Februari 2019

Februari 2019

Deze afleveringen worden uitgezonden in februari:

1 februari 2019 - Transporthelikopter
Voedsel, medicijnen, drinkwater; als er ergens een ramp of oorlog uitbreekt moet er snel hulp naartoe. Maar hoe krijg je deze noodhulp plus militairen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming? Met een chinook helikopter! Pascal kijkt hoe zo’n operatie in zijn werk gaat.

4 februari 2019 -  Het Kantoor 236
Polariseren is een moeilijk woord, wat betekent het? Je ziet het in Huh?! Giovanca legt zingend uit hoe vaccineren werkt en Habtamu gaat op zoek naar de grootSTE fietsenstalling van Nederland.

5 februari 2019 - Lambert Maakt
Lambert is ontwerper, kunstenaar en architect. Hij maakt klokken van lampen, opblaasbare meubels en gigiantische kussententen. De kunstwerken die Lambert maakt, kun je overal tegenkomen. In een museum, maar ook gewoon op straat of bij een festival.

6 februari 2019 - Marten en Oopjen
In 1634 maakt Rembrandt de huwelijksportretten van een pasgetrouwd stel: Marten Soolmans en Oopjen Coppit. De twee trotse Amsterdamse burgers laten zich levensgroot schilderen. Dat is bijzonder in die tijd. In junuari 2016 worden de twee schilderijen voor 160 miljoen euro aangekocht door het Louvre in Parijs en het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ze om de beurt samen te zien zullen zijn. Bart neemt alvast een kijkje in het Louvre.

7 februari 2019 - Wifi
Je gebruikt het voor je telefoon, je laptop, je tablet, je spelcomputer en je kunt het niet zien: wifi. In 2020 zijn er wereldwijd 50 miljard apparaten die op wifi werken. Maar hoe werkt wifi eigenlijk? En het belangrijkste natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je wifi lekker snel is?

8 februari 2019 - Droneracen
Dino Joghi is drone-racer. Pascal gaat kijken als Dino gaat vliegen op het Nederlands Kampioenschap Droneracen. Zal Dino een deelname voor het Wereldkampioenschap binnenhalen? In de sketch zien we Varkentje Rund in de weer met een drone – dat moet wel mis gaan.

11 februari 2019 - Het Kantoor 237
Eva gaat op zoek naar de grootSTE 3D printer. Pater Moeskroen zingt over het verschil tussen hooi en stro en in Vragen van Kinderen zoekt Janouk uit waarom oranje de kleur van Nederland is.

12 februari 2019 - Installateur
Tijdens de bouw van een nieuw huis worden er allerlei leidingen aangelegd, zodat er water uit de kraan komt, de wc doorspoelt en de verwarming het doet. Dat wordt gedaan door een installateur. Vroeger werden zij loodgieters genoemd. Janouk werkt een dagje mee!

13 februari 2019 - Onderzeeboot
Meestal zie je ze alleen in spannende films; onderzeeboten. Maar wist je dat Nederland er ook vier heeft? Sosha neemt een kijkje op een onderzeeër. Ze leert ook hoe je moet ontsnappen als je diep onder water vast komt te zitten.

14 februari 2019 - Studio Drift
De makers van Studio Drift combineren kunst en wetenschap met elkaar. Ze kijken goed naar hoe de natuur in elkaar zit. Uit de vleugels van vogels en de zaadjes van paardenbloemen halen zij inspiratie voor hun kunstwerken. Hun werk is over de hele wereld te bewonderen. Pascal helpt Ralph en Lonneke van Studio Drift een handje mee bij een heel precies werkje. 

15 februari 2019 - Rugby
Om rugby te spelen heb je nodig: een ovale bal, stevige kleding, schoenen met noppen en een portie lef. Dat merkt Pascal als hij een dagje meetraint met het Nederlands Damesteam. Houdt hij zich staande tussen deze stoere vrouwen?

18 februari 2019 - Het Kantoor 238
Dafne Holtland legt zingend uit wat het verschil is tussen de tussen de woorden ‘mits’ en ‘tenzij’. Huh?! gaat het over discriminatie en Sosha gaat op zoek naar de eerSTE haring.

19 februari 2019 - Spelen
Spelen is het leukste wat er is! En het blijkt ook nog eens heel belangrijk te zijn. Samen met hersenprofessor Erik Scherder legt Bart uit waarom het zo belangrijk is om te spelen. Bart en Nienke spelen samen buiten en Bart waagt een spannende sprong. In de sketch doen Igor en Robin hun eigen vorm van oerverstoppertje.

20 februari 2019 - Marker Wadden – Hoe maak je een eiland?
Het Markermeer is een saaie, dode boel geworden. Doordat het slib geen kant op kan, leven er helemaal geen planten en dieren. Om dat op te lossen, wordt er een nieuwe eilandengroep aangelegd. De Marker Wadden komen midden in het Markermeer te liggen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een eilandengroep maken? Pascal zoekt het uit!

21 februari 2019 - Bionische mens
Als je een arm of een been mist, kunnen bionische ledenmaten ervoor zorgen dat je je toch kunt bewegen. Als je hart het niet meer goed doet, helpt een speciaal kastje ervoor dat hij wel blijft kloppen. Maar tegenwoordig bestaan er ook manieren om je lichaam te verbeteren, zonder dat er iets mis is. Pascal laat een chipje in zijn hand plaatsen, waarmee hij de voordeur kan opnenen, websites kan bezoeken en zelfs kan betalen zonder pinpasje!

22 februari 2019 - Indoor Skydiven
Skydiven is natuurlijk supergaaf. Maar je hebt wel een vliegtuig en een parachute nodig en het is natuurlijk niet helemaal zonder gevaar. Gelukkig kan je ook indoor skydiven. Zweven op lucht in een speciale windtunnel. Hoe werkt zo’n tunnel en hoe kun je zweven op lucht?

25 februari 2019 - Het Kantoor 239
We gaan op zoek naar de snelSTE snowboardster. In Doen Ze Dat Zo? legt Sosha uit hoe zonnepanelen werken en Huh?! gaat over het moeilijke woord  ‘monopolie'.

26 februari 2019 - Reclame
Er worden allerlei trucs gebruikt om ons zo veel mogelijk spullen te laten kopen. Eva ziet in een MRI-scanner wat goede reclame met onze hersenen doet. Deze informatie gebruikt ze om reclame te maken voor speciale Klokhuis-appelmoes. Als beste getest!

27 februari 2019 - Architect
Hoe bedenkt en ontwerpt een architect een nieuw gebouw? Maurice loopt mee met architect Winy Maas. Samen bezoeken ze één van Winy’s ontwerpen: de Markthal in Rotterdam. In de sketch prijzen de truckchauffeuses hun stad Rotterdam helemaal de hemel in.

28 februari 2019 - Augmented reality
Augmented reality combineert echte en digitale beelden met elkaar. Zo kun je dingen in de echte wereld zien die er niet zijn. Habtamu onderzoekt hoe augmented reality mensen kan helpen in hun werk. Bijvoorbeeld door, zonder handleiding, een wiel verwisselen. En artsen gebruiken augemented reality om tijdens een operatie van buitenaf de botten van hun patienten te zien.

Deel deze pagina met je vrienden!