Augustus 2017

Augustus 2017

Deze afleveringen worden in augustus 2017 uitgezonden:

1 augustus - Zoek Het Uit: Winkelgeheimen
Hoe worden wij verleid om in de supermarkt zo veel mogelijk geld uit te geven? Maurice en Nienke zoeken het uit. Ze horen van gedragswetenschappers en een hersenonderzoeker hoe wij onbewust keuzes maken. Daar maken supermarkten met hun winkelgeheimen handig gebruik van!

2 augustus - Brandweertraining
Een derde van alle meldingen die bij de brandweer binnenkomen heeft niets met brand te maken. Nienke traint mee met de hulpverleningsteams van de brandweer. Ze krijgt te maken met het team gevaarlijke stoffen en het duikteam. Uiteindelijk moet ze zelfs een auto open zagen.

3 augustus  - Zoek Het Uit! Liegen
Hoe weet je of iemand liegt of niet? Nienke gaat aan de leugendetector. Maar is die leugendetector waterdicht? Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam leggen uit waarom we eigenlijk liegen. Bij sommige mensen zie je gelijk dat ze de boel flessen. Waaraan?

4 augustus - Slimme vliegers
Vliegeren is superleuk om te doen. Dat ervaart Nienke bij een internationaal vliegfeest in Emmen. Maar je kunt vliegers ook heel slim gebruiken. Hans is bijvoorbeeld fotograaf en maakt met zijn vlieger schitterende plaatjes. Aart heeft een vlieger ontworpen waarmee je elektriciteit kunt

7 augustus - Het Kantoor 131
Ben organiseert een kledinginzameling voor de arme kinderen in Bangladesh. Zullen Timo, Wouter en Leonoor meedoen? In DoenZeDatZo wordt verteld hoe zo’n kledinginzameling werkt. Verder antwoord op de vraag hoe puzzels worden gemaakt en een korte uitleg over waarom wij een paard edel noemen.

8 augustus - Kruiden
Nienke gaat naar de Flevopolder. De plek waar ons meest gegeten kruid vandaan komt. Peterselie. Van een plant wordt wel vier keer geoogst! In de drogerij legt Nienke uit hoe die peterselie in talloos veel gerechten terecht komt. Smaakdeskundige Bauke legt uit dat onze neus en onze ogen ook meedoen bij het bepalen van de smaak van kruiden.

9 augustus - Zwerfafval
Als je gaat kijken langs onze kusten vind je het bewijs van een groot probleem. Zwerfafval.  In onze oceanen drijven 5  enorme eilanden van ‘plasticsoep’. Sommige daarvan zijn zo groot als Spanje en Frankrijk bij elkaar.  Waar komt dat plastic.

10 augustus - Bruggen bouwen
Hoe bouw je een brug van 150 meter lang over het Amsterdam-Rijnkanaal? Maurice legt uit hoe ze het gevaarte van 3 miljoen kilo de oversteek laten maken van de ene oever naar de andere. Er wordt een wagen ingezet met 450 wielen! Varkentje Rund bouwt een speciale brug voor Greetje

11 augustus - Prehistorische dieren
Zo’n 30.000 jaar geleden was Noordzee een grote grasvlakte! Er stroomde geen zeewater, het was een steppe. Er leefden prehistorische dieren zoals grottenleeuwen en de wolharige mammoet. Dolores vindt op een vissersboot een heel bijzonder prehistorisch bot. Ze stuurt het naar Bart in Naturalis. Hij onderzoekt daar van welk prehistorisch dier het bot is. Hoe doet hij dat en zal het lukken om het juiste dier te vinden?

14 augustus - Het kantoor 134
Leonoor probeert een aerobicsfilmpje te maken terwijl Timo en Wouter gratis snacks krijgen van de nieuwe kantinedame. Hoe zit dat? Waarom? Daarom! gaat vandaag over bodybuilding . Verder geven we antwoord op de vraag waar blauwe plekken vandaan komen en in de serie ‘Grote Denkers’ zien we een portret van Edison.

15 augustus - Burgemeester
Wat doet een burgemeester? Lisa volgt een werkdag van burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. Ze hollen van bijeenkomst naar  vergadering, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Natuurlijk wil Lisa de ambtsketen om, maar wanneer moet de burgemeester nou deze ketting dragen?

16 augustus - Mosselen
Het is weer mosseltijd. Maurice gaat mee met schipper Marinus Padmos op de BRU 36, een echte mosselkotter. Marinus heeft zijn eigen percelen op de Oosterschelde waar hij de mosselen kweekt. Hoe werkt dat precies? Hoe blijven de mosselen liggen op de plek waar hij ze neerlegt?

17 augustus - Bruggen
Bart heeft een afspraakje maar moet wachten voor een open brug. Dat brengt ‘m op het idee om in Amsterdam eens te kijken bruggen er allemaal zijn. Ophaalbrug, hefbrug, draaibrug: ze komen allemaal aanbod. Een brugwachter legt uit hoe hij zijn brug bedient. Bart legt ook nog het principe van het contragewicht uit en neemt een kijkje in de brugkelder. Maar wat is dat dan, een brugkelder? En komt Bart nog op tijd voor z’n afspraak….in het brugrestaurant?

18 augustus - Haaienverzorger
Dolores gaat op stage als haaienverzorger. Ze wordt wel gelijk in het diepe gegooid: tussen de haaien moet ze eieren rapen en de ramen van het enorme aquarium lappen. Natuurlijk gaat ze de haaien ook voeren! Haaienverzorger; hoe spannend is dat?

21 augustus - Het Kantoor 135
Leonoor heeft een nieuw vriendje die sprekend op Wouter lijkt! Concurrentie?  Waarom? Daarom!: waarom lopen schildpadden altijd zo langzaam? Vragen van kinderen: Wat is eczeem? Grote Denkers: een portret van de natuurkundige Bernoulli.

22 augustus - Neerslagradar
Hoe weet je smartphone dat het gaat regenen? Nienke gaat op bezoek bij het KNMI om er achter te komen hoe de buienradar werkt. Druppeltjes in een wolk blijken op spiegeltjes te lijken! In Delft staat de nieuwe generatie van de neerslagradar. Met dat apparaat kun je ook nog eens voorspellen welk soort neerslag naar beneden gaat komen. Hagel, sneeuw of regen. Hoe werkt dat?

23 augustus - Bouwsteentjes
Bart gaat op reis naar Denemarken. Lego-ontwerper Bas uit Nederland geeft Bart een bijzonder kijkje in de keuken van de enorme Legofabriek.  Hoe maak je een Legopakket dat soms uit meer dan 2000 onderdelen bestaat? Via de spuitgieterij (met 2700 mallen!) komen we in het geheel geautomatiseerde magazijn waar een miljard bouwsteentjes wachten om ingepakt te worden.

24 augustus - Banaan
Onze bananen komen uit bijna alle landen rond de evenaar. Of onze banaan nou uit India of Costa Rica komt; het is allemaal dezelfde soort. En die soort wordt bedreigd door schimmels. Dolores gaat op bezoek bij bananendeskundige Gert. Hij is met zijn collega’s op zoek naar nieuwe bananensoorten.

25 augustus - Badminton
Robin en Selena zitten in het Nederlands selectieteam badminton. In trainingscentrum Papendal trainen ze 20 uur per week om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen van 2016 in Brazilië. Nienke krijgt alles te horen over deze bijzondere sport die in veel landen in Azië volkssport nummer één is. De wedstrijdshuttles zijn gemaakt van ganzenveren. Alleen van de linker vleugel! Waarom?

28 augustus - Het Kantoor 136
Ben heeft op de rommelmarkt een antieke vaas gekocht, met onverwachte inhoud!
Doen Ze Dat Zo: Hoe werkt een webshop? STE: De grootSTE boom ter wereld. 
Next Top Model: een klokhuis van aardewerk.

29 augustus - Omgaan met geld
Hoeveel zakgeld krijg jij en wat doe je er mee? Omgaan met geld is iets dat je moet oefenen en leren. Volgens gelddeskundige Eef gaat dat met vallen en opstaan.  Maartje heeft haar zakgeld geïnvesteerd in kralen en heeft nu een webshop met armbandjes. Levert dat wat op?

30 augustus - Kermissnoep
Wat zijn 'de drie v's' van kermissnoep? Dolores legt het uit. Ieder jaar wordt op een grote beurs in Duitsland het snoep uitgekozen.

31 augustus - Dassen
De das is het grootste landroofdier in Nederland. Dolores gaat met boswachter André dassen tellen in het natuurgebied de Drents-Friese Wold. Daar zijn dassenburchten zo groot als een voetbalveld. Je ziet er alleen niet veel van want het grootste gedeelte van het gangenstelsel zit onder de grond. Hoe zorg je er voor dat de dassen je niet in de gaten krijgen bij het tellen?

Deel deze pagina met je vrienden!