September 2018

September

Deze afleveringen worden uitgezonden in september:

3 september 2018 - Het Kantoor 112
Op het Klokhuiskantoor is het een vrolijke boel want Leonoor is opeens helemaal dol op Flamenco dansen. Ook Wouter wil natuurlijk meedoen. Verder in deze uitzending: waarom hebben wij eigenlijk een oorlelletje? In Dansen met Do speciale aandacht voor ‘Footwork’. 

4 september 2018 - Kettingreactie
Een kettingreactie is een reactie die zelf weer oorzaak is van een volgende reactie. Kettingreacties zijn er overal om ons heen. Denk aan het afschieten van een vuurpijl, of een auto die op benzine rijdt. Soms zijn kettingreacties gemaakt om simpele taken zo ingewikkeld mogelijk op te lossen. Waarom? Omdat het leuk is! Janouk bouwt in Het Klokhuis ook een kettingreactie. Varkentje Rund verrast Greetje met een kettingreactie.

5 september 2018 - Jeroen Bosch
Maurice mag spieken bij de restauratie van een heel bijzonder kunstwerk: ‘Het Laatste Oordeel’ van Jeroen Bosch. Met verschillende camera’s zijn alle schilderijen van Jeroen Bosch bovendien op detailniveau gefotografeerd. Zo kun je precies zien hoe de schilder ooit is begonnen met zijn onderlaag en kun je zelfs bijna door het schilderij heen kijken! De kassameisjes zijn dol op Jeroen Bosch-mokken en placemats.

6 september 2018 - Fruitvliegjes
Nienke gaat naar een ziekenhuislaboratorium waar ze onderzoek doen met fruitvliegjes. De diertjes hebben namelijk voor ongeveer driekwart hetzelfde DNA als mensen. Zo kunnen ze heel nuttig te zijn voor onderzoek naar bepaalde ziektes. In een sketch praten de kassameisjes over hun DNA. 

7 september 2018 - Supermodel
Dolores is op een fotoshoot met Felice Fleur. Zij vertelt hoe ze topmodel is geworden en wat ze allemaal moet doen. Ook vroeger waren er al topmodellen. Zij stonden dan model voor de schilders. Dolores bekijkt wat we vroeger en nu een mooi model vinden in het Rijksmuseum. In een sketch willen Beckie en Malika ook model worden.

10 september 2018 - Het kantoor 113
Opeens is het Klokhuiskantoor in de ban van de musical. Waarom? Verder legt Dolores uit hoe je de Popping Armwave danst. In Doenzedatzo wordt uitgelegd hoe plastic gerecycled wordt. En waarom worden mannen kaal?

11 september 2018 - Stadslandbouw
Voedsel komt soms van ver, maar dat hoeft niet per se. Eva gaat kijken bij een daktuin in Rotterdam, een viskwekerij en kas op een dak in Den Haag en bij de universiteit van Wageningen, waar efficiëntere lampen voor kassen worden getest.

12 september 2018 - Italiaans eten
Nienke duikt tussen de spaghettislierten en penne. Ze leert welke soorten pasta er allemaal zijn en hoe je ze goed kunt bereiden. Tijdens een romantisch diner komt ze erachter hoe je pasta moet eten. Wesley en Rodney willen werken in een Italiaans restaurant.

13 september 2018 - Gassen
Stikstof zit overal in de lucht om ons heen. Maar hoe krijg je uit een mengsel van gassen nou een specifiek gas? Dolores bezoekt de fabriek waar ze gassen scheiden. Ze ziet hoe stikstof bijvoorbeeld gebruikt wordt om garnalen te verpakken. In een sketch van de vrachtwagenchauffeuses hangt er een luchtje in de cabine.

14 september 2018 - Paardenonderzoek
Dolores gaat paarden onderzoeken. Ze ontdekt dat steunzolen en aangepaste hoefijzers overbelaste pezen van renpaarden kunnen ontlasten. Met je smartphone kan je controleren of je paard goed loopt door sensoren op de beenbeschermers te plakken. Hoe behandel je een iets te zware pony met zere hoefjes?

17 september 2018 - Het Kantoor 114
Hoe worden mueslirepen gemaakt? In ‘Daar Zit Wat In!’ wordt uitgelegd wat een föhn een föhn maakt. In’ Waarom? Daarom!’ gaat het over katten. Op het kantoor komt de ex-criminele broer van Leonoor op bezoek. Ineens verdwijnen er dingen.

18 september 2018 - Post
Eva stuurt een kaartje en volgt de weg die het maakt in het postsorteercentrum. Waar gaat een kaartje allemaal langs voordat het bij je in de bus valt? En hoe vindt een pakketje zijn weg naar Eva’s huis?

19 september 2018 - Filmdecor
Maurice reist af naar het decor van een kinderfilm die speelt in Middeleeuws Antwerpen. Hoe verplaats je naar de Middeleeuwen? Maakt de decorbouwer alles zoals het echt was? Wesley en Rodney staan op de filmset en willen beroemd worden.

20 september 2018 - Groter groeien
Nienke gaat op bezoek bij Ninja en haar moeder, oma en overgrootmoeder.  Wat gebeurt er in je lichaam als je groeit? En waarom blijf je veranderen als je uitgegroeid bent? Nienke zoekt het uit bij het instituut voor verouderingsbiologie van de universiteit Groningen. In de hobbyquiz raden Bert en Joke de leeftijd van bomen en mensen.

21 september 2018 - Honkbal
Nederland is Europees kampioen honkbal. Wat zijn de spelregels van deze sport? En hoe kun je daar goed voor trainen? Nienke neemt een kijkje bij de training van jong oranje en leert de geheimen van honkbal kennen. 

24 september 2018 - Het Kantoor 118
Weer een spannende episode in de serie over het kantoorleven van Timo, Wouter, Ben en Leonoor.  Dolores danst de Popping Robot. Er wordt een nieuw Klokhuismodel gemaakt in de vorm van een penning en in ‘Reken maar!’ krijgen we te horen wat we in de keuken kunnen besparen.

25 september 2018 - Minihuis
Pascal gaat op bezoek bij Martijn en Irene in hun ‘Tiny house’ oftewel minihuis: een piepklein huis op wielen. Ze hebben hun minihuis helemaal zelf gebouwd. Ze laten Pascal zien hoe zij wonen en leven. Het minihuis zit vol met handige snufjes! In de oersketch hadden ze al een mobiel verplaatsbaar minihuis voor als het water ging stijgen.

26 september 2018 - Slagwerk
Triangel, tamboerijn, bekkens, kleine trom, grote trom, klokkenspel, xylofoon, marimba, pauken: Laura Trompetter is klassiek slagwerker en zij bespeelt al deze instrumenten! Eva krijgt een lesje slagwerk. In de quiz kennen Bert en Joke alle instrumenten uit het hoofd.

27 september 2018 - Toetjes
Eva is dol op toetjes! Ze gaat op bezoek bij de toetjesfabriek en kijkt mee hoe toetjes bedacht en gemaakt worden. Jeroen is tóppatissier. Hij maakt voor Eva een paar van zijn meest exclusieve desserts.

28 september 2018 - Hartaanval
Je hart is één van de belangrijkste organen in je lichaam. Als er iets mis is met je hart kan dat heel gevaarlijk zijn. Shanne kreeg op jonge leeftijd een hartaanval tijdens het sporten. Hoe dat voor haar was vertelt ze aan Sosha. In de Hobbyquizz weten Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles, over het menselijk hart.

Deel deze pagina met je vrienden!