Afl. 5 Mandela

Mandela

Mandela

De bekendste strijder tegen apartheid is Nelson Mandela. Hij sluit zich aan bij het ANC, een organisatie die voor gelijke rechten van zwart en blank strijdt. In de jaren 1960 wordt hij gevangen gezet vanwege zijn gewapende verzet tegen de apartheid. Hij zit gevangen tot 1990, de langste tijd brengt hij door in de gevangenis op Robbeneiland. De cel van Mandela op Robbeneiland was 2,4 bij 2,1 meter groot is die. In de nabijgelegen groeve moest Mandela werken, net als de andere politieke gevangenen. Maar Mandela gebruikte zijn tijd in gevangenschap ook om te studeren, bij te blijven en andere gevangen te onderwijzen.

Toen hij vrij kwam na 27 jaar eiste hij afschaffing van de Apartheid en vrije verkiezingen. En hij benadrukte dat de strijd tegen Apartheid een strijd was tegen het systeem, niet tegen de blanke bevolking. Bij de eerste vrije, democratische verkiezingen van Zuid-Afrika, in 1994, werd Mandela verkozen tot president. Een nieuwe tijd breekt aan voor Zuid-Afrika. In het kantoor van de Nelson Mandela Stichting bekijkt Maurice wat mensen van over de hele wereld aan Mandela hebben opgestuurd omdat ze hem zo bewonderen. Hij ontmoet er ook de Nederlandse Lucia Raadschelder, die zelf ook een rol speelde in het ondergrondse verzet van de ANC.


Op deze foto is wel heel veel te zien, het Mandela monument, de cameraploeg en een hele schoolklas die met Maurice op de foto wil. En stiekem staat onze redacteur onder een paraplu te schuilen voor de zon! 

Deel deze pagina met je vrienden!