Januari 2021
maandoverzicht januari 2021
Deze afleveringen worden uitgezonden in januari:
1 januari 2021 - Schaapherder
Daphne is schaapherder. Ze loopt met een kudde van driehonderd schapen en drie honden door het land: van de duinen tot de stad. Schapen zijn natuurlijke grasmaaiers en onderhouden de natuur. Janouk loopt een dagje mee. Ze komt erachter dat er heel veel soorten schapen zijn, dat ze heel nieuwsgierig zijn, en dat ze dol zijn op lopen. Zou Varkentje Rund een goeie schaapherder zijn?
4 januari 2021 - Het Kantoor 278
Leonoor vertrouwt de mannen van de redactie haar versleutelde dagboek toe. Ben, Timo en Wouter beloven er niet in te lezen, maar houden dat niet lang vol. Computerberichten worden meestal versleuteld. In DigiTaal onderzoeken we hoe dat versleutelen precies werkt. In Doen Ze Dat Zo zien we hoe snoeptomaatjes worden gekweekt.
5 januari 2021 - Foley
Vandaag in klokhuis een ode aan Jack Foley (1891 -1967). Hij was de ‘master’ in het maken van extra geluid bij films om die spannender, verdrietiger en mooier te maken. Pascal gaat naar een studio en leert hoe hij ‘Foley’, maakt bij films. Voor de microfoon loopt hij in een grindbak, knakt vingers doormidden (bleekselderij) allemaal om de films die jij op de TV of in de bioscoop ziet veel mooier en spannender te maken. Ook de gevechten van Ridder William zijn spannender met geluidseffecten.
6 januari 2021 - Sprookjes
Janouk duikt in de magische wereld van sprookjes. Sprookjesdeskundige Moniek vertelt hoe ze zijn ontstaan en waarom ze zo populair zijn. Er komen nog steeds nieuwe sprookjes bij. Kinderboekenschrijver Paul van Loon vertelt over zijn moderne sprookje Raveleijn. De Dat-kan-toch-anders-man is bij het ontstaan van het eerste sprookjesboek.
7 januari 2021 - Pandemie
Als een ziekte plotseling overal op de wereld voorkomt noemen we dat een pandemie. Hoe ontstaat een pandemie en wat kunnen we ertegen doen? Pascal gaat op zoek en ontdekt ook wat de mysterieuze snaveldokter doet… Bij de cowboys is er paniek over mondkapjes.
8 januari 2021 - Grimeur
Arjen van der Grijn is grimeur. Met pruiken, schmink en make-up tovert hij heel veel bekende Nederlandse acteurs om tot de typetjes die zij spelen. Hij bedenkt ook speciale effecten met allerlei materialen, bijvoorbeeld om sneeuwgezichten te maken die niet smelten tijdens het draaien van een film. Arjen zorgt er zelfs voor dat de baard van Sinterklaas er altijd goed uit ziet. De Dat-kan-toch-anders-man is bij de begintijd van Het Klokhuis.
11 januari 2021 - Het Kantoor 272
Leonoor kan geen salsa dansen en Ben ruziet als reaguurder op social media. Waarom zijn de Zonnebloemen van Vincent van Gogh eigenlijk zo beroemd? Computers kunnen elkaar informatie sturen doordat ze een IP-adres hebben. Maar, wat is een IP-adres eigenlijk? En in HUH? leggen we uit wat cultuur betekent.
12 januari 2021 - Kwallen
De zee zit er tjokvol mee: kwallen! Vaak vinden we ze maar enge beesten, maar eigenlijk zijn kwallen heel bijzonder. Ze zijn een van de oudste diersoorten op aarde. Maar welke kwallen komen er eigenlijk allemaal voor in onze Noordzee? Pascal gaat langs bij kwallenverzorgster Fiona om de kwallen van dichtbij te bewonderen. En daar ontdekt hij dat deze bijzondere dieren zich op een wonderlijke manier voortplanten. Varkentje Rund koopt een voorspelkwal.
13 januari 2021 - Schilderijrestauratie
In het Rijksmuseum hangen schilderijen die al honderden jaren oud zijn. Die schilderijen hebben in al die jaren van alles doorstaan, maar toch zien ze er vandaag de dag nog heel goed uit! Pascal gaat naar het Ateliergebouw naast het Rijksmuseum. Hier werken restauratoren en wetenschappers samen om de eeuwenoude schilderijen zo goed mogelijk te bewaren voor de toekomst. In de sketch bij het Wereldkampioenschap Schilderijen Restaureren zie je wie dat het snelste kan.
14 januari 2021 - Mieren
Mieren zijn zo oud als dinosaurussen en leven overal op de aardbol, behalve op de polen. Er bestaan zo’n 13.000 verschillende soorten. Ze leven in een kolonie, waar elke mier z’n eigen taak heeft. Pascal kijkt met mierenspecialist Tim naar de opbouw van zo’n kolonie, en hij hoort hoe je je eigen mierennest kunt maken. Ook gaat hij op mierensafari met Mervin. Bert en Joke weten alles over mieren in de hobbyquizz.
15 januari 2021 - Hoeden
Al eeuwenlang dragen we iets op ons hoofd: een pet, een helm, een hoed. Om ons te beschermen tegen de regen, omdat het bij ons werkkostuum hoort of natuurlijk gewoon omdat we het mooi vinden! In deze aflevering de geschiedenis en herkomst van de hoed. Verder krijgt Sosha haar eigen hoed. Hoedenmaker Dirk-Jan laat zien hoe hij die hoed maakt. En wist je dat er een tijd was dat cowboys nog geen cowboyhoeden droegen?
18 januari 2021 - Het Kantoor 273
Timo en Wouter hebben een Klokhuis bordspel gemaakt en Leonoor lijkt haar empathie kwijt te zijn. Hoe verzin je eigenlijk een bordspel? We gaan op bezoek bij een grote spelletjesfabriek en leren hoe ze daar steeds nieuwe bordspellen bedenken. Als je te veel filmpjes op je telefoon hebt kun je ze beter in de cloud opslaan. Janouk legt vandaag uit wat de cloud eigenlijk is.
19 januari 2021 - Versieren bij dieren
Aardig doen, een praatje maken, stoer(der) doen, en er mooi eruit proberen te zien. We doen het allemaal om indruk op elkaar te maken. Maar hoe doen ze dat in het dierenrijk? Dieren doen soms de gekste dingen als ze elkaar willen verleiden. Zijn deze rituelen dan zo anders bij mensen? En wat kunnen we van ze leren? Janouk vraagt het aan apenonderzoeker en gedragsbioloog Liesbeth Sterck. Klokko verkoopt kleurlenzen voor als je wil versieren als een blauwoogmaki.
20 januari 2021 - Drijvende eilanden
We hebben steeds minder ruimte om te wonen. De oplossing? Drijvende eilanden! In Wageningen zijn ze bezig om te testen hoe zo’n eiland eruit komt te zien. Eva gaat op onderzoek uit en krijgt een bordje echt eiland eten voorgeschoteld. Klokko maakt reclame voor een overlevingspakket dat is handig als je wooneiland losraakt en wegdrijft.
21 januari 2021 - Wat is dood?
Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Filosoof Stine Jensen vertelt wat dood eigenlijk is en IC-arts Jeroen Verwiel geeft aan wat er dan in je lichaam gebeurt. Eva krijgt een rondleiding in een mortuarium, de eerste plek waar het lichaam naartoe gaat na overlijden.
22 januari 2021 - Stuntteam
In films zijn ze onmisbaar. Stuntmensen. Pascal mag meedoen met een echte stunttraining. We zien hoe elke stunt stapje voor stapje heel precies wordt voorbereid. Ook Ard en Fjodor doen hun eigen stunts.
25 januari 2021 - Het Kantoor 274
Leonoor gaat de politiek in, en Timo moet een kapot boek teruggeven dat hij van Ben heeft geleend. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit hoe een boek klaar wordt gemaakt voor de bibliotheek. Eva loopt samen met de boswachter in Het Gooi over de langSTE natuurbrug van Europa! Welke dieren maken er gebruikt van het ecoduct? En in HUH? leggen we uit wat polderen betekent.
26 januari 2021 - Lucht
Het is overal om ons heen en we kunnen niet zonder: lucht! Maar hoe is het op aarde ontstaan en wat gebeurd er als er niet genoeg zuurstof in de lucht zit? Eva gaat in een speciale kamer waar heel weinig lucht is. Ze merkt eerst weinig maar kan opeens helemaal niet meer goed nadenken… Ard en Fjodor vliegen zonder de lucht te vervuilen.
27 januari 2021 - Jostiband
De Jostiband is een orkest met 140 muzikanten die allemaal een verstandelijke beperking hebben. Dankzij speciale kleurentoetsen weten ze precies wat ze moeten spelen. Janouk volgt een accordeonist bij de repetitie voor een groot concert. Verder vertelt professor Scherder wat er met je hersens gebeurt als je muziek maakt. Ook is muziek de oplossing voor stress en sloomheid: Maak je wel genoeg muziek?
28 januari 2021 - Afscheid nemen
Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Rouwdeskundige Ellen Dreezens vertelt hoe belangrijk het is om op een goede manier afscheid te nemen van de overledene. Hoe doe je dat? En uitvaartverzorger Nadia Najib laat zien wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart.
29 januari 2021 - Eventing
Eventing is een soort een triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn: je moet allebei veel zelfvertrouwen hebben en elkaar ook helpen. Varkentje Rund laat de gevaren van extreme paardenspringsport zien.