Augustus 2018

Augustus

Deze afleveringen worden uitgezonden in augustus:

Woensdag 1 augustus - Design Stoel
In  deze speciale aflevering uit de serie ‘Het Klokhuis zoekt ontwerpers!’ komt het ontwerpen van de stoel aan de orde.  Dirk van der Kooij maakt stoelen van oude koelkasten. Hij heeft zelf een unieke 3D printer bedacht waarmee hij met gerecycled plastic prachtige stoelen uitprint.  Zijn ontwerpen staan inmiddels in het museum.

Donderdag 2 augustus - Voetdeskundige
We maken iedere dag zo’n 10.000 stappen. In een mensenleven lopen we drie rondjes om de aarde! Onze voeten krijgen het zwaar te verduren. Er hoeft maar iets mis te gaan en je krijgt last. Voettherapeut Riekje legt uit wat er kan gebeuren als er iets mis is met de stand van je voet. Met slimme technieken kun je precies zien wanneer je je voet verkeerd gebruikt. Riekje legt aan Nienke uit hoe een corrigerende zool kan helpen. Wat is trouwens de ideale schoen?

Vrijdag 3 augustus - Varkens              
In Nederland wonen ongeveer 20 miljoen varkens. Nienke bezoekt een varkensstal met pasgeboren biggetjes en ziet hoe het huis van varkens eruit ziet. Ze ontdekt dat een modderbad nemen zo vies nog niet is en dat varkens één van de slimste zoogdieren zijn!

Maandag 6 augustus - Het Kantoor 108
Op het kantoor beleeft Ben een intiem 'vader en zoon momentje' met Timo. Loopt dat goed af? Een buxus wordt omgetoverd tot een Klokhuis topmodel. De kijkersvraag: Hoe wordt klittenband gemaakt? En in de rubriek 'Reken maar!' wordt uitgerekend wat het kost om met te zachte banden auto te rijden.

Dinsdag 7 augustus - Pratende planten
Planten communiceren. Dat doen ze door middel van geur. Nienke gaat op bezoek bij de Universiteit van Wageningen om te kijken hoe ze dat precies doen. Insecten blijken die communicatie uitstekend op te pikken en te begrijpen wat een plant zegt.

Woensdag 8 augustus - Design Licht
Speciale aflevering uit de serie “Het Klokhuis zoekt ontwerpers”. Vroeger was de zon onze lamp. Maar sinds de uitvinding van het licht kunnen we zelf ons dag- en nachtritme bepalen. De nieuwste uitvinding waarmee we dat doen is de LED-lamp. Lichtontwerper Dennis Parren maakt er de mooiste lampen mee. Lichtonderzoeker Toine Schoutens legt uit hoe je met de kleur van licht je bioritme kunt beïnvloeden. Met die truc hielp hij Chiel Beelen het wereldrecord radiomaken te verbreken.

Donderdag 9 augustus - Augmented reality
Haaien laten zwemmen in het IJ, wandelen in je eigen sprookje, je eigen lichaam van binnen bekijken. Het kan allemaal met ‘augmented reality’. Als je de echte werkelijkheid kan combineren met een virtuele werkelijkheid kun je de spannendste dingen maken. Samen met ontwerper Sander Veenhof organiseert Dolores haar eigen ‘virtuele festival’.

Maandag 13 augustus - Het Kantoor 109
Leonoor geeft een kinderpartijtje dat helemaal uit de hand loopt. Kan Ben daar nog wat aan doen? Verder wordt er een Klokhuis topmodel geknipt, leert Dolores Hip Hop dansen en wordt er een kijkersvraag beantwoord. Hoe wordt wasco gemaakt?                

Dinsdag 14 augustus - Banaan
Onze bananen komen uit bijna alle landen rond de evenaar. Of onze banaan nou uit India of Costa Rica komt; het is allemaal dezelfde soort. En die soort wordt bedreigd door schimmels. Dolores gaat op bezoek bij bananendeskundige Gert. Hij is met zijn collega’s op zoek naar nieuwe bananensoorten.

Woensdag 15 augustus - Design Servies 
Speciale aflevering uit de serie “Het Klokhuis zoekt Ontwerpers”. Hoe zag het eerste bord er uit? Nienke vertelt over de geschiedenis van ons servies en laat zien dat ontwerpers nog steeds bezig zijn dat servies te verbeteren. Inge Kuiper ontwerpt een theeservies voor reumapatiënten en Lissa Kooijman ontwierp een bord waarmee je je eetsnelheid kunt beïnvloeden.

Donderdag 16 augustus - Medische straling
In het ziekenhuis wordt regelmatig gebruik gemaakt van radioactieve straling. Met die straling is het mogelijk organen ín je lichaam te onderzoeken zonder te opereren. Waar komt die straling vandaan? Maurice volgt de straling terug naar de bron. De cyclotron.

Vrijdag 17 augustus - Zeeaquarium
In de dierentuin wordt het zeeleven zichtbaar gemaakt in enorme aquaria. Er is bijna een fabriek nodig om die aquaria te onderhouden. Maurice legt uit hoe het water gefilterd wordt en hoe bacteriën het water schoon eten. Hoe geef je al die verschillende vissoorten het juiste voedsel?

Maandag 20 augustus - Het Kantoor 110
Wat is tijd nou helemaal? En welke rol speelt die in het woelige leven van kantoorgenoten Ben, Timo, Leonoor en Wouter?

Dinsdag 21 augustus - Boter
Bart maakt boter. Hij begint bij de koe, want er is zo'n 5 liter melk nodig voor een pakje boter. Bart legt uit hoe in de fabriek de room van de melk gescheiden wordt. En dan is het een kwestie van héél veel schudden. Wie maakt de lekkerste boter? Bart of de fabriek?

Woensdag 22 augustus - Design Tafel
Speciale aflevering uit de serie “Het Klokhuis zoekt ontwerpers”. De tafel is vaak een centrale ontmoetingsplek. Bart legt uit dat het uiterlijk en de vorm van een tafel vaak iets zegt over wie of wat er belangrijk is aan degene die hem gebruikt. Ontwerper Jorre van Ast maakt zijn milieuvriendelijke tafels het liefst van hout uit eigen bos. Tineke Beunders ontwierp een knikkertafel waar je je nooit aan zult vervelen.

Donderdag 23 augustus - Douane
Voordat je in het vliegtuig mag stappen moet je eerst door de douane. Nienke laat haar bagage controleren met de röntgenscan, ziet wat mensen allemaal mee willen nemen en speurt drugs op met een hond. In de quiz zijn Bert en Joke dol op de douane, vooral het fouilleren vinden ze leuk.

Vrijdag 24 augustus - Schelpenwinning
Ooit nagedacht waar de schelpen van wandel- en fietspaden vandaan komen? Van schelpenvissers! De zeestroming zorgt er voor dat er in zee schelpenbanken ontstaan. Maar waar vind je die? Lastig, want ze blijken ook nog eens te wandelen. Maurice stapt aan boord bij een schelpenvisser en gaat op zoek.

Maandag 27 augustus - Het Kantoor  111
Weer bijzondere avonturen van onze kantoorgenoten Ben, Timo, Wouter en Leonoor.

Dinsdag 28 augustus - Diamant
In de natuur is er niets harder dan diamant. Tegenwoordig zijn we in staat om zelf diamanten te maken. Hoe gaat dat in zijn werk en is deze in een laboratorium gemaakte diamant van een natuurlijke te onderscheiden? Eva zoekt het uit! Ook de kassameisjes dromen van een grote glimmende diamant.

Woensdag 29 augustus - Onweer
Bart reist af naar de Verenigde Staten en bezoekt een gebied waar extreem veel onweer voorkomt. Hoe ga je daar het beste mee om? En hoe komt het eigenlijk dat daar zoveel onweer is?

Donderdag 30 augustus - Planeet aarde, ontstaan van leven
Aflevering van de serie Oertoer over onze prehistorie. Hoe ontstaan de eerste dieren op onze planeet? Aanvankelijk is er alleen maar leven in de oceaan. Maar dan komen de dieren ook het land op. Nienke maakt een reis door de tijd en doet verslag van het ontstaan van leven op onze planeet. De makers van Nerd TV hebben hun eigen evolutietheorie nagebouwd op zolder!

Vrijdag 31 augustus - Dierenziekenhuis
In Utrecht staat het grootste dierenziekenhuis van Nederland. Het lijkt echt sprekend op een mensenziekenhuis. Pascal volgt een hond met klachten, een poes die geopereerd wordt, en een kater in de CT-scan.

Deel deze pagina met je vrienden!