Maart 2018

Maart

Deze afleveringen worden uitgezonden in maart:

Donderdag 1 maart - Het Heelal
Aflevering uit de serie ‘Het Klokhuis in de ruimte’. Sterrenkundige Joeri van Leeuwen legt aan Nienke uit wat het Heelal nou precies is. De grootheid ervan blijkt overweldigend. Bovendien gebeuren er spannende dingen. Wat zijn bijvoorbeeld zwarte gaten?

Vrijdag 2 maart - Musicalschool
Als jonge musicalster moet je dagelijks repeteren. Daarnaast moet je ook gewoon naar school. De zes jongens die om beurten Billy Elliot spelen gaan naar een speciale musicalschool. Maurice kijkt hoe dat in zijn werk gaat. Bij Klokko is de Musical Brain Chip in de aanbieding.

Maandag 5 maart - Het Kantoor 158
Wouter heeft een heel bijzonder kaasje gemaakt. Met zijn eigen schimmel. Verder antwoord op de vraag hoe kaas gemaakt wordt. In de serie ‘Orkest’ is de dirigent aan de beurt.

Dinsdag 6 maart - Thomas maakt kettingzaagkunst
Thomas was bosarbeider -een soort moderne houthakker- tot hij ontdekte dat je van hout hele mooie dingen kunt maken. Nu is hij fulltime kettingzaagkunstenaar, een nieuw beroep dat is overgewaaid vanuit de VS, waar het ‘carving’ genoemd wordt. Thomas heeft inmiddels al duizenden beelden gemaakt. Hij geeft Janouk een snelcursus kettingzagen. Varkentje Rrrrund is veel minder handig met een kettingzaag.

Woensdag 7 maart - Vissentrektocht
Tijdens hun leven zwemmen vissen naar verschillende gebieden. Om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor kunnen de vissen gewond raken of zelfs doodgaan. En dat is niet goed voor de visstand. De waterschappen zorgen ervoor dat de vissen goed langs alle obstakels komen en vrij kunnen zwemmen. Hoe doen ze dat? Pascal volgt de vissen. In de quizz weten Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles over de vissentrek.

Donderdag 8 maart - Zwembadlaboratorium
In een speciaal zwembad in Eindhoven komen de beste zwemmers ter wereld om hun techniek te verbeteren. Met onderwatercamera’s leggen onderzoekers heel precies elke detail vast van hoe zwemmers hun baantje trekken. Bijvoorbeeld van Ranomi Kromowidjojo! Pascal wil ook sneller zwemmen en hij neemt het op tegen Nederlands Kampioen Arjan Knipping. En ook de rappers van Dos Hermanos bezoeken het zwemlab.

Vrijdag 9 maart - Diabeteshond
Een diabeteshond kan het leven redden van mensen met diabetes. Nienke legt uit wat er in het lichaam gebeurt bij diabetes type 1 en 2. Een diabeteshond wordt bij een speciale hondenschool getraind om aan de geur te herkennen wanneer zijn baasje in gevaar komt. Nienke checkt een aantal honden in opleiding. Klokko presenteert een oplossing voor als je hond diabetes heeft.

Maandag 12 maart - Het Kantoor 162
Leonoor wordt uitgenodigd voor de reünie van de Miss Drenthe verkiezingen. Zou ze daar naar toe gaan? In ‘Waarom?Daarom!’ antwoord op de vraag waarom mannetjesdieren vaak mooier zijn. Verder zien we hoe fruitsalade wordt gemaakt en krijgen we te horen waar de hik vandaan komt.

Dinsdag 13 maart - Dierprothese
Als honden pijn of moeite hebben met lopen vanwege een blessure of een ongeluk, hebben ze net als mensen vaak een brace of een prothese nodig. Jurriaan is één van de weinige orthopedische instrumentenmakers voor dieren van Nederland. Pascal kijkt toe hoe hij ervoor zorgt dat honden met een handicap weer kunnen rennen, zwemmen en springen! In een dramascène eist de steenrijke Marie-Louise een face lift voor haar huisdier.

Woensdag 14 maart - Veilige dijken
Klimaatverandering zorgt ervoor dat het méér en héviger gaat regenen. Meer regen betekent dat er ook meer water wordt aangevoerd via de zee en de grote rivieren. Daarom is het extra belangrijk dat de dijken sterk zijn. Maar hoe doe je dat en waar let je op? Nienke gaat op pad met dijkinspecteur Adrie. Een extra probleem voor de dijken is de muskusrat. Hij graaft gangen onder de grond waardoor er holen in de dijken ontstaan. Dat kan leiden tot overstromingen. Muskusrattenvanger Arjan neemt Nienke mee op inspectie. De Dos Hermanos zingen en rappen over de dijken in Nederland.

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door de Unie van Waterschappen.

Donderdag 15 maart - Kytopia
Kytopia is een oude poptempel die is omgebouwd tot een plek waar muzikanten samen werken aan nieuwe muziek. Dolores neemt de oude klokhuis-tune mee en laat er een nieuwe versie van maken! In Varkentje Rund wil Grethe een popster worden maar dat gaat helemaal mis.

Vrijdag 16 maart - Meisje van Yde
Eind 19de eeuw wordt in het Drentse plaatsje Yde het lijk van een jong meisje uit het veen gehaald. Nienke zoekt uit wie dit ‘meisje van Yde’ was. En hoe kan het dat haar lichaam zo goed bewaard is gebleven? In de sketch weten de oermensen dat in het veen alles heel lang goed blijft.

Maandag 19 maart - Het Kantoor 164
Ben is onuitstaanbaar. Hij weet alles beter! In ‘Doenzedatzo’ wordt uitgelegd hoe appelstroop wordt gemaakt, in ‘Digitaal’ krijgen we te horen wat Cookies zijn en we krijgen te zien hoe behang gemaakt wordt.

Dinsdag 20 maart - Paardenrevalidatie
Honderdduizenden mensen in Nederland doen aan paardensport. En niet alleen de ruiters, ook de  paarden kunnen blessures krijgen! Wat is een blessure precies en hoe kan je die voorkomen? Om hier achter te komen gaat Sosha een dagje helpen in een paardenrevalidatiekliniek. Ook het paard van Ridder William heeft het zwaar.

Woensdag 21 maart - Crisisoefening overstroming
Een groot deel van Nederland ligt onder het waterniveau, lager dan de zee. En lager dan de meeste rivieren. Daarom is er in Nederland altijd kans op een overstroming. Stel dat dat gebeurt, wat moet er dan allemaal geregeld worden? In Marken vindt een grote crisisoefening plaats. Iedereen staat paraat: van de brandweer tot de kinderen op scholen en het leger. Ook Pascal bereidt zich voor! In de sketch is Said bang voor een overstroming, maar Jonathan stelt hem gerust dat de dijken hoog genoeg zijn.

Donderdag 22 maart - Zorgrobot
Over 25 jaar is het heel normaal dat je je eigen zorgrobot thuis hebt om bijvoorbeeld dingen voor je te halen als je dat zelf niet kunt, te zorgen dat je niets vergeet, je bloeddruk te meten, en om je gezelschap te houden. Dolores maakt kennis met verschillende soorten zorgrobots. Ard en Fjodor willen graag een huisdier-robot.

Vrijdag 23 maart - Bonobo
Bonobo’s zijn de minst bekende van de vier mensapen. Ze lijken erg op chimpansees, maar ze hebben een heel ander karakter. Bonobo’s houden niet van ruzie, en de vrouwtjes zijn de baas. Pascal loopt een dagje mee met de bonoboverzorger van Apenheul. Greetje is jaloers op de bonobobuurvrouw van Varkentje Rrrrund.

Maandag 26 maart - Het Kantoor 165
Ben moet een presentatie op het hoofdkantoor geven. Het moet er gelikt uitzien! In ‘Doenzedatzo’ zien we hoe yoghurt wordt gemaakt. In ‘Digitaal’ krijgen we te horen wat een computervirus precies is en verder wordt uitgelegd hoe een saxofoon gerepareerd wordt

Dinsdag 27 maart -
Spastisch
Soms treedt er voor of tijdens de geboorte een kleine hersenbeschadiging op. Nienke heeft zo’n ‘cerebrale parese’. In de volksmond wordt dat ook wel ‘spastisch’ genoemd. Zij laat aan Maurice zien wat deze aandoening voor haar in het dagelijks leven betekent.            

Woensdag 28 maart - Rioolwaterzuivering
We gebruiken de hele dag door water, gemiddeld zo’n 119 liter water per dag! Bij het koken, afwassen, douchen, tandenpoetsen, op de wc, om je handen te wassen. Waar komt al het water dat we wegspoelen terecht? Maurice duikt het riool in. In de quizz blijken Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles te weten over de geschiedenis van de riolering.

Donderdag 29 maart - Champagne
Waarom worden er flessen met champagne leeg gespoten op winnaars van belangrijke sportwedstrijden? Wist je dat je alleen champagne mag maken van druiven die in de champagnestreek in Frankrijk groeien? Staat een druivenrank net een meter over de grens, dan zal het nooit champagne worden. Wat maakt champagne zo bijzonder? Bart gaat langs bij een wijnboer in Frankrijk. En de vrachtwagenchauffeuses vieren hun jubileum met kinderchampagne.

Vrij 30 maart - Vogels kijken
In Nederland hebben we zo’n 250 vogelsoorten. Janouk leert van vogelaar Arjan waar je op moet letten om ze te herkennen. Van pimpelmeesjes, eksters en kauwen tot roodborstjes en meeuwen. Op je balkon, in je tuin, op het strand of in het bos! Vlogmeisjes Wendel en Liza maken zich zorgen over de privacy van vogels.

Deel deze pagina met je vrienden!