November 2016

November 2016

Deze afleveringen worden in november 2016 uitgezonden:

1 november – Meisje van Yde
Eind 19de eeuw wordt in het Drentse plaatsje Yde het lijk van een jong meisje uit het veen gehaald. Nienke zoekt uit wie dit ‘meisje van Yde’ was. En hoe kan het dat haar lichaam zo goed bewaard is gebleven? In de sketch weten de oermensen dat in het veen alles heel lang goed blijft.

2 november – Gebrandschilderde ramen
Veel kerken zijn versierd met glas-in-loodramen. Nienke kijkt mee in het atelier van Marc Mulders hoe het nieuwe glasraam voor de Goudse Sint-Janskerk gemaakt wordt. Daarbij maak Marc gebruik van brandschilderen. Ard en Fjodor maken een glas-in-lood-disco.

3 november  – Maritiem trainingscentrum
Op zee werken kan gevaarlijk zijn, een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe oefen je voor zo’n ongeluk? Maurice traint een dagje mee in het maritiem trainingscentrum. Hij oefent met een zinkende helikopter en neemt een duik met de vrijevalboot van 14 meter. 

4 november – Paardenfotograaf
Arnd Bronkhorst is internationaal paardenfotograaf. Nienke loopt een dag met hem mee en ontdekt de kneepjes van het vak. Arnd legt aan Nienke uit hoe je het best een mooie paardenfoto maakt. De meisjes waren enorme paardenfans, maar toen kwamen de jongens…

7 november – Het kantoor 182
Leonoor wordt gek van een paardenfan en Timo denkt dat heel veel hoefijzers heel veel geluk brengen. Waarom draagt een paard eigenlijk hoefijzers? En moet een paard ook naar de tandarts?

8 november – Yana maakt
Bart bezoekt Yana (14) die zelf animaties maakt. Met klei maakt ze verhaaltjes over dieren. Bart krijgt te zien hoe ze de filmpjes maakt. Samen maken ze een filmpje en geven ze tips hoe je zelf aan de slag kunt. Varkentje Rund krijgt nog maar 1 beeldje per seconde in plaats van 24.

9 november – Textieldesign
Afrikaanse kleding staat bekent om hun kleurige stoffen. Maar die kleurige ontwerpen komen gewoon uit Nederland. Nienke bezoekt de ontwerpers en neemt een kijkje in de textieldrukkerij. Ze ziet hoe hars wordt gebruikt voor het kleuren van de stof.
 
10 november – Dateren
Hoe weten we hoe oud voorwerpen zijn die archeologen opgraven? Dat werk noemen we dateren. Nienke gaat op bezoek bij een laboratorium en leert welke technieken daarvoor gebruikt worden. Hoe oud is het potje dat ze vindt tijdens een opgraving? In de quiz raden Bert en Joke de leeftijd van bomen en baby’s. 

11 november – IJslands paard
Wat maakt het IJslands paard zo bijzonder? Nienke bezoekt de IJslanderstoeterij van Jaap en Yvonne.  Zij laten aan Nienke zien wat er allemaal bij het fokken van de stoere, sterke IJslandse paarden komt kijken. In de quiz weten Bert en Joke alles van alle paarden.

14 november – Het Kantoor 189
Leonoor en Timo interviewen een dierenverzorger met dierlijke trekjes en Wouter geeft Ben rekenles. En verder: Waarom staan stokstaartjes altijd op wacht? Hoe reken je met procenten? En hoe oud is de OudSTE tomaat van de wereld?

15 november – Landkaarten maken
Eva duikt in de wereld van landkaarten maken. Ze maakt met oude instrumenten een plattegrond van een speeltuin. Daarna maakt ze een moderne kaart met een vliegtuig waarmee ze van boven foto’s van het landschap te maken. En nu maar hopen dat ze de weg niet kwijt raakt! In de sketch zien we een kapitein uit d e17e eeuw met een landkaart vol witte plekken.

16 november – Planeet Aarde, ontstaan van leven
Hoe is de aarde ontstaan? En waar komen de mensen vandaan? Nienke gaat 4000 miljoen jaar terug in de tijd en neemt ons mee naar de eerste dieren op de aarde. Het eerste leven begint in zee en kruipt daarna op het land. Bij NerdTV leggen Eric Jan en Katinka  aan de hand van een aquarium uit hoe het leven is ontstaan.

17 november – Cartoonist
Elke dag staan er cartoons in de krant. Nienke ziet bij cartoonist Hajo hoe hij cartoons maakt van o.a. Willem-Alexander. Wat zijn karikaturen? En hoe worden symbolen gebruikt in cartoons? Said en Jonathan praten over cartoons. Mag alles als het maar grappig is?

18 november – Paardenonderzoek
Dolores gaat paarden onderzoeken. Ze ontdekt dat steunzolen en aangepaste hoefijzers overbelaste pezen van renpaarden kunnen ontlasten. Met je smartphone kan je controleren of je paard goed loopt door sensoren op de beenbeschermers te plakken. Hoe behandel je een iets te zware pony met zere hoefjes?

21 november – Het Kantoor 185
Ben gebruikt Timo om melk populair te maken, Leonoor en Wouter willen juist dat er meer water gedronken wordt. En verder: Wat is het middelSTE punt van Nederland? Waarom drinken we eigenlijk melk van koeien en niet van varkens? En een liedje van De Staat over alle vormen die water kan hebben.

22 november – Filmdecor
Maurice reist af naar het decor van een kinderfilm die speelt in Middeleeuws Antwerpen. Hoe verplaats je naar de Middeleeuwen? Maakt de decorbouwer alles zoals het echt was? Wesley en Rodney staan op de filmset en willen beroemd worden.

23 november – Kytopia
Kytopia is een oude poptempel die is omgebouwd tot een plek waar muzikanten samen werken aan nieuwe muziek. Dolores neemt de oude klokhuis-tune mee en laat er een nieuwe versie van maken! In Varkentje Rund wil Grethe een popster worden maar dat gaat helemaal mis.

24 november – Minihuis
Pascal gaat op bezoek bij Martijn en Irene in hun minihuis: een piepklein huis op wielen. Ze hebben hun minihuis helemaal zelf gebouwd. Ze laten Pascal zien hoe zij wonen en leven. Het minihuis zit vol met handige snufjes! In de oersketch hadden ze al een mobiel verplaatsbaar minihuis voor als het water ging stijgen.

25 november – Top Springpaard
Maikel van de Vleuten is springruiter en rijdt op de beste springpaarden van Nederland. Nienke mag met hem meerijden. Hoe worden die paarden zo goed? Dolores gaat naar een stoeterij waar topspringpaarden van jongs af aan getraind worden; van veulen via ‘zadelmak’ naar de galoppeerbaan.

28 november – Het Kantoor 186
Leonoor eet niks om te oefenen voor de ramadan, wat Ben op het idee brengt Timo en Wouter de opdracht te geven om zich ook in te leven in een andere cultuur. En verder: Hoe wordt kokosbrood gemaakt? Wat is de oudSTE moskee? En wanneer gebruik je ALS en wanneer DAN?

29 november – luchthaven
Jaarlijks komen en gaan miljoenen reizigers vanaf luchthaven Schiphol. Bart mag het platform op in een busje en ziet hoe een vliegtuig parkeert. Ook volgt hij zijn koffer van de check-in naar het vliegtuig.

30 november – Sieraden
Eva loopt een dag mee met edelsmeden Johanna en Bernard en ziet wat er allemaal komt kijken bij het maken van een sieraad. Het gieten van het zilver gebeurt in de edelmetaalgieterij.

Deel deze pagina met je vrienden!