Juli 2017

Juli 2017

Deze afleveringen worden in april 2017 uitgezondenjuli

3 juli - Het Kantoor 124
Op het Klokhuiskantoor komt het nieuwe vriendje van Leonoor langs. Hoe reageren haar kantoorgenoten Ben, Wouter en Timo? In ‘Daar Zit Wat In’ wordt een afstandsbediening open geschroefd. Waarom eten we eigenlijk taart bij een feest? Verder antwoord op de vraag: Hoe werkt een wasstraat?

4 juli - Videokunst
Puck Verkade is videokunstenaar.  Ze gebruikt video om haar installaties te maken. Onlangs liet ze zichzelf 99 keer portretteren. Dolores bekijkt samen met haar het resultaat. Hoe is het om in een kamer te zijn met 99 portretten van jezelf?

5 juli - DJ Erik Arbores
DJ Erik Arbores deed al op z’n 13e eindexamen. Vandaar dat hij nu al zijn tijd kan besteden aan zijn grote passie; muziek. Maurice gaat op bezoek op de zolderkamer van de 16 jarige DJ. Daar bereidt hij zich voor op een groot concert in Ahoy. Hoe maak je een house-track?

6 juli - Zoek Het Uit! Kleinste deeltje
De eerste aflevering van de tiendelige Klokhuisserie ‘Zoek Het Uit!’, een serie over wetenschappelijk onderzoek. Nienke gaat naar Zwitserland! Een heel team van onderzoekers is daar bezig met de zoektocht naar het kleinste deeltje. Onderzoekers Rosemarie Aben en Ivo van Vulpen leggen in de gigantische tunnel van de deeltjesversneller van CERN uit hoe ze op zoek zijn naar dat ‘Higgs-deeltje’. Wat is dat eigenlijk voor deeltje?

7 juli - Geboorte
Nienke krijgt in deze aflevering de unieke kans om een bevalling mee te maken. Hoe groeit een baby in de buik? Gelukkig kun je met een echo af en toe een kijkje nemen om te zien of alles goed gaat. En hoe krijgt een vrouwenlichaam het voor elkaar om zo’n grote baby uit zo’n smalle bekkenopening  te krijgen? Een aflevering met een goede afloop.

10 juli - Het Kantoor 126
Op het Kantoor wordt door Timo, Wouter, Leonoor en Ben hard gewerkt aan de onderwerpen. Ondertussen is er een verhuizing aan de gang! Als dat maar goed gaat. Verder antwoord op de vraag ‘Hoe werkt een vlooienband?’. In ‘Waarom? Daarom!’ wordt uitgelegd waarom we eigenlijk onze ogen opmaken. En in ‘Daar Zit Wat In’ haalt Nienke een wasmachine uit elkaar.

11 juli - Levi van Veluw
Kunstenaar Levi van Veluw heeft zichzelf een opdracht gesteld. Ordening scheppen in de chaos. Dolores gaat op bezoek in zijn atelier. Zijn kunstwerken lijken door de computer gemaakt maar zijn allemaal echt. Hij heeft zijn eigen kinderkamer nagebouwd met 30.000 houtblokjes.

12 juli - Octocopter
Paul is fotograaf en heeft een superhandig apparaat om spectaculaire luchtfoto’s mee te maken. Het is een op afstand bestuurbare helikopter met 8 wieken; de octocopter. Nienke probeert samen met Paul en zijn piloot Lesley een scene uit een Klokhuisaflevering te filmen. Hoe hoog kan de octocopter?

13 juli - Buistransport
Tussen Rotterdam en Antwerpen ligt een ondergrondse snelweg met pijpleidingen voor transport van gassen en vloeistoffen. Hoe omzeil je de obstakels die je tijdens de aanleg tegen komt? Maurice vliegt met een controlevlucht over de ‘buisleidingenstraat’.

14 juli - Beatbox
Ruud, oftewel ‘Rudebeats’, is beatboxer. Hij tovert een complete band, inclusief drumstel, synthesizer en raptekst, uit z’n mond. Je weet niet wat je hoort! Dolores krijgt een cursus beatboxen. Met de letters van het ezelsbruggetje ‘potje kaarten’ kun je een drumstel nadoen en een basisbeat maken. Hoe? Doe gewoon mee met Dolores en Rudebeats.

17 juli - Het Kantoor 128
Ben heeft een spaarvarken meegenomen. Voor ieder scheldwoord moet er een euro in de pot. Maar zijn alle scheldwoorden even duur? In ‘DoenZeDatZo’ wordt uitgelegd hoe aardbeien worden gekweekt. In ‘Waarom? Daarom!’ wordt uitgelegd waar een spaarvarken eigenlijk vandaan komt. Verder antwoord op de vraag: ‘Hoe wordt een kentekenplaat gemaakt?’

18 juli - Legerkleding
Het Kledingbedrijf van Defensie voorziet alle militairen in Nederland van gepaste kleding. Ook als je uitgezonden wordt naar het buitenland. Elk legeronderdeel en elk klimaat heeft z’n eigen uitrusting. Van brandwerend ondergoed voor de luchtmacht tot jungleschoenen en woestijnsokken voor de landmacht; het ligt allemaal klaar in de magazijnen. Nienke gaat er shoppen.

19 juli - Koraal
Koraal is een bijzondere levensvorm. Het is eigenlijk een plant, een dier en een steen tegelijk. Koraalonderzoeker Mark Vermeij laat Dolores in Curaçao zien hoe het koraal leeft. Eén keer per jaar laten koraaldiertjes allemaal tegelijk hun eitjes los om zich voort te planten. Die bijzondere gebeurtenis vindt ’s nachts plaats en Dolores is er bij!

20 juli - Zoek Het Uit! Groeien
Een nieuwe aflevering uit de serie ‘Zoek Het Uit’; een serie over wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Hoe groei je? Nienke zoekt het uit met de onderzoekers van de Technische Universiteit in Eindhoven. De belangrijkste bouwstenen zijn natuurlijk onze cellen. Maar hoe weten die cellen nou hoe ze moeten groeien? Nienke ziet hoe het de onderzoekers op de Universiteit al is gelukt om hartcellen te kweken op een schoteltje. De cellen kloppen echt!

21 juli - Stewardess
Lisa gaat stage lopen als stewardess. Ze leert onder andere hoe je een brandje aan boord moet blussen en ze doet een landingsoefening in een simulator.

24 juli - Het Kantoor 129
Ben van het Klokhuiskantoor krijgt zijn neefjes te logeren. Hij vindt dat ze nodig heropgevoed moeten worden. Met een buikspreekpop.  Verder antwoord op de vraag: “Hoe werkt een buikspreker?”. In Waarom Daarom wordt het mysterie van het gele badeendje opgelost en in ‘Daar Zit Wat In’ haalt Nienke een stofzuiger uit elkaar.

25 juli - De Nederlandsche Bank
Ook banken moeten geld kunnen lenen of kunnen sparen. Dat doen ze bij de Nederlandsche Bank. De bank voor de banken.  Daar controleren ze al het Nederlandse cash  en zorgen er voor dat ons geld zijn waarde behoud.  De directeur legt uit hoe dat in z'n werk gaat. Bij hoge uitzondering mag Nienke een kijkje nemen in de kluis waar een groot deel van onze goudvoorraad ligt opgeslagen.

26 juli - Brandweeropleiding
Hoe word je brandweerman? Nienke doet mee aan een uitgebreide selectie om te kijken of ze mee mag doen met de brandweeropleiding. Daar komen een aantal zware fysieke tests bij kijken. Samen met leerling Jacqueline doet ze een eerste examen op de tweejarige opleiding.  Er moet een brand geblust worden!

27 juli - Zoek Het Uit! Afl. Scheepsarcheologie
De bodem is een geschiedenisboek. Zeker voor archeologen. Onder de klei van de Flevopolder liggen nog honderden scheepswrakken verscholen. Hoe worden die gevonden? En waarom worden ze niet allemaal opgegraven?

28 juli - Tenten
Een tent is niet meer dan een draagbaar huis gemaakt van stof en een paar stokken.  Toch beschermt een tent je tegen kou, regen, en wind.  Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Lisa krijgt in een tentenfabriek alle ins en outs. Waarom mag je bijvoorbeeld nooit een handdoek over je tent leggen? Verder worden de tenten uitgebreid getest door de brandweer. Met heel veel water en wind.

31 juli - Het Kantoor 130
De ex-vriendin van Timo moet kappersexamen doen en heeft dringend een model nodig. Wie van de kantoorgenoten is een ideaal model? Verder; hoe wordt gel gemaakt? In Next Top Model wordt een Klokhuis gevouwen met origami en in DoenZeDatZo zien we hoe en pruik gemaakt wordt.

Deel deze pagina met je vrienden!