December 2020

maandoverzicht december 2020

Deze afleveringen worden uitgezonden in december:

1 december 2020 - Maquette
Hoe ontwerpt een architect eigenlijk een gebouw? Janouk gaat naar een architectenbureau en komt erachter dat maquettes een grote rol spelen. Er wordt niet alleen een Maquette van het gebouw gemaakt, maar de omgeving wordt ook nagebouwd. De Ober voorspelt met een maquette van zijn restaurant hoe gasten gaan reageren.

2 december 2020 - Hobo
Vandaag een Klokhuis-ode aan de hobo! Sosha ontmoet één van de beste hoboïsten van Nederland: Pauline Oostenrijk! Zij legt uit waarom de hobo zo’n belangrijk instrument is in een orkest, en ze laat zien en horen wat er zo bijzonder is aan een hoboriet. En Peter Hendriksz laat in zijn hobo-atelier alle onderdelen zien van dit bijzondere houtblaasinstrument! Tot op het kleinste schroefje haalt hij hobo’s uit elkaar om ze te repareren. Ook Wendel en Liza proberen een hobo te maken.

3 december 2020 - Asfalt
Vers asfalt. Het heeft een bepaalde geur en glimt wanneer het net is aangelegd. Asfalt zorgt er bijvoorbeeld voor dat zware voertuigen niet doorzakken als ze op het wegdek rijden. Pascal duikt in het proces van asfalt maken en komt erachter dat hier heel veel bij komen kijken voordat hij op het zwarte wegdek kan skaten. Verder een reportage over een man die graag alles platwalst.

4 december 2020 - Robèrt maakt
Robèrt is jurylid van Heel Holland Bakt en de bekendste bakker van Nederland. Hij maakt de lekkerste taarten en broden. Janouk maakt samen met hem een koekhuisje. Hoe maak je het beste deeg, zonder klontjes? En hoe zorg je ervoor dat het huisje niet in elkaar stort? Bert en Joke hebben een nieuwe hobby: banket.

7 december 2020 - Het Kantoor 266
Ben probeert met zijn collega’s een vrieskist te tillen, terwijl Wouter een anti-gymles service opzet. Mieren zijn superklein maar ook supersterk. Vandaag in Nee of Ja: Is de mier sterker dan de mens?
In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe sporttoestellen worden gemaakt.

8 december 2020 - Kiwi
Het is een vogel die niet kan vliegen en maar in één land ter wereld voorkomt. Janouk gaat vandaag op zoek naar de zeldzame Kiwi vogel en ontdekt waarom ie zo goed kan ruiken. De Ober haalt de vogel kiwi en de vrucht kiwi door elkaar.

9 december 2020 - Berlage
De architect Berlage was 100 jaar geleden de hipste architect van Nederland. Hij was heel streng, als je een huis door hem liet ontwerpen mocht je niks veranderen. Eva onderzoekt hoe je dat terug kan vinden in zijn prachtige gebouwen. En de Boze Man herkent zichzelf in de strengheid van Berlage.

10 december 2020 - Microbioom
Het grootste gedeelte van het leven op aarde kunnen we niet eens zien! Sosha is bij het enige microbenmuseum ter wereld in Amsterdam om uit te zoeken wat microben eigenlijk zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Een Cowboy op de vlucht wil een andere identiteit, maar zal nog steeds worden herkend aan zijn microbioom.

11 december 2020 - Rechtzaak
Wat gebeurt als je voor de rechter moet komen? Sosha overvalt vandaag een bank en wordt door de politie opgepakt. Ze moet voor de rechtbank verschijnen. Gelukkig heeft ze ook nog een advocaat. Als Ricky Mountainsickness de bank gaat overvallen, neemt niemand hem serieus.

14 december 2020 - Het Kantoor 267
Wouter is eindelijk niet als laatste gekozen bij sport en Leonoor probeert onder een bezoekje aan een tropisch zwemparadijs uit te komen. In Nee of Ja: kun je mieren tegenhouden door een krijtstreepje op de grond te tekenen? En hoe neem je de perfecte penalty? Waar moet je op richten en wat kan de keeper het beste doen?

15 december 2020 - IJsberen
Het is het grootste roofdier ter wereld, hij kan overleven in de extreme kou op de Noordpool, en is eigenlijk helemaal niet wit: de ijsbeer. Janouk loopt een dagje mee met berenverzorger Tom, in de dierentuin waar net een jong ijsbeertje is geboren. Marie-Louise wil een jas van ijsberenbont.

16 december 2020 - Bloemenveiling
De grootste bloemenveiling ter wereld vind je in Nederland, in Aalsmeer! Eva gaat kijken bij een veiling en volgt het hele proces. Vrachtwagenchauffeuse Shirley verrast haar collega met een boeketje.

17 december 2020 - Scheepsbouw
Nienke gaat naar de scheepswerf om te laten zien hoe cruiseschepen gemaakt worden. Ze werkt daar mee aan een cruiseschip van 135 meter lang, bestemd voor de binnenvaart. Hoe blijft 1,5 miljoen kilo staal drijven? De Kassameisjes fantaseren over een cruise.

18 december 2020 - Aerobatics
Janouk vliegt vandaag mee met een aerobatics piloot. Dat betekent een heleboel loopings en duikvluchten. Hoe zorg je ervoor dat je veilig in de lucht blijft? De Moderne ouders willen graag dat hun dochter stuntpiloot wordt.

21 december 2020 - Het Kantoor 269
Een rijke vriend van Ben heeft tips om minder belasting te betalen. Timo probeert het kenteken te onthouden van de auto die hem afsneed. In Nee of Ja kijken we of je woorden beter kunt onthouden door er plaatjes bij te bedenken. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Pascal uit hoe kentekenplaatherkenning werkt.

22 december 2020 - Zononderzoek
Hij komt elke dag op, de zon! Maar hoe kan ie zo mooi blijven schijnen en waar bestaat de zon eigenlijk uit? Er komen steeds meer manieren om de zon van heel dichtbij te onderzoeken. Bert en Joke weten alles van de zon.

23 december 2020 - Eierfabriek
Beschuit, mayonaise, koekjes, zoutjes, zelfs tandpasta en shampoo: in bijna de helft van álle supermarktproducten zit ei. Ei in de vorm van poeder. Maar hoe maak je van ei poeder? Janouk bezoekt de eierfabriek, waar iedere dag zo’n 3 miljoen eieren worden verwerkt tot poeder! Ard en Fjodor verzamelen eieren voor een eierschuimparty.

24 december 2020 - Krabben
Het heeft blauw bloed, tien poten, ogen op stokjes en een keihard pantser: de krab. Alleen in Nederland zijn er al zo’n veertig verschillende soorten! Dolores gaat op Texel op zoek naar een paar mooie exemplaren. De krab blijkt ook een gevaarlijke crimineel!

25 december 2020 - Spruitjes

Spruitjes behoren tot de meest gegeten groenten in Nederland. Wat gebeurt er allemaal voordat ze op je bord liggen? Dolores laat zien hoe spruitjeszaad kan uitgroeien tot enorme spruitenplanten. Elk land in Europa heeft z’n favoriete maat spruitje. De spruitenkweker sorteert z'n spruit dus op formaat. Maar hoe doe je dat, spruiten sorteren?

28 december 2020 - Het Kantoor 270

Leonoor wil een  andere naam en Ben verzint anti-irritatie contracten om van onderlinge ergernissen af te komen. Nee of Ja: wordt je natter als je rent of als je langzaam loopt door de regen? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe crackers worden gemaakt.

29 december 2020 - Giftige dieren
Slangen, schorpioenen en bijen zijn allemaal giftig. Pascal ziet hoe dieren gif gebruiken om te overleven en leert wat je moet doen als je gebeten wordt. Maar welk dier is het giftigst van allemaal? De Cowboys oefenen wat ze denken te moeten doen bij een giftige beet: uitzuigen.

30 december 2020 - Ruimte voor rivieren
Wat moeten we doen als het water in de rivieren steeds hoger komt te staan? Sosha komt erachter dat we overal in Nederland bezig zijn de dijken te verplaatsen en extra rivieren uit te graven. En dan ontstaan er prachtige natuurgebieden. En wat gebeurt er als zo’n extra rivier dwars door je tuin wordt aangelegd? In de sketch staat Hansje Brinker al tijden met zijn vinger in de dijk en is blij dat een journaliste hem daarvoor komt bedanken.

31 december 2020 - Gevangenis
Als je de wet overtreedt dan moet je de gevangenis in. Dolores laat zich opsluiten en ervaart hoe het is om vast te zitten. Ze praat met Wesley, die vast zit, over wat hij moeilijk vindt en wat hij allemaal doet op een dag. Hopen dat Dolores nog weer vrij komt! Een jongen zingt een liedje voor zijn broer die in de gevangenis zit.

Deel deze pagina met je vrienden!