Mei 2020
Mei 2020
Deze afleveringen worden uitgezonden in mei:
1 mei - Vissentrektocht
Tijdens hun leven zwemmen vissen naar verschillende gebieden. Om zich voort te planten, om voedsel te vinden of om te overwinteren. Ze zwemmen van zout naar zoet water, of andersom. Dit noem je vismigratie. Onderweg komen vissen allerlei hindernissen tegen zoals dammen, gemalen, stuwen of sluizen. Daardoor kunnen de vissen gewond raken of zelfs doodgaan. En dat is niet goed voor de visstand. De waterschappen zorgen ervoor dat de vissen goed langs alle obstakels komen en vrij kunnen zwemmen. Hoe doen ze dat? Pascal volgt de vissen. In de quizz weten Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles over de vissentrek.
4 mei - De 4 vrijheden: Angst
In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht: Vrij (zijn) van Angst: je hebt recht op een veilig leven. Hij gaat op bezoek bij Herman Polak die als 5-jarig joods jongetje in de oorlog 3 jaar lang zat ondergedoken en de 13-jarige Syrische jongen Obada die moest vluchten voor de oorlog in Syrië toen hij 6 jaar was. Zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe het is in angst te moeten leven. De Ober laat gasten in één van de sketches extra betalen voor een veilig gevoel.
5 mei - De 4 Vrijheden: Meningsuiting
In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Pascal het mensenrecht: Vrijheid van meningsuiting, kunnen zeggen wat je wilt. Hij gaat op bezoek bij Gusta Olivier Vonk, die als jong meisje van 14 in het Verzet zat tegen de Duitse bezetter. Ze bracht illegaal krantjes rond met gevaar voor eigen leven. In veel landen is het nog steeds niet veilig om je mening te geven. Nederlandse militairen als majoor Dennis vechten mee voor de vrijheid van meningsuiting van andere mensen in de wereld, bijvoorbeeld in Afghanistan. In één van de sketches heeft Bezorgde Ouders Nederland tips voor als je kind last heeft van een eigen mening.
6 mei - Karina maakt
Hoe maakt Karina Schaapman haar prachtige muizenhuizen? Pascal leert van Karina hoe je van een kartonnen doos en papier-maché verschillende kamers kunt maken. Hij gaat helemaal los. Karina laat zien hoe je van de meest simpele wegwerpartikelen miniatuurmeubels kunt maken. Een televisie van een luciferdoosje bijvoorbeeld! Varkentje Rund bouwt een mini- huisje voor Leo de Vlieg.
7 mei - Zwemmen in natuurwater
In Nederland zijn er zo’n 700 plekken waar je officieel mag zwemmen in de natuur. Dat zijn plekken buiten de zwembaden met chloor. Om zoveel mogelijk mensen veilig te laten zwemmen, wordt het water in het zomerseizoen om de twee weken gecontroleerd op ziekteverwekkende bacteriën en blauwalg. Als het water niet gezond is, worden er maatregelen genomen. Hoe dat gaat, zoekt Eva uit tot op de bodem! In de sketch zwemmen de oermensen in alle soorten natuurwater, want 'daar word je hard van’.
8 mei - Paardenrevalidatie
Honderdduizenden mensen in Nederland doen aan paardensport. En niet alleen de ruiters, ook de paarden kunnen blessures krijgen! Wat is een blessure precies en hoe kan je die voorkomen? Om hier achter te komen gaat Sosha een dagje helpen in een paardenrevalidatiekliniek. Ook het paard van Ridder William heeft het zwaar.
11 mei - Het Kantoor 181
Bens manier van leven blijkt een ramp voor het milieu, maar toch gaat hij lekker met het vliegtuig op wintersport. Verder neemt Bart ons in STE mee naar het grootSTE vliegtuig, zien we in Doen Ze Dat Zo hoe je het binnen laat sneeuwen en Maaike Ouboter zingt in SNAPJE over moeilijke woorden voor afstanden.
12 mei - Banaan
Onze bananen komen uit bijna alle landen rond de evenaar. Of onze banaan nou uit India of Costa Rica komt; het is allemaal dezelfde soort. En die soort wordt bedreigd door schimmels. Dolores gaat op bezoek bij bananendeskundige Gert. Hij is met zijn collega’s op zoek naar nieuwe bananensoorten.
13 mei - Voedselbos
Bart gaat naar een voedselbos. Zo'n bos is een klein stukje natuur met allemaal soorten bomen en planten waar eten aan groeit. Het voedselbos heeft geen kunstmest, gif of extra water nodig. In totaal staan er zo’n 350 verschillende soorten, zoals de pindakaasboom en de uiensoepboom. Boer Wouter laat zien wat er allemaal groeit.
In de sketch heeft Lara groente van het voedselbos meegenomen, maar Debbie haalt haar voedsel liever bij de snackbar.
14 mei - Wind
Met tegenwind fietsen is natuurlijk superirritant. Maar de wind kan ook heel handig zijn, bijvoorbeeld als je wilt windsurfen of sky diven! Pascal laat zien hoe wind ontstaat en test in een speciale windtunnel uit hoe windkracht 10 voelt. Dos Hermanos rapt over alles wat leuk en niet leuk is aan een stevig briesje.
15 mei - Hockey
Hockey is een van de populairste sporten in Nederland. En Nederland is ook supergoed in hockey! Maar wat maakt hockey nou zo leuk en hoe komt het dat Nederlanders zo goed spelen? Om daar achter te komen mag Pascal een dagje mee trainen met een landelijk selectieteam. Bezorgde ouders Nederland heeft tips voor het omgaan met hockeyende kinderen.
18 mei - Het Kantoor 212
Terwijl Ben zijn neefje probeert op te leiden tot profvoetballer, verzamelt Timo statiegeldflessen om rijk te worden. Pascal heeft het over de beste voetballer van Nederland. En wist je dat er een Ajaxstraat bestaat in Rotterdam?
19 mei - Onderwaterarcheoloog
Op 8 januari 1740 vertrok er een Nederlands VOC-schip richting Nederlands-Indië. Maar een hevige storm maakte al snel een einde aan het zee-avontuur. Nu, bijna 300 jaar later, duikt een internationaal team van speciale onderwaterarcheologen naar de bodem om het wrak te bergen. En Pascal mocht mee op expeditie! En wat laten piraten achter op hun schip als het zinkt?
20 mei - Joseph Klibansky
Joseph Klibansky maakt gigantische glimmende kunstwerken. Zijn kunst valt op en dat is ook de bedoeling. Al jong wist Joseph dat hij zijn werk aan de hele wereld wil laten zien. Janouk gaat bij hem langs in zijn studio.
Door een tip van Vlieg Leo wordt Varkentje Rund een succesvol kunstenaar.
21 mei - Herbebossing
Bart is in Bolivia, bij het grootste tropische regenwoud ter wereld. Het gebied wordt bedreigd. Bomen worden gekapt voor het hout, of platgebrand, zodat boeren hun koeien op de grond kunnen laten grazen. Om ervoor te zorgen dat het regenwoud niet kleiner wordt, worden er nieuwe bomen geplant. In een sketch komen twee tuinmannen op een wel heel aparte manier een boompje in de achtertuin planten.
22 mei - Hondengedrag
Anniek is hondengedragsdeskundige. Janouk gaat langs met teefje Betty. Anniek leert hoe je moet omgaan met je hond en hoe je hem kunt belonen. En wat moet je doen als je bang bent voor honden? Ook de hond van Ridder William kan wel wat training gebruiken.
25 mei - Het Kantoor 213
Omdat de zeespiegel stijgt, bouwt Wouter alvast een ark. Maar Timo mag niet mee als de boel ooit overstroomt. Wat is de hoogste berg van Nederland? En waarom eten we eigenlijk geen honden?
26 mei - Waterpeil
De waterschappen zorgen ervoor dat er voldoende water is in sloten, plassen en kanalen. Maar ze zorgen er ook voor dat te veel water snel wordt opgevangen of afgevoerd. Dat heeft allemaal te maken met het goed regelen en in de gaten houden van het waterpeil! Hoe doen de waterschappen dat? Janouk zoekt het uit. Ook de vlogmeisjes Wendel en Liza maken zich druk over de stijgende zeespiegel.
27 mei - Alpaca’s
Hoog in de bergen van Bolivia gaat Bart op bezoek bij een familie met een alpacaboerderij. De dieren hebben een dikke vacht om zich te beschermen tegen de koude nachten. Van die vacht wordt in de fabriek wol gesponnen, waar lekkere dikke warme truien van gemaakt worden. Klokko laat zien welke voordelen het heeft als mensen ook zo kunnen spugen.
28 mei - Holografische projecties
Overleden zangers laten optreden, presentaties geven op meerdere plekken tegelijkertijd of praten met jezelf; het lijkt allemaal vrij onmogelijk maar het kan, met holografische projecties! Dat zijn een soort optische illusies in 3D. Pascal laat zien hoe dat precies werkt. In het Ruimteschip duikt oma op als hologram.
29 mei - Boulderen
Pascal gaat boulderen. Hij is in de klimhal en leert van Nederlands kampioen Kim hoe hij een route leest. Elke klimroute heeft een eigen moeilijkheidsgraad. En hoe gaat een boulderwedstrijd er aan toe? Dos Hermanos is ook helemaal weg van deze klimsport.