April 2019

April 2019

Deze afleveringen worden uitgezonden in april:

1 april - Het Kantoor 193
Leonoor wil Het Klokhuis openstellen als museum voor toeristen. Maar dat loopt nogal uit de hand…Hoe worden vlaggen en klompen eigenlijk gemaakt? Akwasi legt in een liedje uit hoe je breuken optelt.

2 april - Marker Wadden – Nieuwe natuur
We gaan op zoek naar de nieuwe natuur op de Marker Wadden. De eilanden zijn net aangelegd en waren tot voor kort kaal en zanderig. Pascal ontdekt dat er overal razendsnel leven is ontstaan. Op een plek waar vorig jaar alleen maar water was zijn nu overal insecten, planten en nestelende vogels te vinden. Zelfs Igor en Robin lopen er rond.

3 april - Sem maakt
Sem houdt van hout! Na een vogelkooi en een zeepkist is hij nu aan zijn eigen eettafel begonnen. Helemaal naar wens van hem en zijn ouders. Met tips hoe je goed moet zagen!
In een sketch leren de oma’s op een zeepkist te rijden.

4 april - Dynamo
Met een dynamo kan je stroom opwekken. In een dynamo zitten daarvoor een spoel en een magneet, maar hoe maak je daar stroom mee? Maurice gaat kijken bij twee duurzame manieren om een dynamo aan te drijven. De Kassameisjes snappen niet hoe een dynamo of ritssluiting werkt, laat staan hun eigen kassa.

5 april - Het Klokhuis Onderneemt: Geld
Geld is nodig om als ondernemer een bedrijf te starten en om je bedrijf verder te laten groeien. Hoe kom je aan geld? Misschien heb je zelf wel wat gespaard of kun je een lening krijgen bij de bank. Sosha gaat langs bij Melvin, die via een speciale crowdfunding actie geld heeft opgehaald voor zijn bedrijf. En met jonge onderneemster Merel brengt ze ontbijtjes rond. De cowboys laten zien dat je met tien dollar al heel ver kan komen.

8 april - Het Kantoor 196
Wouter is zijn stem kwijt, Timo is op zoek naar romantiek en Ben weet niet wat tochtige koeien zijn. Buitenlandse jeugdseries worden vaak ingesproken in het Nederlands. Hoe gaat dat dubben in z’n werk? In Boer zoekt Machine de tochtdetector. En een liedje van Katinka Polderman over hoe je weet wat in water blijft drijven en wat naar de bodem zinkt.

9 april - De Wadden
Janouk gaat op expeditie op Terschelling met boswachter Joeri. Ze gaan wadlopen, krabben zoeken en slapen op het strand. De volgende ochtend vroeg maken ze een kanotocht om zeehonden te spotten. Zangduo Cor & Hilda legt in hun nieuwe hit uit hoe je de volgorde van de waddeneilanden kan onthouden.

10 april - Escape Room
Opgesloten worden in een kamer en binnen een uur moeten ontsnappen. Dat is een escaperoom. Pascal laat zich opsluiten en probeert de puzzels op te lossen om buiten te komen. Ook neemt hij een kijkje bij de bedenkers van zo’n escaperoom. Hoe komen zij tot ideeën? En kan Pascal ontsnappen? Dos Hermanos rapt over hun bezoekje aan een escaperoom.

11 april - Zuivelfabriek
Drinkyoghurt, kwark, vla; bijna iedereen eet of drinkt elke dag zuivel. Deze producten worden gemaakt van koeienmelk. Hoe het van de koe in het pak terecht komt zoekt Nienke voor ons uit. De Kassameisjes ontdekken dat koeien meestal worden gemolken door robots.

12 april - Het Klokhuis onderneemt: Marketing
Het Klokhuis Onderneemt: Marketing
Als bedrijf heb je klanten nodig. Hoe zorg je ervoor dat juist jouw product of dienst opvalt tussen al die andere merken? Met ‘marketing’. Sosha krijgt tips van marketingdeskundige Michel. En ze gaat ook op bezoek bij drie jonge ondernemers, die een oppascentrale zijn begonnen en heel goed weten hoe ze klanten moeten werven. Wat zou je leraar kunnen verdienen als hij ook reclame mocht maken?

15 april - Het Kantoor 197
Timo probeert het record hotdog-eten te verbreken en Leonoor lijkt steeds meer op haar hond. Waarom lijken baasjes eigenlijk op hun hond? In Doen Ze Dat Zo? zie je hoe mosterd wordt gemaakt.En in Boer zoekt Machine de eierraaprobot. Maurice ontdekt een robot die automatisch eieren raapt in een grote kippenstal. Hoe werkt het?

16 april - Nationaal Park Drentsche Aa
Sosha gaat met boswachters Kees en Lizette op expeditie in Drenthe. Ze gaan op zoek naar adders en slapen in een tentje vlakbij een beek. En waar wonen de geheimzinnige dassen? De steenrijke Marie-Louise wil graag de hele Drentsche Aa kopen.

17 april - Medisch illustrator
Tekeningen van het menselijk lichaam worden gebruikt in lesboeken voor studenten maar ook om iets duidelijk te maken tijdens een doktersbezoek. Wanneer iemand ziek is, en lastige informatie krijgt van een dokter, is het fijn wanneer iets ook nog even wordt verduidelijkt door een plaatje. Deze tekeningen maakt Maartje, zij is medisch illustrator. Chirurg Dokter Visser ontdekt dat ware schoonheid van binnen zit.

18 april - Flyboarden
Metershoog boven het water vliegen en dan ook nog te gekke tricks doen. Dat is Flyboarden. En DE Flyboardheld van Nederland is Bo Krook. Maurice loopt, euh..vliegt, een dagje met hem mee. Maar of het hem lukt? Oom Koos van Varkentje Rund kan het in ieder geval niet.

19 april - Het Klokhuis Onderneemt: Verkopen
Hoe trek je de aandacht van nieuwe klanten? En hoe zorg je dat ze klant bij jou blijven? Eva gaat samen met bioloog Patrick een dagje naar de dierentuin en ontdekt dat mensen heel veel leren door naar het gedrag van dieren te kijken. Met gids Brent, de jongste ondernemer van Den Haag stapt Eva op de fiets. De Ober kan ook wel wat een lesje klantvriendelijkheid gebruiken.

22 april - Het Kantoor 194
Terwijl Ben ijverig een oude brommer opknapt, beschildert Leonoor met haar nichtje paaseieren. Waar komt de traditie van paaseieren eigenlijk vandaan?
In DoenZeDatZo laten we zien hoe dingen worden verchroomd.

23 april - Nationaal Park De Biesbosch
Janouk gaat met de kano op expeditie in de Biesbosch. Boswachter Thomas neemt haar mee naar een beverburcht. Ze overnachten in een tentje in een verwilderd bos en de volgende ochtend gaan ze op zoek naar de gigantische visarend. Bert en Joke doen een quiz over de Biesbosch.

24 april - Hoogtevrees
Als je ergens bang voor bent gaan er in je lichaam vanzelf alarmbellen rinkelen. Maar soms gaat het om vals alarm, zoals bij hoogtevrees. Dolores praat met hoogtevreesdeskundige Katharina van de Universiteit van Amsterdam. Zij helpt mensen van hun hoogtevrees af. Dat doet ze met een VR-bril. In een sketch helpt de psychiater de angstige vrouw op wel heel bijzondere wijze van haar hoogtevrees af.

25 april - Lasershow
Op grote muziekfestivals wordt er alles aan gedaan om de muziek goed te laten klinken. Maar ook de lichtshow met lasers is heel belangrijk. Muziek en laser moeten precies met elkaar kloppen. Hoe wordt zo’n lasershow gemaakt? Sosha gaat kijken bij een groot dancefeest! En Wesley en Rodney maken hun eigen lasershow.

26 april -  Het Klokhuis onderneemt: Koningsdag
Op Koningsdag zijn we allemaal een beetje aan het ondernemen. Veel kinderen verkopen hun spulletjes op de vrijmarkt of verzinnen gekke acties en optredens. Hoe verkoop je op Koningsdag nou het beste je oude speelgoed en hoe zorg je ervoor dat mensen nou juist naar jouw kraampje komen? Sosha krijgt tips van marktkooplui en ook Bezorgde Ouders Nederland heeft met handige adviezen.

29 april - Het Kantoor 198
Ben oefent voor een wijnproefcursus en Wouter heeft een egel aangereden. Worden grote dieren ouder? Wat eten egels en wat moet je doen als je een gewonde egel vindt? En in Boer zoekt Machine de druivenplukmachine.

30 april - Nationaal Park Veluwezoom
Pascal gaat op expeditie met boswachters Jamie en José dwars door de Veluwezoom. Ze spotten egels, eekhoorns en wilde zwijnen. Na een avond bij het kampvuur gaat Pascal de volgende ochtend al heel vroeg op zoek naar edelherten en damherten. Bezorgde Ouders Nederland geeft tips wat je kan doen als je kind per se naar de natuur wil.

Deel deze pagina met je vrienden!