Juni 2017

Juni 2017

Deze afleveringen worden in juni 2017 uitgezonden

1 juni - Kinderrechten: Onderwijs
Een van de belangrijkste kinderrechten is het recht op onderwijs. Nienke gaat op bezoek in Guatemala. Bijna de helft van de kinderen maakt de basisschool daar niet af. Hoe komt dat? Santos (13) laat aan Nienke zien welke hulpprojecten er worden opgezet om kinderen ook daar goed onderwijs te geven.

2 juni -  Soul
Shirma Rouse is soulzangeres. Nienke gaat bij haar op bezoek. Jou raken is mijn werk; aldus Shirma. Ze vertelt hoe de oorsprong van de soulmuziek haar geïnspireerd heeft tot haar manier van zingen. Volgens haar komt in soulmuziek de straat en de kerk bij elkaar.

5 juni - Het kantoor 163
Ben wil een digitale agenda en verzint een héél bijzonder wachtwoord. Verder antwoord op de vraag wat puistjes nou precies zijn en hoe hummus wordt gemaakt. In ‘Digitaal’ wordt uitgelegd wat ‘in de cloud’ betekent

6 juni - Kool
Kool wordt overal gegeten. Nienke laat zien hoeveel verschillende koolsoorten er bestaan. Allemaal ontstaan uit de oerkool.
8 juni -  Politie-uniform

7 juni -  Luchtballonrace
Nienke en Maurice doen mee aan een luchtballonrace. Het gaat daarbij niet om wie de snelste is, maar om wie het best met de ballon kan sturen. Hoe kun je sturen met een luchtballon? Scheerschuim blijkt een onmisbaar hulpmiddel. Wie worden de winnaars? De mannen of de vrouwen?

8 juni - Politie-uniform
De Nederlandse politie is in een nieuw uniform gestoken. Deze keer is het ontwerp helemaal tot stand gekomen met behulp van de agenten zelf. Welke kleding hebben ze nodig om hun werk goed te kunnen doen? Wat is een goed politie-uniform? Dolores zoekt het uit.

9 juni - Zonne-energie
Hoe kan je koken op zonne-energie? Hoe werkt een zonneauto? Nienke bekijkt een Nederlands fietspad dat uniek in de wereld is en gaat op bezoek bij de Technische Universiteit in Delft waar veel onderzoek wordt gedaan naar zonne-energie.

12 juni - Kantoor 156
Ben is tijdelijk invalide, maar zou mevrouw Beumer van het hoofdkantoor hem wel geloven? In  DoenZeDatZo is te zien hoe kleine auto’s worden gemaakt. In de rubriek Orkest is de Bas aan de beurt en in Etenschap gaat het deze keer over gluten.

13 juni - Zoek Het Uit: Slimme verpakkingen
Wij gooien veel voedsel weg omdat het ‘voorbij de datum’ is. Dat is niet altijd nodig. Nienke gaat langs onderzoekers die bezig zijn met slimme verpakkingen. Hoe kunnen zij er voor zorgen dat ons verse eten langer houdbaar wordt? Kan een zak sla middels een chip SMS-en dat ‘ie opgegeten moet worden?

14 juni - Marit Törnqvist
Marit Törnqvist heeft het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2014 gemaakt: ‘Fabians feest’. Dolores gaat naar haar werkplek in Amsterdam. Marit vertelt over hoe haar jeugd  in Zweden nog steeds grote invloed heeft op haar werk. Dolores krijgt te horen en te zien hoe Marit stap voor stap tot haar beroemde prentenboeken komt. Wat hebben tandenborstels en vlooienkammen daarmee te maken?

15 juni  - Kinderrechten ondervoeding
Een belangrijk kinderrecht is het recht op voldoende gezonde voeding. Toch zijn er nog veel plekken in de wereld waar kinderen niet genoeg gevarieerd eten krijgen. Nienke gaat op bezoek in Guatemala. Een prachtig en vruchtbaar land. Toch zijn er veel kinderen ondervoed. Nienke legt uit hoe dat komt en laat zien met welke hulpprogramma’s geprobeerd wordt om verandering te brengen in deze situatie.

16 juni  - Superhagedissen
Hagedissen zijn als soort ouder dan de dinosaurussen. Dat komt waarschijnlijk door de slimme trucs die ze gebruiken om te overleven. Nienke gaat naar dierenpark De Oliemeulen waar ze een indrukwekkende verzameling hagedissen hebben.  Dierverzorger Sjef laat een aantal  spectaculaire eigenschappen zien.

19 juni  - Kantoor 157
Ben heeft het aan de stok met de scheidsrechter van zijn voetbalneefjes. Gaat dat goed? In ‘Waarom? Daarom!’ een uitleg waarom een klok 12 uur heeft. In Doenzedatzo kun je zien hoe de strepen op een voetbalveld gemaakt worden en verder antwoord op de vraag hoe gootsteenontstopper werkt.

20 juni  - Zoek Het Uit: Vlees van de toekomst
Het produceren van vlees kost zo veel dat het in de toekomst moeilijk is vol te houden. Wat zouden de alternatieven kunnen zijn? Een sappige insectenburger? Een hamburger van kweekvlees? Nienke gaat bij onderzoekers langs die zich bezighouden met het vlees van de toekomst.

21 juni - Decor en theatertechniek
Het podium van de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam is één van de grootste van Europa. Het theater zit helemaal vol met techniek. Nienke gaat er op bezoek en krijgt te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt om magie op het podium te krijgen.

22 juni  - Boom
Nienke duikt met bioloog Edwin het bos in. Bomen zijn unieke natuurverschijnselen. Sommige soorten worden wel 2000 jaar oud en worden meer dan 100 meter hoog. Hoe werkt een boom? Nienke krijgt alles te weten over hoe een boom eet en drinkt. En natuurlijk hoe het voor ons zo belangrijke zuurstof geproduceerd wordt.

23 juni  - Judo
Judo is een populaire sport in Nederland. En we zijn er ook goed in. Dolores traint mee met Anicka van Emden die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Rio. Zij legt uit hoe je bij judo op een slimme manier de kracht van je tegenstander gebruikt. Hoe zit trouwens die ingewikkelde  puntentelling in elkaar?

26 juni  - Het Kantoor 141
Ben krijgt promotie, maar moet hij dan ook verhuizen naar de hoogste verdieping? Wouter probeert hem van zijn hoogtevrees af te helpen.  Verder gaat Bart in de serie STE op zoek naar het hoogSTE gebouw ter wereld in Dubai. In Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom wij onderbroeken dragen en een portret van de grote denker Newton.

27 juni - Zoek Het Uit: Enzymen
Enzymen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Ze ‘knippen’ het voedsel in hapklare brokken die opgenomen kunnen worden door de darmen. Zouden die enzymen dat knipwerk ook buiten je lichaam kunnen doen? Bij de afwas bijvoorbeeld? Maurice zoekt het uit in een enzymenlaboratorium.

28 juni - Huisschilder
Schilderen is een vak. Dolores gaat naar de Schildersschool en krijgt te zien hoe lastig het is om goed te schilderen. Ze krijgt gouden tips over kwastgreep, opstrijken en verdelen.

29 juni -  Aardehuis
In het Overijsselse Olst wordt een wijk gebouwd met ‘Aardehuizen’. De huizen worden zo veel mogelijk gebouwd met gerecyclede materialen en zijn zo goed als zelfvoorzienend. Hoe is het om in een huis te wonen van autobanden en strobalen? Nienke gaat op onderzoek uit. Waar blijft de poep en plas als je niet op een riool bent aangesloten?

30 juni - Koolmees
De koolmees wordt in Nederland al meer dan 100 jaar onderzocht. Hoe is hun gedrag aan het veranderen? Koolmeesonderzoeker Marcel legt aan Maurice uit dat er stadsmezen en bosmezen bestaan. Hebben die ook nog verschillende karakters?

 

Deel deze pagina met je vrienden!