Juli 2018

Juli

Deze afleveringen worden uitgezonden in juli:

Maandag 2 juli - Het Kantoor 133
Een speciale Kantooraflevering in het kader van de Z@pp Your Planet Plasticweek.  Timo droomt over een wereld waarin hij zich geen enkele zorgen hoeft te maken over het afval dat hij weggooit. Wordt die droom uiteindelijk een nachtmerrie? Verder wordt door Nienke uitgelegd dat een gedeelte van ons afval zwerft en terecht komt in de oceaan. Met ernstige gevolgen.

Dinsdag 3 juli - Iepenziekte
De iep is een oersterke boom die al eeuwenlang favoriet is in Nederland. Het is één van de weinige bomen die goed tegen zoute zeewind kan. Maar de iepenziekte is een groot probleem. Hoe weten ze of er in de omgeving ergens zieke iepen staan? En waarom moet een zieke iep zo snel mogelijk met wortel en al verwijderd worden? Hebben Igor en Robin een knots van ziek hout?

Woensdag 4 juli - Boekenontwerper
Irma Boom ontwerpt schitterende boeken en heeft daar al veel prijzen mee gewonnen. Ze is ook de vaste grafisch ontwerper van het Rijksmuseum. Ze heeft daar het ‘kleuren DNA’ ontworpen aan de hand van de beroemde schilderijen die in het museum hangen. Nienke gaat bij haar langs. Ook de cowboys zijn dol op boeken.

Donderdag 5 juli - Pijn                                                                                                                        
Wat gebeurt er in je lichaam bij pijn? Pascal onderzoekt waarom pijn bestaat. Pijn-deskundige Maarten legt aan Pascal uit wat er in de hersenen gebeurt bij het voelen van pijn. Rosaline (11) heeft chronische pijn in haar gezicht. Ze vertelt aan Pascal haar verhaal.

Vrijdag 6 juli - Konijn
Konijnen houden er niet van om alleen te zijn. Ze houden van spelen, en kunnen trucjes leren. En ze worden liever niet opgetild. Maurice leert alles over de verzorging van konijnen.

Maandag 9 juli - Het Kantoor 104
Op het Klokhuiskantoor ontstaat verwarring over Stoere Mannen. Wat zijn dat? Verder in de serie Reken Maar; Hoeveel kun je besparen bij het douchen? Een kijkersvraag over lolly’s wordt beantwoord .  Wordt een gezaagd Klokhuis het nieuwe Top Model?          

Dinsdag 10 juli - Caravan
Eén op de vijftien Nederlanders heeft een caravan, en dat is het meeste van de hele wereld. Een vakantiehuisje op wielen, compleet met toilet, koelkast, zithoek, een keukentje, kastjes, en gas en elektriciteit. Nienke gaat kijken hoe ze zo’n caravan maken. Een lied over het koningshuis dat leert om te kamperen.

Woensdag 11 juli - Marten en Oopjen                                                                                                
In 1634 maakt Rembrandt de huwelijksportretten van een pasgetrouwd stel: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De twee trotse Amsterdamse burgers laten zich levensgroot schilderen in dure kostuums naar de laatste Franse mode. Dat is bijzonder in die tijd. In januari 2016 worden de huwelijksportretten voor 160 miljoen euro aangekocht door het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze om de beurt samen te zien zullen zijn. Bart neemt alvast een kijkje in het Louvre om te zien wat ons in Nederland te wachten staat. In een dramascène zien we Rembrandt van Rijn in zijn Rembrandtfabriek, waarin het ene na het andere schilderij wordt gemaakt.

Donderdag 12 juli - Luchthaven
Jaarlijks komen en gaan miljoenen reizigers vanaf luchthaven Schiphol. Bart mag het platform op in een busje en ziet hoe een vliegtuig parkeert. Ook volgt hij zijn koffer van de check-in naar het vliegtuig.

Vrijdag 13 juli - Matras
Maurice gaat naar de matrasfabriek om proef te slapen. Een matras is tegenwoordig een technisch hoogstandje met ‘pocketvering’ en ‘traagschuim’. Maurice krijgt te zien hoe de onderdelen van een matras als een puzzel in elkaar worden gezet. Op het ‘Klachtenbureau’ komt een matrasklacht binnen.

Maandag 16 juli - Het Kantoor 105
Wie maakt het mooiste model van Het Klokhuis? Vandaag;  glas in lood. Terwijl Leonoor op Het Kantoor super rustig wordt van de muziek van Bob Marley geeft Dolores antwoord op een kijkersvraag. Hoe veert een trampoline? In de serie 'Reken maar!' rekent Nienke uit hoeveel je kunt besparen als je op 'sluipverbruik' let.

Dinsdag 17 juli - Tijdbeleving
De tijd kan snel gaan, maar ook heel langzaam. Tijdprofessor Tanja van der Lippe heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Kinderen, ouders en opa’s en oma’s hebben allemaal een verschillende ‘tijdbeleving’. Nienke volgt een dag bij drie verschillende huishoudens. Hoe lang duurt de tijd?

Woensdag 18 juli - Zwemmend redden
Ieder jaar zijn er in Nederland zo’n 500 verdrinkingsslachtoffers. Vandaar dat de reddingsbrigades hard bezig zijn om zwemmende redders op te leiden. Wat moet je doen als iemand in het water in de problemen zit? Maurice krijgt een spoedcursus. Moet hij nou wel of juist niet het water in?

Donderdag 19 juli - Bijen
Veel groente- en fruitsoorten zouden zich niet voort kunnen planten zonder bijen. Maurice neemt samen met bijenkenner Jeroen de honingbij onder de loep.  Die bijensoort leeft in kolonies van zo’n 50.000 individuen. Hoe is zo’n kolonie georganiseerd? Maurice gaat op zoek naar de koningin.

Vrijdag 20 juli - Hyperloop
Wil je in een half uur van Amsterdam naar Parijs? Vanaf 2030 kan dat met de Hyperloop, een karretje dat met 1000 km/u door een buis wordt afgeschoten. Sosha onderzoekt waarom er geen lucht in de buis mag zitten en hoe de sterkste magneet ter wereld de Hyperloop door de buis laat zweven.  De vrachtwagenchauffeuses zijn bang dat ze klem komen te zitten in de Hyperloopbuis.

Maandag 24 juli - Het Kantoor 106
Wat hebben Timo, Ben, Wouter en Leonoor van het Klokhuiskantoor nou weer te maken met een awardshow? Verder krijgt Dolores weer een lesje in breakdancen en wordt aan de hand van een kijkersvraag uitgelegd hoe strijkkralen gemaakt worden.  Kun je van zilver een Klokhuismodel maken? Nou en of!

Dinsdag 24 juli - Bonen
Boer Boon teelt sperziebonen. Maar voordat hij zijn veld vol zet wil hij wel zeker weten dat hij goed zaad gebruikt. Maurice gaat naar een zaadveredelaar en krijgt te zien hoe ze er jaren over doen om een nieuwe perfecte sperzieboon te ontwikkelen.

Woensdag 25 juli - Design Bestek
Speciale aflevering uit de serie “Het Klokhuis zoekt ontwerpers”. De eerste ‘messen’ van steen dateren van 6000 jaar geleden. Nienke vertelt hoe het bestek zich sindsdien ontwikkeld heeft tot het setje dat we nu kennen. Ontwerpers Mickael Boulay en Anne Ligtenberg maken bestek voor mensen die met het standaard bestek niet uit de voeten kunnen. Een ‘verbeterbestek’ voor mensen met motorische problemen en een bestek voor langzame eters.

Donderdag 26 juli - Zandmotor
Onze kust wordt regelmatig geteisterd door noordwester storm. Door golven en stroming worden  dan stukjes van onze kustlijn afgesnoept. Vandaar dat er geëxperimenteerd wordt met een ‘zandmotor’. Het zand van een kunstmatig schiereiland wordt door golven en stroming over onze kust verdeeld. Dolores gaat kijken hoe dat werkt.

Vrijdag 27 juli - Dierenoogarts
Dierenogen zijn aangepast aan hun omgeving.  Zo zijn er in de natuur heel wat rare ogen ontstaan. Ogen met spleetpupillen, ogen aan de zijkant, ogen die eigenlijk uit veel meer ogen bestaan en ogen die ongelooflijk scherp kunnen zien. Nienke geeft een aantal mooie voorbeelden. Dierenarts Chantal legt uit hoe een dierenoog werkt en opereert een herdershond met staar.

Maandag 30 juli - Het Kantoor 107
Wouter moet leren zelf het huishouden te doen. Gaat dat goed komen? Leonoor ontpopt zich als dierenfluisteraar. In 'Reken maar' wordt uitgerekend wat een wasdroger kost, er wordt een Klokhuis topmodel gemaakt van glas en er wordt een kijkersvraag beantwoord. Waarom huilen dieren niet?

Dinsdag 31 juli - Forensisch Instituut
Maurice pleegt een brute moord. Op een pop. Plaats delict? Het proeflaboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut.  Aan de speurders van het NFI de taak om genoeg bewijs te vinden om Maurice in de boeien te kunnen slaan. Hoe doen ze dat? Welke technieken kunnen ze gebruiken om te achterhalen wat er is gebeurd?

Deel deze pagina met je vrienden!