Maart 2019

Maart 2019

Deze afleveringen worden uitgezonden in maart:

1 maart - Donordier
Donordieren zijn dode huisdieren die aan de opleiding diergeneeskunde worden gegeven. Daar worden ze gebruikt voor het onderwijs. Pascal gaat op onderzoek: wat gebeurt er met deze donordieren? In de sketch zien we een muis, een ijsbeer, een hond en een poes, allen met een dierendonorcodicil.

4 maart - Het Kantoor 240
Het Klokhuis is genomineerd voor een tv-prijs, maar de uren voor het awardsgala verlopen op de redactie niet bepaald feestelijk. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waar de rode loper vandaan komt. Wat het moeilijke woord ‘gender’ betekent zie je in Huh?! en in Nee of Ja zoeken Sosha en Eva uit of je kauwgom uit je haar kunt halen met.. pindakaas!

5 maart - Harry maakt
Harry Arling is kunstenaar. Hij maakt Kosmotroniks. Dat zijn miniatuurvoertuigen uit een bijzondere fantasiewereld. Harry gebruikt veel oud plastic. Toetjesbakjes, oud speelgoed, maar ook onderdelen van apparaten die het niet meer doen, zoals het mondstuk van een kruimeldief of het handvat van een strijkijzer. Heel belangrijk zijn de bestuurders van de Kosmotroniks. Typhoon rapt over de minder leuke kanten van plastic.

6 maart - Waterverkeer
Nederland staat bekend om zijn vele water. Er stromen best wat belangrijke rivieren door ons land en er varen ruim 8000 grote boten door Nederland. Net als op de weg, heb je op het water dus ook te maken met drukke knooppunten. Janouk gaat langs bij een verkeerpost waar ze ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren op het water. Wesley en Rodney oefenen voor rondvaartbootkapitein.

7 maart - Kernramp Fukushima
Pascal is in Japan, in de provincie Fukushima. In 2011 vond daar een heftige kernramp plaats. Na een zware aardbeving overspoelde een tsunami de kerncentrale. De centrale ontplofte waardoor er gevaarlijke deeltjes zijn vrijgekomen. Als mensen te lang in aanraking komen met deze deeltjes, worden ze ziek. Alle bewoners moesten daarom meteen vertrekken. Een aantal jaren na de ramp worden sommige gebieden schoongemaakt. De radioactieve grond wordt in duizenden vuilniszakken gestopt. Maar wat er met die zakken moet gebeuren, weet de Japanse regering nog niet. De Dat-kan-toch-anders Man is bij de uitvinding van kernenergie.

8 maart - Het Klokhuis Onderneemt: Bedrijf starten
Pascal wil een eigen bedrijf beginnen met zijn zelfgemaakte appelmoes. Hij komt erachter dat hij zijn bedrijf dan moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hij gaat ook langs bij andere ondernemers. Lars is pas 10 jaar, maar heeft nu al zijn eigen bedrijf. In het Wilde Westen vraagt een bankovervaller zich af of hij zich ook moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

11 maart - Het Kantoor 225
Ben doet expres een eng haaienstukje in Het Klokhuis en krijgt iemand van Kijkwijzer achter zich aan. Wat betekent het woord ‘conservatief’? In Huh?! wordt het uitgelegd. In Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag wat de Kijkwijzer betekent. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Sosha uit hoe een donut wordt gemaakt.

12 maart - Slachtofferacteur
Om te kunnen oefenen hoe hulpverleners moeten handelen in extreme situaties, worden er speciale trainingen georganiseerd. Er worden slachtofferacteurs opgeleid die de situaties zo realistisch mogelijk moeten naspelen. De acteurs leren hoe ze zich moeten gedragen wanneer ze gewond zijn, of in nood. Ook leren ze hoe ze nepwonden moeten maken. Pascal loopt een dag mee tijdens zo’n speciale training. En ook de cowboys werken met slachtofferacteurs.

13 maart - Autofabriek
In een autofabriek maken ze auto’s in allerlei soorten en maten. Eva gaat er langs om stap-voor-stap te zien hoe dat in zijn werk gaat. Het begint allemaal met een rol staal. Er moeten meer dan tweeduizend onderdelen gemaakt en in elkaar gezet worden. Varkentje Rund heeft vooral moeite met de kleur van zijn auto.

14 maart - Lichter vliegtuig
Hoe lichter een vliegtuig, hoe minder brandstof het nodig heeft en dat is beter voor het milieu. Nienke zoekt uit hoe het gebruik van koolstof een vliegtuig licht en toch sterk maakt. Meral zingt een liedje over de eerste keer vliegen.

15 maart - Het Klokhuis Onderneemt: Van idee tot plan
Om een eigen bedrijf te beginnen heb je natuurlijk eerst een idee nodig. Hoe kom je nou op een goed idee? En, hoe kom je er achter of andere mensen ook op jouw idee zitten te wachten? Nienke wil zelfgemaakte appelmoes aan de man brengen en doet onderzoek op de markt. Voor tips gaat ze langs bij internetondernemer Daan en kijkt ze hoe de jonge ondernemers Victor en Luca te werk gaan. In de scenes zie je fantastische nieuwe producten zoals het Droptandenmaskeringssetje en de Jas met Shut-up functie.

18 maart - Het Kantoor 224
De minister-president bezoekt de redactie van Het Klokhuis. In Vragen van Kinderen wordt antwoord gegeven op de vraag hoe waterijsjes gemaakt worden. Sosha zoek in Doen Ze Dat Zo? uit hoe politiebegeleiding werkt en in Huh?! wordt uitgelegd wat het moeilijke woord ‘algoritme’ betekent.

19 maart - Zeilmakerij
Zeilen is eigelijk racen op het water; het zeil is de motor en de wind de benzine. Er bestaan veel verschillende soorten en maten zeilen. Sommigen worden speciaal gemaakt voor wedstrijdboten, maar er zijn ook zeilen waarmee je goed lange afstanden kunt afleggen. Janouk is in een zeilmakerij en zoekt uit hoe die enorme zeilen gemaakt worden.  Burt en Danny laten zien wat je allemaal nog meer met zeil kan doen. 

20 maart - Lichaamstemperatuur
Je lichaam is 37,5 graden. Ook als het buiten vriest of juist heel heet is. Hoe kan je lichaam die temperatuur zo goed vasthouden? En waarom heb je het sneller koud als het hard waait? Janouk gaat op één dag van -100 graden Celsius, in een vriescel, naar +110 graden Celsius in de sauna. Ton en Liesbeth komen bij het Klachtenbureau klagen over een zomerjas.

21 maart - Kijken in het lichaam
Als je in het lichaam wilt kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z’n werk gaat. En ook Dos Hermanos neemt een kijkje in het lichaam.

22 maart - Het Klokhuis Onderneemt: Productontwikkeling
Landmijnen zijn gevaarlijke explosieven omdat ze exploderen als je erop stapt. Het opruimen van die landmijnen in oorlogsgebieden kost veel tijd en is gevaarlijk voor de mensen die de mijnen ruimen. Eva gaat langs bij de broers Massoud en Mahmud. Zij hebben een drone ontwikkeld waarmee het opruimen van landmijnen veel sneller en veiliger kan. Het testen van de drone is heel belangrijk. En Eva gaat langs bij de 12-jarige Renske. Zij maakt bruisballen en laat Eva zien hoe ze nieuwe ballen test. Klokko heeft een prima product ontwikkeld om zelf bommen op te sporen.

25 maart - Het Kantoor 192
Ben heeft de spelcomputer van zijn neefjes geleend en Leonoor moet bekennen dat ze ineens van snelle auto’s houdt. In Waarom? Daarom! krijg je antwoord op de vraag waarom voetbal zo populair is. In Doen Ze Dat Zo? legt Maurice uit hoe stickers op een metro geplakt worden en in Vragen van Kinderen wordt uitgelegd wat wagenziekte is.

26 maart - Lifeguard
Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens een dagje op het strand: de lifeguards. Ze dragen opvallende kleding zodat ze makkelijk te herkennen zijn, en ze helpen mensen in nood op het strand of in de zee. Per ongeluk afdrijven op je luchtbed of je ouders kwijtraken: het kan zomaar gebeuren! Janouk loopt een dag mee met de reddingsbrigade. Dokter Visser is jaloers op lifeguards.

27 maart - EOD
Als er een bom gevonden wordt dan moet die onschadelijk gemaakt worden. Dat doet de EOD, de Explosieven Opruimingsdienst. Pascal doorloopt de training en leert alles over bommen en hoe je ze onschadelijk kunt maken. Hoe breng je een bom veilig tot ontploffing? In de sketch zien we Ard en Fjodor die hun eigen explosieven opruimen.

28 maart - Belastingen
Als er geen belasting betaald zou worden, zouden er heel veel dingen niet zijn, zoals fietsspaden en stoplichten. Maar ook ziekenhuizen, scholen en zelfs Het Klokhuis worden betaald van belastinggeld. Iedereen met een inkomen betaalt daaraan mee. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Janouk zoekt uit hoe wordt bepaald waar het belastinggeld aan uitgegeven wordt. Bert en Joke vertellen in de hobbyquiz dat ze heel graag belasting betalen.

29 maart - Het Klokhuis Onderneemt: Pitchen
Iets presenteren aan mensen die je niet kent. Als ondernemer heb je daar vaak mee te maken. Bijvoorbeeld om een idee te presenteren omdat je mensen wilt overhalen geld te investeren in jouw bedrijf. Je moet dan ‘pitchen’ zoals dat heet. Bij een ‘pitch’ is het de bedoeling dat je een heel korte tijd- soms maar een paar minuten- je je verhaal vertelt. En dat is moeilijker dan je misschien denkt. Hoe maak je een goede pitch? En hoe zorg je ervoor dat het publiek niet in slaap valt als jij een verhaal vertelt? Bart doet mee aan het Nederlands Kampioenschap Pitchen en krijgt tips van een echte pitchdeskundige. En ook de Cowboys leren pitchen.

Deel deze pagina met je vrienden!