Oktober 2019

Oktober 2019

Deze afleveringen worden uitgezonden in oktober:

1 oktober 2019 - Anna Woltz
Anna Woltz is schrijfster en heeft al 22 boeken geschreven. Sosha ging bij haar langs om alles te weten te komen over hoe Anna haar boeken schrijft. Sharon van de Kassameisjes is ook gek op kinderboeken.

2 oktober 2019 - Markerwadden - Nieuwe eilanden
In het Markermeer is een hele nieuwe eilandengroep gemaakt. Van slib! Hoe verovert de natuur deze Marker Wadden? Pascal gaat op safari en ziet hoe vogels en vissen bezit nemen van het gebied. Hoe ziet de toekomst van de Marker Wadden er uit? Klokko maakt reclame voor een vogelkostuum waarmee je als mens stiekem de Markerwadden kan bezoeken.

3 oktober 2019 - Werelderfgoed: Kinderdijk
De wereld zit vol unieke plekken, werelderfgoed. Om er één te bekijken hoef je helemaal niet ver te reizen, want in Nederland hebben we ze ook. Vandaag Kinderdijk. Bart neemt een kijkje in een molen. Maar waarom wordt zo’n belangrijke plek dan toch afvoerputje genoemd? Verder de quiz met Bert en Joke, die alles, maar dan ook alles weten over molens. 

4 oktober 2019 - Dierenziekenhuis
In Utrecht staat het grootste dierenziekenhuis van Nederland. Het lijkt echt sprekend op een mensenziekenhuis. Pascal volgt een hond met klachten, een poes die geopereerd wordt, en een kater in de CT-scan. Zouden er ook Cliniclowns bestaan voor dieren.

7 oktober 2019 - Het Kantoor 214
Vanwege de wintertijd zet Wouter de klokken vast terug. Timo heeft bowlingschoenen gestolen. Hoe werkt een bowlingbaan? En welke voetbalclub speelde de meeste interlands?

8 oktober 2019 - Prinses Máxima Centrum
Janouk neemt een kijkje in het Prinses Máxima Centrum, een ziekenhuis speciaal voor kinderen met kanker. Het is een heel bijzonder ziekenhuis omdat kinderen zelf mee hebben gedacht over hoe het eruit ziet. Samen met Elisa chilt Janouk in de speciale tienerlounge. Elisa had kanker en zit in de KinderAdviesRaad van het ziekenhuis. Maarten zingt een liedje over hoe bezorgd je kan zijn als vader van een kind met kanker.

9 oktober 2019 - Lezen
Als je een boek leest, dan maak je van het verhaal een film in je hoofd. Bij iedereen ziet die film er anders uit. Janouk laat samen met schrijver Koos Meinderts zien hoe dat werkt. Ton en Liesbeth klagen bij het Klachtenbureau dat ze moe zijn van steeds hun fantasie gebruiken bij het lezen.

10 oktober 2019 - Werelderfgoed: Waddenzee
Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur; de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Bert en Joke weten alles van de Wadden.

11 oktober 2019 - Rookverslaving
Roken is slecht voor je, dat weet iedereen. Toch zijn er nog heel veel mensen die regelmatig een sigaret opsteken. Sosha heeft een namaak-Sosha gebouwd om te laten zien wat een pakje sigaretten met je lichaam doet.  De Ober is net gestopt met roken en heeft het er moeilijk mee.

14 oktober 2019 - Het Kantoor 163
Ben wil een digitale agenda en verzint een héél bijzonder wachtwoord. Verder antwoord op de vraag wat puistjes nou precies zijn en hoe hummus wordt gemaakt. In ‘Digitaal’ wordt uitgelegd wat ‘in de cloud’ betekent. 

15 oktober 2019 - Akkerbouw
Boer Gert heeft een akkerbouwbedrijf. Eens per jaar rooit hij de aardappelen en andere gewassen op zijn land. Dat doet hij op een bijzondere manier, namelijk met allemaal hightech snufjes. Pascal loopt een dagje met hem mee. Voor het gezin in het Ruimteschip zijn al die snufjes alweer ouderwets.

16 oktober 2019 - Wolven in Nederland
De wolf keert terug naar Nederland. Maar niet iedereen is daar blij mee. Sosha legt uit waarom. Samen met wolvenexpert Hugh gaat ze op de Veluwe opzoek naar wolven. En wat doet Wolvega om de wolf te lokken?

17 oktober 2019 - Werelderfgoed: Schokland
Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Hoe komt het dat Schokland vroeger een eiland was en nu niet meer? Maurice gaat met een archeoloog op onderzoek uit en ontdekt dat er honderden scheepswrakken in de bodem zitten! 

18 oktober 2019 - Para-ijshockey
Para-ijshockey komt uit Zweden. In Nederland is de sport nog niet zo populair want er zijn maar twee teams. Toch hopen de spelers dat ze ooit mee mogen doen met de Paralympische Spelen. Janouk neemt een kijkje bij hun training. Dos Hermanos rapt dat teamsport iedereen bij elkaar brengt.

21 oktober 2019 - Het Kantoor 171
In deze aflevering blijkt dat Ben van het Klokhuiskantoor al maanden gepest wordt door collega’s van het hoofdkantoor. Nemen Wouter, Timo en Leonoor het voor hem op? Nienke geeft antwoord op de vraag hoe de kindertelefoon werkt. Verder legt zij uit hoe je kunt zien aan iemands gezicht hoe hij zich voelt. 

22 oktober 2019 - Stotteren
Janouk gaat naar de stotterterapeut. Ze leert daar alles over stotteren en hoe kinderen met stotteren kunnen omgaan. Stotteren heeft namelijk helemaal niets met je intelligentie te maken maar alles met je spieren. Typhoon rapt over hoe hij zijn stotteren onder controle kreeg.

23 oktober 2019 - Kasteel
Pascal gaat terug naar de tijd van de ridders. Hij is op Kasteel Doornenburg en ontdekt hoe het was om te leven in de Middeleeuwen. Ridder William wil graag verhuizen, of eigenlijk: verkastelen.

24 oktober 2019 - Werelderfgoed: Beemster
Vanuit de helikopter ziet Bart ziet hoe de Beemster in meer dan vijftig stukjes land verdeeld is. Ook laat hij zien hoe de polder lang geleden is droog gemalen met behulp van molens. Een heel bijzonder gebied dus, en daarom staat ook de Beemster op de lijst van werelderfgoederen. In de scène: de grote ingenieur Leeghwater kan heel lang zijn adem inhouden.

25 oktober 2019 - Street-art
Pascal kijkt mee met een echte Street Artist en komt erachter hoe grote muurschilderingen op gebouwen worden gemaakt. Wist je dat al deze kunstwerken hun eigen betekenis hebben? De Boze Man ergert zich er groen en geel aan.

28 oktober 2019 - Het Kantoor 241
Wouter mag geen clownsoptreden doen in het ziekenhuis omdat hij verkouden is en Ben slaapwandelt. Waarom hebben we allemaal verschillende huidskleuren? En hoe komt het dat je slaapwandelt? En alles over niezen in ja of nee.

29 oktober 2019 - Mummies
Sosha gaat op bezoek bij de mummies. Ze zoekt uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. De Dat Kan Toch anders Man is bij de eerste mummie.

30 oktober 2019 - Wolken
Eva wil alles te weten komen over wolken. Zijn wolken echt zo licht als ze lijken? Ze gaat langs bij een wolkenprofessor op de Universiteit van Delft. En neemt een kijkje op het weerinstituut KNMI. Twee pubers hebben hun eigen gedachtes bij wolken.

31 oktober 2019 - Werelderfgoed: Grachtengordel
Zo’n 800 jaar geleden was Amsterdam nog een moeras. Nu is het een wereldstad. In die ontwikkeling heeft het ontstaan van de grachtengordel een grote rol gespeeld. Bart gaat langs een aantal grachtenpanden die de geschiedenis van de grachtengordel kunnen vertellen. Verder een gezongen ode aan de grachten van Amsterdam door de eeuwen heen.

Deel deze pagina met je vrienden!