Oktober 2018

Oktober 2018

Deze afleveringen worden uitgezonden in oktober:

1 oktober 2018 - Het Kantoor 221
Timo’s oma is overleden. Leonoor weet niet wat je dan moet zeggen en Ben bemoeit zich met de begrafenis. In Waarom Daarom legt Janouk uit waarom we bloemen geven als iemand wordt begraven. Doen Ze Dat Zo neemt ons mee in de wereld van de champignons. En Habtamu laat zien hoe bapao wordt gemaakt.

2 oktober 2018 - Mooniq maakt
Mooniq maakt 3D portretten van klei. Ze vindt de vorm belangrijker dan de details en daarom noemt ze haar werkwijze ‘snelschetsen’. Mooniq laat in haar atelier zien hoe ze dat doet. Ze maakt een 3D-portret van Pascal. Zal het een beetje lijken? Vrachtwagenchauffeuse Babette heeft het hoofd van haar vriendin gekleid.

3 oktober 2018 - Wind
Met tegenwind fietsen is natuurlijk superirritant. Maar de wind kan ook heel handig zijn, bijvoorbeeld als je wilt windsurfen of sky diven! Pascal laat zien hoe wind ontstaat en test in een speciale windtunnel uit hoe windkracht 10 voelt. Dos Hermanos rapt over alles wat leuk en niet leuk is aan een stevig briesje.

4 oktober 2018 - Dierenambulance
Eva loopt een dagje mee met de mensen van de dierenambulance. Er is een poes gevallen van vier hoog en er is een vogel gewond. Wat gebeurt er met aangereden dode dieren? En hebben de Cowboys in het wilde westen ook een dierenambulance?

5 oktober 2018 - Industrieel klimmer
Er zijn van die klusjes die gedaan moeten worden op plekken waarvan je denkt…. hoe kóm je daar? De onderkant van een brug, het dak van een kerktoren, het topje van een telefoonmast. Als zelfs een hijskraan er niet bij kan, worden de échte specialisten ingehuurd: industriële klimmers. Pascal gaat met het klimteam een windmolen op, en in! Klokko heeft een perfecte oplossing voor als je op grote hoogte ineens nodig moet. 

8 oktober 2018 - Het Kantoor 222
Timo en Wouter doen een opruimwedstrijd en Ben eet de kaas uit de muizenvallen. Janouk legt in Waarom Daarom uit waarom Nederlanders kaaskoppen genoemd worden, Pascal beantwoordt de vraag van een kind over hoe schoolmeubels gemaakt worden en in Doen Ze Dat Zo zie je hoe schuimrubber wordt geproduceerd.

9 oktober 2018 - Brandwonden
Sosha ontmoet David (12 jaar). Hij liep een ernstige brandwond op en werd behandeld in het brandwondencentrum in Beverwijk. Plastisch chirurg Annebeth legt uit hoe een huidtransplantatie in zijn werk gaat. Meral vraagt zich in een liedje af waarom we eigenlijk spelen met vuur.

10 oktober 2018 - Floor Rieder
Floor is illustrator. Ze werkt aan een prentenboek en Nienke kijkt mee hoe Floor haar tekeningen met veel versieringen en patronen maakt. Floor doet ook aan andersom tekenen: wat is dat? Bert en Joke van de hobbyquiz kennen alle illustratoren uit hun hoofd.

11 oktober 2018 - Ratten
Veel mensen vinden ratten vieze, enge beestjes. Ze kunnen veel overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld door ziektes over te dragen of gewassen aan te vreten. Sosha gaat op pad met rattenvanger Rando. Bert en Joke testen hun rattenkennis in de hobbyquiz.

12 oktober 2018 - Jeugdreuma
Reza heeft jeugdreuma, een ziekte waarbij je gewrichten ontstoken zijn, en waar één op de duizend kinderen in Nederland last van heeft. Reza vertelt hoe haar leven eruit ziet, want hoeveel last je ervan hebt, verschilt per persoon. Marius zingt een lied over de onzekerheid waar je mee moet leren leven als je reuma hebt. 

15 oktober 2018 - Het Kantoor 223
Ben betaalt voortaan een deel van het salaris uit in fooien en Wouter heeft een onduidelijke bobbel op zijn been. Is dat osgood schlatter? En wat is dat eigenlijk? In Waarom Daarom legt Janouk uit waarom we fooi geven en Pascal laat in Doen Ze Dat Zo zien hoe een glazenwasser werkt.

16 oktober 2018 - Voedselverspilling
Ieder jaar wordt er voor 5 miljard euro aan voedsel weggegooid. Pascal hoort van verspillingsdeskundige Toine hoe dit kan. Pascal gaat ook naar de verspillingsfabriek. Daar worden van weggegooide tomaten nieuwe sauzen gemaakt. In een sketch dwingt de ober de gasten om hun bord leeg te eten tot de laatste hap.

17 oktober 2018 - School van het Nederlandse lied
Er is één school in Nederland waar je kunt worden opgeleid tot zanger of zangeres van het Nederlandse lied. De leerlingen die daar studeren moesten auditie doen om aangenomen te worden. Zingen kunnen ze allemaal, maar Janouk ontdekt dat je nog veel meer in huis moet hebben om artiest te worden. Zangduo Cor & Hilda heeft geen school nodig.

18 oktober 2018 - Roggen
Wat weinig mensen weten, is dat er in hartje Utrecht bijna driehonderd jonge stekelroggen rondzwemmen. Niet in de grachten maar in een speciaal kweekcentrum. Sommige roggensoorten worden namelijk bedreigd. Jonge roggetjes worden uitgezet in de Noordzee maar eerst moeten ze zelf leren jagen, en Sosha mag daarbij zijn! Varkentje Rund gebruikt een rog om te surfen.

19 oktober 2018 - Bungeejumpen
Waarom vindt de een bungeejumpen de ultieme kick en is het voor de ander een ware nachtmerrie? Veel waaghalzen blijken een extra stukje DNA te hebben waardoor ze steeds meer en meer spanning opzoeken. Sosha is wel benieuwd of zij dat ook heeft! In een sketch wordt een man geïnterviewd die niet steeds meer maar juist steeds minder durft. 

22 oktober 2018 - Het Kantoor 181
Bens manier van leven blijkt een ramp voor het milieu, maar toch gaat hij lekker met het vliegtuig op wintersport. Verder neemt Bart ons in STE mee naar het grootSTE vliegtuig, zien we in Doen Ze Dat Zo hoe je het binnen laat sneeuwen en Maaike Ouboter zingt in SNAPJE over moeilijke woorden voor afstanden.

23 oktober 2018 - Paddenstoelen
Sosha gaat pad met een paddenstoelenjager, want alleen al in Nederland zijn er meer dan vijfduizend soorten paddenstoelen! Ze zijn er in alle kleuren, vormen, soorten en maten en Sosha leert precies waar ze op moet letten om de verschillende soorten te herkennen. Wesley en Rodney zetten voor het paddenstoelen plukken eerst zelf champignons neer in het bos. 

24 oktober 2018 - Holografische projecties
Overleden zangers laten optreden, presentaties geven op meerdere plekken tegelijkertijd of praten met jezelf; het lijkt allemaal vrij onmogelijk maar het kan, met holografische projecties! Dat zijn een soort optische illusies in 3D. Pascal laat zien hoe dat precies werkt. In het Ruimteschip duikt oma op als hologram.

25 oktober 2018 - Wikipedia
Iedereen zoekt wel eens iets op op Wikipedia. Deze grote internetencyclopedie werd bedacht door Jimmy Wales en wordt geschreven door miljoenen mensen over de hele wereld. Pascal zoekt uit hoe Wikipedia er voor zorgt dat alle informatie die er op staat klopt. Bert en Joke van de hobbyquiz weten alles over Wikipedia.

26 oktober 2018 - Mangrove
Mangrovebossen bestaan uit bomen die wel 15 meter hoog kunnen worden. Deze bossen doen het goed in hitte en zout water, en zijn daarom maar in een paar gebieden te vinden. In het grootste overdekte mangrovebos ter wereld ontdekte Janouk alles over deze bijzondere boomsoort. Varkentje Rund bezoekt met Greetje een mangrovebos. 

29 oktober 2018 - Het Kantoor 172
Leonoor is helemaal klaar voor Halloween. Al bij de eerste aanbellers raakt ze echter ernstig teleurgesteld. In ‘STE’ een bezoek aan het grootste marineschip. Verder antwoord op de vraag waarom er soms water in je mond loopt en in ‘Boer Zoekt Machine’ staat de pompoenzaaimachine in de spotlights. 

30 oktober 2018 - Schoenenfabriek
Sosha bezoekt een fabriek waar veiligheidsschoenen gemaakt worden. Dat zijn speciale schoenen die je moet dragen als je bijvoorbeeld in de bouw werkt. Hoe worden deze extra sterke schoenen gemaakt en getest? En als veiligheidsschoenen niet veilig genoeg zijn, bestel je toch een heel veiligheidspak bij Klokko?

31 oktober 2018 - Halloween
Twintig jaar geleden is het feest Halloween vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. Wat is het eigenlijk voor feest? Wat heeft het te maken met onze feestdagen Allerzielen en Allerheiligen? Wesley en Rodney bellen aan bij een mevrouw die nog niet weet hoe Halloween werkt.

Deel deze pagina met je vrienden!