Juli 2021

Maandoverzicht juli 2021

Deze afleveringen worden uitgezonden in juli:

1 juli 2021 - Cosplay
Verkleed gaan als je favoriete stripboek- of filmpersonage, dat heet cosplay. Veel mensen zijn uren lang bezig om de mooiste kostuums bij elkaar te zoeken. Sommige mensen maken hun kostuum helemaal zelf! Janouk gaat kijken hoe zo’n cosplay kostuum gemaakt wordt. Bij de cowboys wordt de bank overvallen, gelukkig komt de superheld langs.

2 juli 2021 - Kettingreactie
Een kettingreactie is een reactie die zelf weer oorzaak is van een volgende reactie. Kettingreacties zijn er overal om ons heen. Denk aan het afschieten van een vuurpijl, of een auto die op benzine rijdt. Soms zijn kettingreacties gemaakt om simpele taken zo ingewikkeld mogelijk op te lossen. Waarom? Omdat het leuk is! Janouk bouwt in Het Klokhuis ook een kettingreactie. Varkentje Rund helpt Greetje met een kettingreactie.

5 juli 2021 - Het Kantoor 206
Leonoor kan niet aanzien dat haar luie ex-vriend Alfons niet voor zijn baby zorgt. Waarom kunnen mensenbaby’s eigenlijk niet meteen staan? En in Doen Ze Dat Zo zie je hoe modelraceautowedstrijden worden gehouden. Jasper vraagt aan Het Klokhuis hoe hij sneller kaan gaan met zijn snowboard.

6 juli 2021 - Digitale voetafdruk
Alles wat je op internet zet, blijft op internet, voor altijd. Dat wist je misschien al. Maar heb je enig idee wat er allemaal over jou op internet staat? Sosha zoekt uit hoe dat bij haar zit. Ze schrikt van het resultaat. Klokko biedt de Offline Living Service aan, zodat je nooit meer online hoeft te zijn.

7 juli 2021 - Rubber van paardenbloemen
Al 150 jaar gebruiken we heel veel rubber. Van dit materiaal kun je van alles maken. We gebruiken steeds méér rubber, dus er moeten ook meer grondstoffen komen. Janouk laat zien hoe je van paardenbloemen rubber kunt maken. In de sketch is het B-Team de boeven veel slimmer af, zij gebruiken paardenbloemen.

8 juli 2021 - Mensenrechten
In Nederland heeft iedereen rechten. Het recht om naar school te gaan, het recht op gezond voedsel en het recht op gezondheidszorg. Niet overal in de wereld is dat hetzelfde. Soms moeten mensen vluchten of komen ze in de gevangenis als ze opkomen voor hun rechten. Sosha zoekt uit wat er dan gebeurt. De Ober test of zijn gasten zich wel houden aan de mensenrechten.

 9 juli 2021 - Stuntskaten
Deze aflevering zit vol met spins en flips want Pascal gaat stuntskaten. Samen met Jaro laat hij allemaal gave trucs zien en geeft hij een lesje stuntskaten voor beginners. Maar wie is er beter? Jaro en Pascal vechten het uit in een battle. Vlogger Hetty stunt met haar rollator.

12 juli 2021 - Het Kantoor 208
Timo is een hondenuitlaat-service begonnen en Ben moet zijn plas ophouden. Waarom is dat zo moeilijk als je water hoort stromen? In Doen Ze Dat Zo? laat Eva zien uit hoe de waterstand in Nederland voorspeld wordt. En waarom blaffen honden eigenlijk?

13 juli 2021 - Wolken
Eva wil alles te weten komen over wolken. Zijn wolken echt zo licht als ze lijken? Ze gaat langs bij wolkenprofessor Pier op de Universiteit van Delft en ze neemt een kijkje op het weerinstituut KNMI. Twee pubers hebben hun eigen gedachtes bij wolken.

14 juli 2021 - Politiehond
Politiehond Bumper en zijn baasje Stephan trainen voor het politiehondenexamen. Hij moet van alles kunnen. Boeven opsporen, geld zoeken en mee de straat op als er vuurwerk wordt afgestoken. Janouk traint een dagje met ze mee. In de sketch zet Clyde de honden op een dwaalspoor.

15 juli 2021 - Stadsbeiaardier
Eva wil graag weten waar het geluid van kerkklokken vandaan komt. Ze gaat langs bij een echte stadsbeiaardier. Hij speelt allerlei soorten muziek, van klassiek tot film. En de hele stad luistert mee. Eva mag ook een stukje spelen. Bert en Joke hadden jaren last van klokgebeier, tot het hun hobby werd.

16 juli 2021  - Rembrandt
Rembrandt van Rijn is misschien wel de bekendste schilder van ons land.  Wereldberoemd om z’n prachtige schilderijen. Honderdduizenden mensen uit de hele wereld komen naar het Rijksmuseum om de Nachtwacht en al z’n andere schilderijen te bewonderen.  Mustafa zoekt uit waarom het werk van Rembrandt zo bijzonder is. In de sketch bezoekt een reporter de Rembrandtfabriek.

19 juli 2021 - Het Kantoor 209
Wouter en Timo hebben last van doofheid en Ben neemt een sportschoolabonnement. Hoe werkt een gehoorapperaat eigenlijk? Wat heeft de fitste te maken met survival of the fittest? En hoe eet je tompoezen zonder te knoeien?

20 juli 2021 - Kasteel
Pascal gaat terug naar de tijd van de ridders. Hij is op Kasteel Doornenburg en ontdekt hoe het was om te leven in de Middeleeuwen. De vrouw van ridder William wil graag verhuizen, of eigenlijk: verkastelen.

21 juli 2021 - Installateur
Tijdens de bouw van een nieuw huis worden er allerlei leidingen aangelegd, zodat er water uit de kraan komt, de wc doorspoelt en de verwarming het doet. Dat wordt gedaan door een installateur ofwel loodgieter. Janouk werkt een dagje mee! Cor en Hilda zingen een doe-het-zelf-liedje, maar zijn ze zelf wel handig?

22 juli 2021 - Slapen
Pascal gaat naar de plek waar we allemaal de meeste tijd van ons leven doorbrengen, namelijk je bed! In het ziekenhuis zoekt hij uit waarom het zo belangrijk is dat we iedere dag voldoende slaap krijgen. Ton en Liesbeth hebben een klacht over hun matras.

23 juli 2021 - Achtbaan
Achtbanen, wie houdt er niet van! Razendsnel door loopings en kurkentrekkers racen. Hoe maak je een achtbaan die én supertof is én veilig? Pascal gaat op bezoek bij een van de grootste achtbaanfabrieken van de wereld om daar achter te komen. Zoon Muis wil graag in de achtbaan, maar dat vindt zijn moeder geen goed idee.

26 juli 2021 - Het Kantoor 207
Het nichtje van Timo wil zo snel mogelijk beroemd worden. En je krijgt antwoord op de vragen waarom de ene kat meer miauwt dan de andere, en waarom vrouwen hun oksels scheren. In Doen Ze Dat Zo? laat Sosha zien hoe megaschermen werken.

27 juli 2021 - Waterverkeer
Nederland staat bekend om zijn vele water. Er stromen best wat belangrijke rivieren door ons land en er varen ruim 8000 grote boten door Nederland. Net als op de weg, heb je op het water dus ook te maken met drukke knooppunten. Janouk gaat langs bij een verkeerpost waar ze ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren op het water. Wesley en Rodney oefenen om later rondvaartbootkapitein te kunnen worden.

28 juli 2021 - Huisarts
Iedereen heeft er één…. een huisarts. Wat doet een huisarts de hele dag? En wat mag hij/zij wel, en wat niet? Janouk loopt een dagje mee in een huisartsenpraktijk. De broers Dos Hermanos rappen over iedereen die bij de dokter in de wachtkamer zit.

29 juli 2021 - Darten
Drie pijltjes die je één voor één in een bord gooit, dat noem je darten. Wie het beste kan gooien, die wint. Habtamu leert darten van Aileen, zij is de beste vrouwelijke darter ter wereld! Wendel en Liza hebben veel vooroordelen over darten.

30 juli 2021 - Zeepmakerij
Janouk kijkt mee met zeepmaakster Evelien. Samen doorlopen ze het hele proces. Van planten plukken tot het snijden en laten drogen van de stukjes verse zeep. En welke voordelen hebben de Klokko Soap Tablets eigenlijk?

Deel deze pagina met je vrienden!