legt je uit hoe je zelf een patroon kunt maken. 
Dat is met wat knip en plakwerk namelijk helemaal niet zo moeilijk. Een patroon kun je voor 1001 dingen gebruiken, je kunt er je kamer mee behangen, als achtergrond op je smartphone of tablet gebruiken, of pak er je cadeautjes mee in. Superorigineel!! 

Groter groeien!

Ook is er in de Kinderboekenweek een aflevering over groter groeien. Hoe zal Nienke eruit zien als zij eenmaal oma is? Wat gebeurt er in je lichaam als je groeit en ouder wordt? Nienke ontmoet Merel, haar moeder, haar oma en haar overgrootmoeder. Is de oudste ook de grootste? Biologe Ellen Nollen legt aan Nienke uit dat het verouderen al begint bij baby’s. En Nienke gaat in de verouderingsmachine waarmee we zien hoe zij er over 40 jaar uit zal zien. De ober serveert een menu speciaal gemaakt voor kinderen in de groei… 

Doe het zelf: Patroon

Dit heb je nodig

 • papier (hoe meer papiervellen, hoe groter je patroon!)
 • een potlood/pen/stift
 • kopieerapparaat/scanner
 • een schaar 
 • plakband

Hoe moet het?

 • Kies een voorwerp met een mooie vorm en maak hier een tekening van. (Je kunt ook een plaatje van het internet gebruiken!)
 • Kopieer je tekening en knip het kopietje in 4 stukken.
 • Wissel de stukken tekening met de tegenovergestelde richting en leg het getekende deel in de hoeken.

 • Plak de stukken aan elkaar en vul het wit weer in met tekeningetjes.
 • Kopieer de tekening zo vaak als je wilt en plak ze aan elkaar.
 • Je patroon is klaar!

 

Patroon inzendingen

Je kunt helaas niet meer meedoen met de wedstrijd, hieronder zie je alle inzendingen!

Deel deze pagina met je vrienden!