September 2017

September 2017

Deze afleveringen worden in september 2017 uitgezonden:

1 september - Haventerminal
Ieder jaar komen er in de Rotterdamse haven 12 miljoen containers voorbij. De snelheid waarmee de containers geladen en gelost worden is heel belangrijk. Nienke laat in een gloednieuwe containerterminal op de tweede Maasvlakte zien hoe dat gaat. Er komt geen kraanmachinist meer aan te pas!

4 september - Het Kantoor 137
Het vriendje van Leonoor wil een flashmob voor haar organiseren. Willen Timo en Wouter daar eigenlijk wel aan meedoen? Verder in de serie Grote Denkers een portret van uitvinder Volta. In Next Top Model wordt een Klokhuis van marsepein gemaakt en in de nieuwe serie STE gaat Bart op bezoek bij de snelSTE achtbaan ter wereld in Dubaï.

5 september - Varkentje Rund
Het honderdste filmpje van Varkentje Rund! Reden voor Nienke om af te reizen naar het hoge noorden waar maker Michiel Hoving de animaties maakt. De animatiestudio is in zijn Groningse huiskamer en vrienden uit het dorp staan model voor de karakters in de serie. Hoe maak je een varkentje Rund?

6 september - Orang-oetan Leefgebied
De orang-oetan wordt met uitsterven bedreigd. Het leefgebied van de aap wordt steeds kleiner. Nienke reist af naar Borneo om dat leefgebied te bezoeken. Ze ziet dat grote stukken regenwoud zijn gekapt voor de productie van palmolie.

7 september - Geleidelijnen
Op veel plaatsen in de stad ligt een heel netwerk van witte ribbellijnen. Deze ‘geleidelijnen’ zijn aangelegd voor blinden en slechtzienden zodat ze zich kunnen oriënteren. Maurice ervaart met een blinddoek op hoe ingewikkeld het kan zijn om je als slechtziende door het verkeer te bewegen. Max is zelf slechtziend en laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien hoe die geleidelijnen werken en hoe belangrijk ze voor hem zijn.

8 september - Narcose
Hoe kun je geopereerd worden zonder dat je wat voelt? Nienke gaat met een verdovingsdeskundige en een patiënt de operatiekamer in. In een paar tellen is de patiënt onder zeil. Hoe kan dat? Nienke legt het uit.

11 september - Het Kantoor 138
Ben is op zoek naar het kind in zichzelf!  Vooral Wouter is slachtoffer van zijn practical-jokes. Of toch niet? Verder gaat Bart in de serie STE op zoek naar het langSTE onbemande metronetwerk, wordt er een nieuw Klokhuis Top Model gemaakt van leer en zien we een portret van de Grote Denker Archimedes.

12 september - Touw
Dolores gaat naar het oudste familiebedrijf van Nederland; een touwfabriek. Daar maken ze van allerlei natuurlijke en kunstmatige vezels touw voor alle toepassingen. Het bedrijf heeft nog een originele ‘lijnbaan’. Dolores legt uit hoe zo’n lijnbaan gebruikt wordt. Hoe ontstaat trouwens een ‘kink in de kabel’?

13 september - Orang-oetan Opvangcentrum
De orang-oetan wordt met uitsterven bedreigd. Nienke reist af naar een opvangcentrum in Borneo waar kwetsbare apen worden getraind om weer terug te keren in de natuur. Er is een speciaal oefenbos ingericht.

14 september - Politiehelikopter
De politie heeft ook ogen in de lucht. Nienke vliegt mee met een helikopter van de Luchtvaartpolitie. Ze krijgt te horen wanneer de helikopters de lucht in gaan en waarom. Ze gaat mee op een verkenningsvlucht en is verbaasd over wat de politie van boven allemaal kan zien.

15 september - Raften
In de lente, als in Colorado de sneeuw van de Rocky Mountains smelt, begint daar het raftseizoen. Bart gaat op bezoek op één van de beste raftplekken ter wereld; Cotopaxi. Hij krijgt les van Julie die gidsen opleidt voor de raftscholen in Amerika. Houdt Bart het droog?

18 september - Het Kantoor 139
Ben organiseert een grote Klokhuis ontbijtactie. Het Klontbijt. Wat moet er dan in de broodtrommeltjes? Verder wordt in DoenZeDatZo uitgelegd hoe chocoladevlokken gemaakt worden. In Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom onze adel ‘blauw bloed’ heeft en een portret van de grote denker Galileo.

19 september  - Blauwe energie
Je kunt elektriciteit opwekken door zoet en zout water op een slimme manier met elkaar in contact te brengen. Op de Afsluitdijk staat een proefcentrale waar deze ‘blauwe energie’ opgewekt wordt. Nienke legt uit hoe dat precies werkt. Elektriciteit uit water!

20 september - Eikels en andere noten
Planten hebben leuke trucs om er voor te zorgen dat hun zaad verspreid wordt. De ene plant maakt gebruik van de wind, de andere van het water. Maar er zijn ook planten die er voor zorgen dat hun vruchten gewoon heel lekker smaken!  Bart gaat op stap met een eikelonderzoeker die laat zien hoe muizen zorgen voor de verspreiding van de eik.

21 september - Mol
De mol is een ondergronds roofdier. Hij kan in z’n jacht op ondergrondse diertjes als regenwormen en kevers wel 200 meter gang graven. Maurice laat samen met tuinarchitect en mollendeskundige Roeland zien hoe je mollen uit de tuin kunt weren zonder ze dood te maken.

22 september - Bakker
Nienke bakt brood met Ton, de beste bakker van Nederland. Iedere ochtend begint hij om 03.00 in zijn bakkerij. Hij verklapt aan Nienke de kneepjes van het vak. Wat doet gist en wat hebben gluten daar mee te maken? Waarom heet een knip een knip? Brood; daar zit wat in.

25 september - Het Kantoor 140
Een Amerikaanse vriendin van Leonoor komt op bezoek. Ze maakt grote indruk. Ben ontsnapt niet aan haar aandacht...Verder in Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom oude mensen grote oren hebben.  Bart gaat in de serie STE op bezoek bij de grooSTE vismarkt ter wereld in Japan en in Next Top Model wordt een Klokhuis gemaakt van haar.

26 september - Komkommer
Komkommerkweker Pleun uit Nootdorp kweekt zo’n 4 miljoen komkommers per jaar! Dolores gaat op bezoek in zijn kas. De zaadjes voor al die komkommers worden speciaal geselecteerd. Door soorten met elkaar te kruisen ontstaat de ideale komkommer. Dolores bezoekt ook de zaadhandelaar om te zien hoe dat gaat.

27 september - Bioscoop
Ieder jaar worden er 30 miljoen bioscoopkaartjes verkocht! De bioscoop is een gewilde attractie. Maurice krijgt te zien hoe zo’n bioscoop werkt. Wie zoekt de films uit? Hoe worden ze geprogrammeerd en hoe werkt een projector? Hij komt er achter dat er allang geen films worden vertoond. We blijken naar een slimme harde schijf te kijken. Met een ‘sleutel’.

28 september - Eekhoorn
Het gebeurt regelmatig dat jonge eekhoorns gewond in het bos worden gevonden. Bij de Stichting Eekhoornopvang knappen ze die eekhoorns weer op zodat ze zo snel mogelijk weer de natuur in kunnen. Dolores loopt een dagje mee.

29 september - BMX Freestyle
Bij BMX Freestyle gaat het niet om de snelheid van het fietsen maar om de schoonheid van de trucs. In Amsterdam mochten de 16 beste BMX rijders van de wereld hun Freestyle tricks laten zien op een 200 meter lange BMX baan. Spectaculair! De enige Nederlander die mee mocht doen, Daniël Wedemeijer, geeft Nienke een lesje BMX Freestyle. 

Deel deze pagina met je vrienden!