Mei 2021

Maandoverzicht mei 2021

Deze afleveringen worden uitgezonden in mei:

3 mei 2021 - Het Kantoor 238
Ben wil met Leonoor pronken op een haringfeest, maar Leonoor eet geen haring. Dafne Holtland legt zingend uit wat het verschil is tussen de tussen de woorden ‘mits’ en ‘tenzij’. Bij Huh?! gaat het over ‘discriminatie’ en Sosha gaat op zoek naar de eerSTE haring.

4 mei 2021
Geen uitzending i.v.m. een special van het Jeugdjournaal

5 mei 2021 - Nederland bevrijd en bezet
Nederland is bijna acht maanden verdeeld geweest in een bevrijd en een bezet gebied. Pas op 5 mei 1945 kon de bevrijding van heel Nederland gevierd worden. Sosha gaat naar De Biesbosch, waar in de oorlog volop gesmokkeld werd tussen bevrijd en bezet gebied. Verder praat ze met Katrien over wat zij heeft meegemaakt tijdens de Slag om de Schelde. In een scène in deze aflevering zijn we te gast bij een gezin aan tafel in de hongerwinter.

6 mei 2021 - Lambert Maakt
Lambert is ontwerper, kunstenaar en architect. Hij maakt klokken van lampen, opblaasbare meubels en gigiantische kussententen. De kunstwerken die Lambert maakt, kun je overal tegenkomen. In een museum, maar ook gewoon op straat of bij een festival. De Chirurg wil snel naar een tijdelijke expositie van Lambert, voordat die weer weg is.

7 mei 2021 - Wol
Merinoschapen, angorageiten, alpaca’s, Texelse schapen: allemaal dieren die leverancier zijn van wol. Jaarlijks wordt ruim 2000 miljoen kilo wol geproduceerd in de hele wereld. Janouk bezoekt de miniwolfabriek van Reina, en ook haar schapen en geiten. Reina vertelt hoe je op een duurzame manier garen en wol kunt maken. In de sketch leren Wesley en Rodney breien van hun ongeduldige oma.

10 mei 2021 - Het Kantoor 239
Ben neemt zonnepanelen uit gierigheid en Timo interviewt een jonge snowboardkampioen die niet tegen haar verlies kan. We gaan op zoek naar de snelSTE snowboardster. In Doen Ze Dat Zo? legt Sosha uit hoe zonnepanelen werken, en Huh?! gaat over het moeilijke woord ‘monopolie’.

11 mei 2021 - Verliefd
Vlinders in je buik, een roze bril, geen eetlust, weinig concentratie. Het hoort allemaal bij verliefdheid! Waarom word je verliefd? En wat gebeurt er dan in je lijf en je hersenen? Eva zoekt het uit. Bezorgde Ouders Nederland geeft advies over hoe je verliefde kinderen kunt voorkomen.

12 mei 2021 - Nationaal Park Veluwezoom
Pascal gaat op expeditie met boswachters Jamie en José dwars door de Veluwezoom. Ze spotten egels, eekhoorns en wilde zwijnen. Na een avond bij het kampvuur gaat Pascal de volgende ochtend al heel vroeg op zoek naar edelherten en damherten. Bezorgde Ouders Nederland geeft tips wat je kunt doen als je kind per se naar de natuur wil.

13 mei 2021 - Maanmissie
Wetenschappers zijn bezig met een dorp op de maan waar astronauten kunnen wonen en werken. Janouk kijkt hoe ze dat willen gaan doen. Er zijn gevaarlijke stralingen op de maan en de temperaturen kunnen zo hoog of laag worden dat een mens verbrandt of bevriest. Daar hebben wetenschappers wat op gevonden. Misschien lukt het Varkentje Rund wel om een dampkring aan te leggen rond de maan!

14 mei 2021 - Bruidsfotograaf
Bruidsfotograaf Bas Uijlings weet precies wat de belangrijkste momenten zijn op de mooiste dag van je leven: je bruiloft! Foto’s zijn dé herinneringen die overblijven aan die prachtige dag. In de sketch helpt de ober gasten met matige trouwfoto’s aan een nieuwe fotoreportage.

17 mei 2021 - Het Kantoor 240
Het Klokhuis is genomineerd voor een tv-prijs, maar de uren vóór het awardsgala verlopen op de redactie niet bepaald feestelijk. In Waarom? Daarom! legt Janouk uit waar de rode loper vandaan komt. Wat het moeilijke woord ‘gender’ betekent wordt uitgelegd in Huh?!, en in Nee of Ja zoeken Sosha en Eva uit of je kauwgom uit je haar kunt halen met pindakaas!

18 mei 2021 - Duinen
Hoe is het Noord-Hollands duinlandschap eigenlijk ontstaan? En hoe blijft het duinlandschap aantrekkelijk voor al die bijzondere dieren en planten? Boswachter Bob legt aan Janouk uit wat wandelende duinen zijn. Ook konijnen en grote grazers hebben een belangrijke rol. De Boze Man ergert zich kapot aan de duinen in de sketch.

19 mei 2021 - Nationaal Park Oosterschelde
Janouk gaat op expeditie in het grootste en natste Nationale Park van Nederland: Oosterschelde. Zij gaat daar snorkelen, duiken en op zoek naar zeepaardjes en sepia’s. Janouk mag blijven slapen in een  wel heel bijzonder bed, midden in het park. Tot zijn verbazing eet De Boze Man oesters uit Nederland.

20 mei 2021 - G-krachten
Straaljagerpiloten krijgen te maken met heftige G-krachten. Maar ook in een spannende achtbaan komen bij het vele bocht- en vliegwerk G-krachten vrij. Zelfs in een auto of in een lift ervaar je G-krachten. Wat zijn G-krachten? Wat doet G met je lichaam? Welke gevaren kunnen G-krachten veroorzaken? Nizar duikt in de G-krachten. En hij doet de ultieme test: de mensencentrifuge. Hoeveel G kan zijn lichaam aan? Wendel en Liza vloggen over hun lievelings natuurkrachten.

21 mei 2021 - Tenten
Ieder jaar gaan duizenden Nederlanders kamperen met de tent. Eigenlijk is een tent niet meer dan een draagbaar huis van stof en stokken. Toch beschermt een tentje je tegen de kou, regen en storm. Hoe kan dat? Janouk zoekt het uit bij een tentstoffenfabriek en gaat langs bij een tentenmaker. Dos Hermanos rapt over alle mogelijke tenten en hun verschillende bewoners.

24 mei 2021 - Het Kantoor 224
De minister-president bezoekt de redactie van Het Klokhuis en blijkt een nogal kinderachtige man. In Vragen van Kinderen wordt antwoord gegeven op de vraag hoe waterijsjes gemaakt worden. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit hoe politiebegeleiding werkt, en in Huh?! wordt uitgelegd wat het moeilijke woord ‘algoritme’ betekent.

25 mei 2021 - Zonnebrand
In de zon maakt je lichaam gelukshormonen aan. Geen wonder dus dat je zo blij wordt van lekker weer! Maar de zon heeft ook een minder leuke kant, je kunt flink verbranden. Dokter Jetske Ultee vertelt Eva wat er dan in je huid gebeurt. Met een speciaal apparaat laat Jetske aan Eva zien hoe zonnebrand je tegen zonschade kan beschermen. Wesley en Rodney willen niet ingesmeerd worden door hun tante.

26 mei 2021 - Nationaal Park Weerribben – Wieden
Pascal gaat twee dagen op expeditie in Nationaal Park Weerribben-Wieden. Hoe zijn al die moerassen daar ontstaan? Pascal overnacht in een hangtent in het moerasbos. Met de kano trekken Pascal en boswachter Johann door het gebied heen op zoek naar otters. Wendel en Liza maken in de sketsh een vlog over de Weerribben-Wieden en hopen op minimaal 16 likes.

27 mei 2021 - Kernramp Fukushima
Pascal is in Japan, in de provincie Fukushima. In 2011 vond daar een heftige kernramp plaats. Na een zware aardbeving overspoelde een tsunami de kerncentrale. De centrale ontplofte waardoor er gevaarlijke deeltjes zijn vrijgekomen. Als mensen te lang in aanraking komen met deze deeltjes, worden ze ziek. Alle bewoners moesten daarom meteen vertrekken. Een aantal jaren na de ramp worden sommige gebieden schoongemaakt. De radioactieve grond wordt in duizenden vuilniszakken gestopt. Maar wat er met die zakken moet gebeuren, weet de Japanse regering nog niet. De Dat-kan-toch-anders Man is bij de uitvinding van kernenergie.

28 mei 2021 - Muggen
Bzz! Pascal staat oog in oog met een zwerm bloeddorstige muggen. Hij laat zich prikken, op zoek naar antwoorden. Want waarom is een mug eigenlijk zo dol op bloed? Waar komt een mug op af? En hoe vindt hij de weg naar jouw slaapkamer? Wesley en Rodney hebben last van een irritante mug in hun slaapkamer. 

31 mei 2021 - Het Kantoor 225
Ben doet expres een eng haaienstukje in Het Klokhuis en krijgt iemand van de Kijkwijzer achter zich aan. In Vragen van Kinderen krijg je antwoord op de vraag wat de Kijkwijzer betekent. En wat betekent het woord ‘conservatief’ eigenlijk? in Huh?! wordt het uitgelegd. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Sosha uit hoe een donut wordt gemaakt.

Deel deze pagina met je vrienden!