December 2021
Maandoverzicht december 2021
Deze afleveringen worden uitgezonden in december:
1 december 2021 | Zeehonden
Ze leggen gigantische afstanden af en hebben een ijzersterk geheugen. Ze kennen de Noord- en de Waddenzee op hun duimpje. Janouk staat oog in oog met het grootste roofdier van Nederland: de zeehond. Hoe gaat het met de zeehond? Janouk loopt een dagje mee op de zeehondenopvang op Texel. In een sketch gaan de trainers van een zeehondenshow het helemaal anders doen.
2 december 2021 | Warmtepomp
In de winter willen we dat het binnen lekker warm is. Maar hoe krijg je een huis warm? Een nieuwe manier om warmte te maken is met de warmtepomp. Een super ingewikkelde machine die warmte uit de grond haalt en het omzet in nog meer warmte. Manon gaat tot op de bodem uitzoeken hoe dit werkt. Barry Snotter probeert Mermelien warm te toveren.
3 december 2021 | Spionage
Al zolang er mensen zijn, willen ze alles van elkaar weten. En dat gaat soms op een stiekeme manier. Janouk duikt in de spannende wereld van de spionage. Wat is spionage en waarom wordt het gebruikt? Janouk ontdekt dat de gewoonste dingen – een doodgewone balpen, een stopcontact of een knoop – kunnen worden gebruikt om te spioneren. De Ober bespioneert schaamteloos zijn gasten.
6 december 2021 | Het Kantoor 288
Wouter mag een r&b-liedje opnemen tot woede van Timo, Ben schrikt altijd van het luchtalarm. Janouk zoekt uit waarom we elke maand het ‘luchtalarm’ horen (en waarom dat eigenlijk niet zo heet). In Onzichtbare Huisdieren gaat het over de huisstofmijt. En waarom hoeven katten niet in bad?
7 december 2021 | De Statenbijbel
De Bijbel is een van de meest verkochte boeken van de wereld. Maar wat staat er eigenlijk allemaal in? Nizar gaat naar de kerk en ontmoet daar kinderen voor wie de verhalen uit de Bijbel heel belangrijk zijn. Hij bekijkt ook een heel bijzondere Bijbel uit 1637: de Statenbijbel. In de 17e eeuw was er in Nederland veel ruzie over het geloof. De regering en de kerkleiders hoopten dat met dit nieuwe exemplaar de rust en eenheid in het land weer terug zouden keren. De Dat-Kan-Toch-Anders man was erbij toen de Statenbijbel werd bedacht.
8 december 2021 | Crowdcontrol
Op een festival, in een pretpark of een grote bioscoopzaal komen heel veel mensen samen. Er zijn regels nodig om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken ontstaan. Pascal neemt een kijkje achter de schermen van een groot evenement in Maastricht. Wie zorgt er eigenlijk voor dat alles goed verloopt, zonder dat iemand het doorheeft? En hoe doe je aan crowdcontrol op een verjaardagsfeestje met weinig gasten?
9 december 2021 | Gebaren
Sosha gaat langs bij Aliza. Zij communiceert in gebarentaal. Dat kan ze al sinds ze 7 maanden oud is. Sosha leert zelf ook een paar gebaren van Bianca. Bianca is slechthorend en geeft les in gebaren. En Wendel en Liza vloggen erover.
10 december 2021 | Kerstverlichting
Veel plekken in Nederland worden in de weken rond Kerstmis omgetoverd tot een ‘winterwonderland’. Winkelstraten, pleinen, stationshallen en warenhuizen hangen vol met lichtjes, kerstballen, arrensleeën en andere winterse sferen. Pascal gaat op pad met een bedrijf dat kerstversiering ontwerpt, maakt en ophangt. Hij ontdekt dat daar al hartje zomer over wordt nagedacht. Pien ziet dat haar opa Lobbert een grootse kerstversiering wil om indruk te maken op de buurman.
13 december 2021 | Het Kantoor 289
Timo krijgt liegles van Leonoor, terwijl Wouter en Ben een verrassingsfeest voorbereiden. Kun je het verschil zien tussen een rauw en een gekookt ei? Nee of Ja? Eva en Janouk onderzoeken het! Wat betekent het woord ‘complot’ eigenlijk? In Huh?! wordt het uitgelegd. Is Sosha echt verrast of doet ze net alsof? Leer net als Sosha hoe je verrast zijn kunt acteren.
14 december 2021 | Jeroen Bosch
Maurice mag spieken bij de restauratie van een héél bijzonder kunstwerk: Het Laatste Oordeel van Jeroen Bosch. Met verschillende camera’s zijn alle schilderijen van Jeroen Bosch bovendien op detailniveau gefotografeerd. Zo kun je precies zien hoe de schilder ooit is begonnen met zijn onderlaag, en kun je zelfs bijna door het schilderij heen kijken! De kassameisjes zijn dol op Jeroen Bosch-mokken en placemats.
15 december 2021 | Foiling
Het is spannend, snel en altijd spectaculair: de nieuwe watersport foiling, waarbij je letterlijk over het water vliegt. Wat is het verschil met ‘gewoon’ surfen, zeilen en kiten? Hoe werkt weerstand? Hoe houd je balans? Topsurfster Esther leert Pascal hoe je door de nieuwe techniek nog veel harder over het water schiet. Op de zeilboot van Scipio, Ismene en Cas foilt Pascal mee met de absolute wereldtop. Houdt hij het droog? Ard en Fjodor doen aan Indoor Foiling.
16 december 2021 | Distributiecentrum
Doe jij wel eens boodschappen in de supermarkt? Dan pak je alles zelf. Maar hoe gaat dat als je online je boodschappen bestelt en laat bezorgen? Daar komt veel techniek bij kijken. Pascal zoekt uit hoe het er in het nieuwste distributiecentrum aan toe gaat. Wesley en Rodney bouwen thuis een distributiecentrum.
17 december 2021 | Gospel
Oh happy day! Sosha duikt in de wereld van Gospel. Gospelzanger Dwight Dissels treedt op en Sosha gaat mee. Onderweg in de auto zit de stemming er alvast goed in. Joy heeft op sombere dagen altijd een gospelkoor in haar hoofd om haar op te beuren.
20 december 2021 | Het Kantoor 290
Leonoor is te weinig geknuffeld in haar jeugd, maar dat gaat ze nu inhalen. Over je arm wrijven als je je hebt gestoten, of iemand anders die pijn heeft een knuffel geven - helpt dat? In Nee of Ja proberen Janouk en Eva het uit. In Huh?! het verschil tussen een mening en een feit. En Sosha leert vandaag hoe je net doet alsof je boos bent.
21 december 2021 | Michiel de Ruyter
Zeeslagje spelen klinkt misschien spannend en leuk, maar 350 jaar geleden werd er op zee serieuze oorlog gevoerd. Nizar gaat kijken op een nagemaakt schip met tientallen kanonnen en leert over Michiel de Ruyter. Die had van kinds af aan al de hele wereld bevaren en veel zeeslagen gewonnen. Daarom werd hij gevraagd de baas te worden op de Nederlandse schepen toen er oorlog was met Engeland. Een grote aanval tegen Engeland slaagt, en de Ruyter wordt vereerd als de grootste Nederlandse zeeheld allertijden. Maar wat is dat eigenlijk, heldenverering? En doen helden alleen maar goede dingen?
22 december 2021 | Blindedarm
Zo’n 16.000 mensen per jaar krijgen een blindedarmontsteking, maar wat is een blindedarm eigenlijk? Pascal gaat op onderzoek in het ziekenhuis en kijkt wat een arts kan doen als je een blindedarmontsteking hebt. Zal Dokter Visser in de sketch de blindedarmoperatie goed uitvoeren?
23 december 2021 | Para-ijshockey
Para-ijshockey komt uit Zweden. In Nederland is de sport nog niet zo populair want er zijn maar twee teams. Toch hopen de spelers dat ze ooit mee mogen doen met de Paralympische Spelen. Janouk neemt een kijkje bij hun training. Dos Hermanos rapt dat teamsport iedereen bij elkaar brengt.
24 december 2021 | Vluchtelingenopvang
Wereldwijd zijn miljoenen kinderen op de vlucht voor armoede of oorlog in hun eigen land. Hoe is het voor een kind om je eigen thuis te verlaten? Om te wonen in een land waar je eigenlijk niet wilt zijn? Voor deze speciale Klokhuisaflevering ging Eva naar Servië om een vluchtelingenopvang te bezoeken. De Kassameisjes vragen zich af of je meer om een vluchteling geeft als je ‘m persoonlijk kent.
27 december 2021 | Het Kantoor 251
Leonoor is vegetariër, kan ze dan wel daten met een slagerszoon? Hoe worden vleesvervangers gemaakt? En in Huh?! de uitleg van het woord ‘preventie’. En in Geen Wonder, wat heeft een gezicht tekenen met verhoudingen te maken?
28 december 2021 | VOC en WIC
De VOC en de WIC waren grote bedrijven die in de 17e en 18e eeuw met enorme schepen de hele wereld over gingen om veel geld te verdienen en oorlog te voeren. Ze kochten en verkochten luxeproducten zoals specerijen, koffie en zijde. Ze kochten en verkochten ook honderdduizenden mensen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Die werden tot slaaf gemaakt. Veel mensen in slavernij werden gedwongen om heel hard te werken, zonder dat ze daar geld voor kregen. Ook kinderen. Het Klokhuis ziet in het Rijksmuseum hoe tot slaaf gemaakte kinderen ook in Amsterdam terechtkwamen.
29 december 2021 | Skelet
Een skelet zorgt ervoor dat mensen en dieren niet in elkaar zakken. Maar wist je dat het skelet van een mens, en bijvoorbeeld van een tijger heel erg op elkaar lijken? En dat er ook dieren zijn zonder skeletten? Sosha laat het je zien. De Ober wil de botjes die overblijven na het eten netjes begraven.
30 december 2021 | Anna Woltz
Anna Woltz is schrijfster en heeft al 22 boeken geschreven. Sosha ging bij haar langs om alles te weten te komen over hoe Anna haar boeken schrijft. Sharon van de Kassameisjes is ook gek op kinderboeken.
31 december 2021 | Wolven in Nederland
De wolf keert terug naar Nederland. Maar niet iedereen is daar blij mee. Sosha legt uit waarom. Samen met wolvenexpert Hugh gaat ze op de Veluwe op zoek naar wolven. En wat doet Wolvega om de wolf te lokken?