Augustus 2021

Maandoverzicht augustus 2021

Deze afleveringen worden uitgezonden in augustus:

2 augustus 2021 - Het Kantoor 210
Ben krijgt eindelijk zijn eigen straat! Verder zie je hoe een routeplanner werkt en hoe wilgen worden geknot. Wat is de langste straatnaam? In Van De Straat kom je erachter.

3 augustus 2021 - Kernenergie
Naast zonne-energie, windenergie en energie uit water, is er ook kernenergie. Daarbij worden in zwaar beveiligde gebouwen uranium deeltjes gesplitst. Die gebouwen zijn zwaar beveiligd omdat het maken van kernenergie ook gevaarlijk is. Janouk gaat kijken in de enige kernreactor van Nederland. Dos Hermanos zingen een lied over energie. Wat vinden zij de beste oplossing?

4 augustus 2021 - Slimme bloemen
Als planten zich willen voortplanten, gebruiken ze daar hun bloemen voor. De bloem moet ervoor zorgen dat het stuifmeel op de stamper van een andere bloem komt. Dat is niet altijd even makkelijk. Sosha bekijkt in de Hortus Botanicus welke slimme trucjes bloemen daarvoor verzonnen hebben. En de vrachtwagenchauffeuses houden van bloemen.

5 augustus 2021 - Smartphone
Bellen, internetten en foto’s maken, we kunnen van alles met onze smartphone. Maar hoe weet je telefoon dat je gebeld wordt? En hoe kan het dat je filmpjes kunt kijken op je scherm? Pascal duikt in de wereld van de chips en de touchscreens en zoekt het voor je uit. De Dat-kan-toch-anders-man inspireert tot de uitvinding van de eerste micro-chip.

6 augustus 2021 - Downhill mountainbiken
Bart gaat op bezoek bij downhillmountainbiker Floris Snoeren. Floris is Nederlands Kampioen en staat met zijn familie op een camping in de Alpen. Hij maakt zich klaar voor een belangrijke wedstrijd en legt Bart alles uit over deze gevaarlijke, razendsnelle en avontuurlijke sport. Wat weten Bert en Joke in de Quizz over deze extreme sport?

9 augustus 2021 - Het Kantoor 205
Wouter is verliefd op een kassameisje en Timo zet zich schrap voor vrijdag de dertiende. Hoe werkt een streepjescode? In Waarom? Daarom! Legt Nienke uit waarom 13 een ongeluksgetal is. En hoe wordt ijzer gegoten?

10 augustus 2021 - Standaard maten
Wanneer is een kilo een kilo? En hoe weet je dat een meter echt een meter is? Habtamu gaat naar Delft om de enige ‘echte’ kilo te bewonderen. Wist je dat je met je handen heel makkelijk kan onthouden hoeveel pond er in een kilo gaat en hoeveel ons in een pond?

11 augustus 2021 - Redden op het water
De mensen van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redden ieder jaar tussen de 3300 en 3600 mensen op zee. Zelfs wanneer de zee kalm lijkt, heeft het gevaarlijke stromingen; de onderstroom noemen we dat. Pascal mag mee op een oefening en leert hoe stromingen gaan door te kijken naar de kwallen op het strand. Ook de rappers Dos Hermanos mogen mee op de reddingsboot.

12 augustus 2021 - Vogels kijken
In Nederland hebben we zo’n 250 vogelsoorten. Janouk leert van vogelaar Arjan waar je op moet letten om ze te herkennen. Van pimpelmeesjes, eksters en kauwen tot roodborstjes en meeuwen. Op je balkon, in de tuin, op het strand of in het bos! Vlogmeisjes Wendel en Liza maken zich zorgen over de privacy van vogels.

13 augustus 2021 - Windsurfen
Hij is al jarenlang dé beste windsurfer ter wereld: Dorian van Rijsselberghe. Maar hoe word je een wereldkampioen? Janouk reist af naar Texel om hem het hemd van het lijf te vragen. En ze krijgt gelijk ook een minicursusje windsurfen. En Oerzoon komt op het idee om van konijnenvellen een windplank te maken.

16 augustus 2021 - Het Kantoor 211
Timo en Wouter kunnen niet tegen bloot, Leonoor en Ben proberen ze daar vanaf te helpen. Hoe span je een tennisracket? Waarom mag je eigenlijk niet in je blootje over straat? En wat is vitiligo?

17 augustus 2021 - Mobiele games
Wie speelt ze niet: games op je mobiele telefoon. Leuk voor als je op de bus staat te wachten of gewoon lekker thuis op de bank. Want dat is het handige eraan, je kunt ze overal en altijd spelen! Maar hoe maak je zo’n spel? Pascal gaat kijken bij een bedrijf dat mobiele games ontwerpt. En ook Wesley en Rodney willen gameontwerper worden.

18 augustus 2021 - Veganisme
Wat eet en drinkt een veganist wel en wat niet? Nienke gaat langs bij Lisette die al 14 jaar veganist is. Lisette past niet alleen haar voeding aan, maar haar hele huis! Wat is precies het verschil tussen een vegetariër, flexitariër, en een veganist? De Ober vindt het moeilijk om iets vegetarisch te serveren.

19 augustus 2021 - Bonobo
Bonobo’s zijn de minst bekende van de vier mensapen. Ze lijken erg op chimpansees, maar ze hebben een heel ander karakter. Bonobo’s houden niet van ruzie, en de vrouwtjes zijn de baas. Pascal loopt een dagje mee met de bonoboverzorger van Apenheul. Greetje is jaloers op de bonobobuurvrouw van Varkentje Rrrrund.

20 augustus 2021 - Parachutespringen
Maurice gaat parachutespringen! Hij krijgt instructies van een professionele skydiver en leert alles over een vrije val, in formatie springen, free flying en hoe de parachute in elkaar zit. Durven Igor en Robin ook te parachutespringen?

23 augustus 2021 - Het Kantoor 214
Vanwege de wintertijd zet Wouter de klokken alvast terug. Timo heeft bowlingschoenen gestolen. In welk voetbalstadion heeft het Nederlands elftal de meeSTE interlands gespeeld? Zomertijd en wintertijd: gaat de klok nu voor- of achteruit? En hoe werkt een bowlingbaan?

24 augustus 2021 - Schermen
De tijd van de ridders en zwaardvechten is voorbij. Zwaardvechten beoefenen we tegenwoordig alleen als sport, zoals bijvoorbeeld schermen. Sosha krijgt les van Olympisch topschermer Bas Verwijlen. Hij laat zien hoe je een duel aangaat met de verschillende wapens: sabel, floret en degen. En Ard en Fjodor schermen op hun eigen manier.

25 augustus 2021 - Dakloos
Waar slaap je, hoe kom je aan eten, schone kleren en waar kun je je wassen? Als dakloze moet je iedere dag zien te overleven. Nienke bezoekt verschillende plekken met iemand die jarenlang op straat leefde. De chirurg is niet zo aardig voor daklozen.

26 augustus 2021 - Scheelzien
Niet iedereen kan even goed zien. Sommige mensen kijken scheel. Gelukkig kunnen de doctoren daar iets aan doen. Maar hoe doet de dokter dat precies als je scheelziet? Pascal zoekt het uit in het ziekenhuis. We zien zelfs de operatie van Joy. En Ridder William wil zijn slechte arm oefenen, maar hoe doet hij dat?

27 augustus 2021 - Locatietheater
Vis à Vis is een theatergezelschap dat voorstellingen op locatie in de open lucht maakt. Er zijn veel spectaculaire effecten, vuurwerk en live muziek. Pascal gaat kijken bij dit bijzondere locatietheater om uit te zoeken hoe hun voorstelling in elkaar zit. Zo is het podium een gigantische bak met water! De Dat-kan-toch-anders-man was er 2500 jaar geleden bij toen theater uitgevonden werd.       

30 augustus 2021 - Het Kantoor 215
Ben regelt een optreden van zanger Edje de Nol. Maar de rest van de redactie vindt hem vreselijk.  Eva laat zien hoe worstenbroodjes gemaakt worden. Pascal bezoekt het oudSTE bespeelbare carillon ter wereld, en waarom hebben Amsterdammers en Rotterdammers een hekel aan elkaar?

31 augustus 2021 - Wonen op Mars
Mars lijkt van alle planeten in de buurt het meest op de aarde. Waarom zou je op Mars willen wonen en wat heb je daar allemaal voor nodig? En hoe kom je aan eten? Pascal bezoekt Wieger Wamelink, die experimenten doet met het kweken van groente op Marsgrond. Wat weten Igor en Robin van de planeet Mars?

Deel deze pagina met je vrienden!