Maart 2017

Maart 2017

Deze afleveringen worden in maart 2017 uitgezonden

1 maart – Kari maakt
Kari maakt van oude metaal kleine figuurtjes. Maurice gaat met zijn caravan op bezoek en maakt samen met Kari een poppetje. Van een oude vork maken ze een slak. En ze geven tips zodat je zelf ook aan de slag kunt gaan! In de sketch zien we een kunstenaar die creatief  En winstgevend is met fietsonderdelen.

2 maart – Leonardo da Vinci
Het genie Leonardo da Vinci was de nieuwsgierigste man van zijn tijd. Aan zijn 6000 tekeningen kun je goed zien wat hem bezighield. Zeer gedetailleerde schetsen met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van boomtakken tot hijskranen, van vogels tot duikpakken. Nienke probeert samen met kunsthistoricus Michael Kwakkelstein een tipje van het genie te ontvouwen. Typhoon rapt, zingt en danst in een flitsende Leonardo-clip.

3 maart – Zuurkool
Zuurkool is de wintergroente bij uitstek. Dolores helpt mee met de kooloogst in het najaar. Om de witte kool te kunnen bewaren wordt er van oudsher al zuurkool van gemaakt. Hoe wordt die kool zuur en wat heeft zout daar mee te maken? Dolores gaat naar de zuurkoolfabriek. 

6 maart – Het Kantoor 142
Op het kantoor wordt een weddenschap afgesloten: wie krijgt Ben aan het huilen? STE: de beroemdSTE gevangenis; Alcatraz bij San Francisco. Waarom? Daarom!: Waarom vinden we baby’s schattig? Het orkest: De strijkers.

7 maart – Snelle fiets
Maurice probeert een snelheidsrecord te vestigen zonder motor. Een ligfiets is daarvoor het beste vervoersmiddel. Het Human Power studenten team uit Delft haalt bijna 140 km/u met de fiets! Lukt het Maurice ook om zo hard te gaan? In de sketch bedenken de oermensen een oerversie van  de fiets.

8 maart –  Speurrat
Bij de politie maken ze al lange tijd gebruik van speurhonden. Maar nu is er een nieuwe ster: de speurrat. Dolores krijgt te zien hoe goed deze ratten kunnen speuren. Hoe hebben ze dat geleerd? Met een klik-klakker en een lekker hapje als beloning kom je een heel eind.

9 maart – Spelen
Spelen is het leukste wat er is! En het blijkt ook nog eens heel belangrijk te zijn. Samen met hersenprofessor Erik Scherder legt Bart uit waarom het zo belangrijk is om te spelen. Bart en Nienke spelen samen buiten en Bart waagt een spannende sprong. In de sketch doen Igor en Robin hun eigen vorm van oer-verstoppertje.

10 maart – Escape Room
Opgesloten worden in een kamer en binnen een uur moeten ontsnappen. Dat is een escape room. Pascal laat zich opsluiten en probeert de puzzels op te lossen om buiten te komen. Ook neemt hij een kijkje bij de bedenkers van zo’n escape room. Hoe komen zij tot ideeën? En kan Pascal ontsnappen? Dos Hermanos zingt en rapt over hun escape room.

13 maart – Het Kantoor 143
De mannen van Het Kantoor formeren een band. De Klokrockers! Zou Leonoor de zangeres willen worden? Waarom? Daarom!: waarom hebben we eigenlijk nagels? STE: het drukSTE metrostation ter wereld. Het orkest: de koperblazers.

14 maart – Gameverslaving
Iedereen speelt wel eens een game. Maar als gamen belangrijker wordt dan slapen of eten dan spreken we van een verslaving. Nienke gaat op bezoek bij Kyo, die verslaafd is geweest aan gamen. Samen met xLinkTijger geven zij tips om van een verslaving af te komen. In de sketch maken Ard en Fjodor hun eigen gameboy.

15 maart – Democratie
15 Maart zijn er verkiezingen. Maar waarom hebben we verkiezingen en wat betekent het om in een democratie te leven? Nienke gaat bij de Tweede en Eerste Kamer langs en legt het uit. En wat heeft de koning met de regering te maken? in de sketch vindt de 'Dat Kan Toch Anders Man' de democratie uit  - met alle gebreken van dien.


16 maart – Architect
Hoe bedenkt en ontwerpt een architect een nieuw gebouw? Maurice loopt mee met architect Winy Maas. Samen bezoeken ze één van Winy’s ontwerpen: De Markthal in Rotterdam. in de sketch prijzen de truckchauffeuses hun stad Rotterdam helemaal de hemel in.

17 maart – Drone Racen
Dino Joghi is drone racer. Pascal gaat kijken als Dino gaat vliegen op het Nederlands Kampioenschap Drone Racen. Zal Dino een deelname voor het Wereldkampioenschap binnenhalen? In de sketch zien we Varkentje Rund in de weer met een drone, dat moet wel  mis gaan.

20 maart – Het Kantoor 144
Ben vindt het eten in de rubriek ‘Etenschap’ ver beneden niveau. Vandaar dat hij restaurateur Henry Dumoulin uitnodigt om de redactieleden bij te scholen. Waaom? Daarom!: waarom vinden wij vet eten lekker? STE: de langSTE dijk te wereld. Etenschap: leuke weetjes over eiwit

21 maart – Schepijs
Dolores vertelt de geschiedenis van ons ijsje. De eerste ijssalon ter wereld werd in 1686 geopend in Parijs en bestaat nog steeds. Luc, één van de dertig Nederlandse meesterijsbereiders, legt aan Dolores uit hoe tegenwoordig schepijs in zijn ijssalon gemaakt wordt. In de sketch zien we de ober toetjes uitbeelden, en de gasten moeten raden.

22 maart – Zuid-Afrika: Taal
Maurice bezoekt in Paarl in Zuid-Afrika het wonderlijke Taalmonument dat is opgericht ter ere van het Afrikaans; een taal met Nederlandse roots. Hij ontmoet rapper Jack Parow en vraagt hem naar de onzekere toekomst van het Afrikaans. Sinds de afschaffing van de Apartheid heeft Zuid-Afrika namelijk 11 officiële talen. Maurice pikt er een uit en doet een cursus: Xhosa. Dos Hermanos zingt en rapt in en over het Afrikaans.

23 maart – Dyscalculie
Iedereen heeft wel eens moeite met een sommetje, maar mensen met dyscalculie hebben daar altijd moeite mee. Met veel oefenen is er iets aan te doen, maar je zal er nooit helemaal vanaf komen. Het Klokhuis over dyscalculie: wat is het, en wat kan je er aan doen?

24 maart – Speciaal transport
Voor sommige ladingen zijn de wegen te smal, de viaducten te laag en de meeste rotondes te krap. Dan is er speciaal transport nodig. Maurice reist mee met twee enorme cilinders die van België naar Nederland getransporteerd worden. Een militaire operatie waarbij elke kilometer gepland moet worden!

27 maart – Het Kantoor 145
Leonoor gaat een portret van Ben maken. Wat gaat dat opleveren? Waarom? Daarom!: Waarom lacht niemand op oude schilderijen? STE: de grootSTE windmolen en in Etenschap gaat het over schuim.

28 maart – Magnetronmaaltijden
Pasta, nasi, boerenkool met worst; je kunt het zelf maken of kant-en-klaar kopen. Sosha zoekt uit hoe magnetronmaaltijden worden gemaakt. Chef-kok Nilton geeft tips over het maken van de maaltijden. Samen ontwikkelen ze een nieuw recept. in de Quizz kennen Bert en Joke alle magnetronmaaltijden uit hun hoofd.

29 maart – Zuid-Afrika: Slavernij
Maurice bezoekt Kasteel de Goede Hoop waar de slavengeschiedenis in Zuid-Afrika is begonnen door toedoen van de Nederlanders. In één van de eerste boerderijen, Groot-Constantia, gaat hij op zoek naar de overblijfselen van de slavengeschiedenis. En hij ontmoet Aubrey Springveldt die op zoek is gegaan naar z’n eigen slavenafkomst. Def P rapt en  zingt over alle vormen van slavernij.

30 maart – Donordier
Donordieren zijn dode huisdieren die aan de opleiding diergeneeskunde worden gegeven. Daar worden ze gebruikt voor het onderwijs. Pascal gaat op onderzoek: wat gebeurt er met deze donordieren? In de sketch zien we een muis, een ijsbeer, een hond en een poes, allen met een dierendonorcodicil.

31 maart – EOD
Als er een bom gevonden wordt dat moet die onschadelijk gemaakt worden. Dit doet de EOD. Pascal doorloopt de training en leert alles over bommen en hoe je ze onschadelijk kunt maken. Hoe breng je een bom veilig tot ontploffing komen? in de sketch zien we Ard en Fjodor die hun eigen explosieven opruimen.

Deel deze pagina met je vrienden!