Juni 2021

Maandoverzicht juni 2021

Deze afleveringen worden uitgezonden in juni:

1 juni 2021 - Harry maakt
Harry Arling is kunstenaar. Hij maakt Kosmotroniks. Dat zijn miniateurvoertuigen uit een bijzondere fantasiewereld. Harry gebruikt veel oud plastic. Toetjesbakjes, oud speelgoed, maar ook onderdelen van apparaten die het niet meer doen, zoals het mondstuk van een kruimeldief of het handvat van een strijkijzer. Heel belangrijk zijn de bestuurders van de Kosmotroniks. Typhoon rapt over de minder leuke kanten van plastic.

2 juni 2021 - Nationaal Park De Biesbosch
Janouk gaat met de kano op expeditie in De Biesbosch. Boswachter Thomas neemt haar mee naar een beverburcht. Ze overnachten in een tentje in een verwilderd bos en de volgende ochtend gaan ze op zoek naar de gigantische zeearend. Winnen Bert en Joke de quiz over De Biesbosch?

3 juni 2021 - Muntgeld
Duizenden jaren geleden werden de eerste munten geslagen van echt goud. De munt was net zoveel waard als het gewicht van het goudklompje waar hij van gemaakt werd. Later kreeg elk land zijn eigen munt. Maar al die verschillende muntsoorten zijn natuurlijk helemaal niet handig! Daarom hebben we sinds 2002 de euro, daarmee kan je in 23 landen betalen. Janouk zoekt uit hoe de euro gemaakt wordt. Een cowboy die de bank overvalt krijgt muntgeld mee.

4 juni 2021 - Vogelnesten
De meeste vogels bouwen nesten om veilig hun jongen in groot te brengen. Een nest bouwen is een hele kunst, elke vogelsoort gebruikt daar weer andere materialen en technieken voor. Eva en bioloog Auke-Florian gaan op zoek naar vogelnesten in de stad. En die vind je op allerlei plekken! Eva ontdekt dat een meerkoetnest bouwen nog niet meevalt. De Boze Man is ontroerd dat stadsvogels zich zo aanpassen.

7 juni 2021 - Het Kantoor 241
Wouter mag geen clownsoptreden doen in het ziekenhuis omdat hij verkouden is, en Ben slaapwandelt. Hoe komt het eigenlijk dat je slaapwandelt? En alles over niezen in Nee of Ja. In Waarom? Daarom! legt Habtamu uit waarom we allemaal verschillende huidskleuren hebben. 

8 juni 2021 - Lezen
Als je een boek leest, dan maak je van het verhaal een film in je hoofd. Bij iedereen ziet die film er anders uit. Janouk laat samen met schrijver Koos Meinderts zien hoe dat werkt. Ton en Liesbeth klagen bij het Klachtenbureau dat ze moe zijn omdat zij steeds hun fantasie gebruiken bij het lezen.

9 juni 2021 - Nationaal Park Nieuw Land
Pascal gaat op expeditie dwars door natuurgebied Nieuw Land. Samen met boswachter Mikal trekt hij met de kano door het moerasgebied op zoek naar de zeearend. Op de grasvlakten ontdekken ze een vossenburcht. En hoe is het om in een jeep  te slapen tussen een kudde Konikpaarden? In de sketch zie je bij ‘Freek in de natuur’ dat de dieren in het park agressiever zijn dan je zou verwachten.

10 juni 2021 - Windmolens
Windmolens zijn een belangrijke bron van groene stroom. Daarom worden er in ons land veel windparken gebouwd. Dat gebeurt zowel op land als op het water. Janouk gaat langs bij de bouw van een windpark op het IJsselmeer. Hoe komen die enorme windmolens op de juiste plek? De Boze Man vindt dat windmolens vooral het uitzicht verpesten.

11 juni 2021 - Lifeguard
Je hebt ze vast wel eens gezien tijdens een dagje op het strand: de lifeguards. Ze dragen opvallende kleding zodat ze makkelijk te herkennen zijn, en ze helpen mensen in nood op het strand of in de zee. Per ongeluk afdrijven op je luchtbed of je ouders kwijtraken, het kan zomaar gebeuren! Janouk loopt een dag mee met de reddingsbrigade. Dokter Visser is jaloers op lifeguards.

14 juni 2021 - Het Kantoor 245
Leonoor verzint Emo Bingo, maar Ben vindt mensen die van alles voelen een beetje mislukt. Waarom lachen we? In Waarom? Daarom! legt Habtamu het uit. In Nee of Ja zoeken Eva en Sosha uit of je ogen ook tranen van uien als je kauwgom kauwt. En wie heeft de emoji eigenlijk bedacht?

15 juni 2021 - Avocado’s rijpen
Het is groen en heeft een peervorm: de avocado. Voordat we deze tropische vrucht rijp op ons bordje hebben, heeft het al een lange reis gehad en veel verschillende processen meegemaakt. Het Klokhuis volgt dit proces op de voet… in Nederland! Hier in Nederland worden de avocado's namelijk gerijpt en klaargemaakt. Nederland is binnen Europa de grootste importeur van de avocado. De Ober noemt ze trouwens: “acovado”. 

16 juni 2021 - Nationaal Park Drentsche Aa
Sosha gaat met boswachters Kees en Lizette op expeditie in Drenthe. Ze gaan op zoek naar adders en slapen in een tentje vlakbij een beek. En waar wonen de geheimzinnige dassen? De steenrijke Marie-Louise wil graag de hele Drentsche Aa kopen.

17 juni 2021 - Mummies
Sosha gaat op bezoek bij de mummies. Ze zoekt uit hoe mensen en zelfs dieren werden gemummificeerd. Ook kijkt ze mee in het ziekenhuis waar een echte mummie wordt onderzocht. De Dat Kan Toch Anders Man is bij de eerste mummie.

18 juni 2021 - Street-art
Pascal kijkt mee met een echte street artist en komt erachter hoe grote muurschilderingen op gebouwen worden gemaakt. Wist je dat al deze kunstwerken hun eigen betekenis hebben? De Boze Man ergert zich er groen en geel aan.

21 juni 2021 - Het Kantoor 243
De beroemde schrijfster van de kinderboeken over ‘Heks Herma’ komt op bezoek. Leonoor, Timo en Wouter zijn groot fan. Maar houdt deze schrijfster wel van kinderen? Waarom zeggen ze dat zwarte katten ongeluk brengen? En hoe wordt een optimist gebouwd? In Nee of Ja alles over bacteriën.

22 juni 2021 - Games maken
Janouk gaat langs bij het grootste gamedesignbureau van Nederland. Hier werken wel 250 mensen samen aan een game. Wat doen al deze mensen? Janouk zoekt het uit. Gamestudent Olivier droomt ervan om van games bouwen zijn beroep te maken. Wesley en Rodney zijn onder de indruk van de vette game van opa.

23 juni 2021 - Akkerbouw
Boer Gert heeft een akkerbouwbedrijf. Eens per jaar rooit hij de aardappelen en andere gewassen op zijn land. Dat doet hij op een bijzondere manier, namelijk met allemaal hightech snufjes. Pascal loopt een dagje met hem mee. Voor het gezin in het Ruimteschip zijn al die snufjes alweer ouderwets. 

24 juni 2021 - Zinkgaten
Het kan gebeuren: plotseling opent de aarde zich onder je voeten. Een zinkgat slokt je op. Het lijkt wel een nachtmerrie, maar dit natuurfenomeen kan ook echt gebeuren. Het wordt ook wel een zinkgat of verdwijngat genoemd. Zinkgaten zijn gaten in het aardoppervlak die worden veroorzaakt door instorting van de ondergrond. Maar hoe ontstaan deze bijzondere mysterieuze zinkgaten? Het Klokhuis zoekt het uit. Ook Ome Koos van Varkentje Rund heeft een zinkgat veroorzaakt. 

25 juni 2021 - Choreograaf
Vincent Vianen heeft meer dan twee miljoen volgers wereldwijd op TikTok. Hij is choreograaf. Dat betekent dat hij dansen verzint die andere mensen dan nadoen. Dat kunnen andere dansers zijn, maar ook acteurs, modellen of artiesten. Hij laat Sosha zien hoe hij die dansen verzint en hoe hij ze aan anderen leert. Sosha waagt zelf ook een dansje. Zelfs een telefoondief en een politieman komen in beweging in de sketch.

28 juni 2021 - Het Kantoor 244
Wouter is jaloers als Leonoor steeds afspraakjes heeft met Jeffrey. Het Spaanse bloed van Ben is niet overgeslagen op zijn kookkunsten. En Timo zit nu pas in de poep- en piesfase. Hoe gumt een gummetje? En wat weet jij over knoflook? Wat heeft DROL met open en dicht te maken? In Snapje?! wordt dat haarfijn uitgelegd.

29 juni 2021 - Okapi
Ze hebben de billen van een zebra, de nek van een giraffe en het lichaam van een paard; de okapi. Deze mooie dieren komen uit Congo in Afrika, maar wonen nu ook in de dierentuin in Nederland. Janouk ging bij ze langs. Wat weten Bert en Joke over de okapi?

30 juni 2021 - Brillen
Janouk zoekt uit hoe een bril gemaakt wordt. Hoe wordt de sterkte van de glazen eigenlijk gemeten? Het maken is een heel precies werkje. En zijn brillenglazen wel altijd van glas gemaakt? Er was een tijd dat ook cowboys brillen droegen, dat zie je in de sketch.

Deel deze pagina met je vrienden!