Februari 2022

Maandoverzicht februari 2022

Deze afleveringen worden uitgezonden in februari:

1 februari 2022 | Mooniq maakt
Mooniq Priem maakt 3D-portretten van klei. Ze vindt de vorm belangrijker dan de details en daarom noemt ze haar werkwijze 'snelschetsen'. Mooniq laat in haar atelier zien hoe ze dat doet. Ze maakt een 3D-portret van Pascal. Zal het een beetje lijken? Vrachtwagenchauffeuse Babette heeft het hoofd van haar vriendin gekleid.

2 februari 2022 | Adrenaline
Adrenaline is een noodsignaal van je lichaam. Pascal zoekt uit hoe adrenaline werkt en wat het doet met je lijf. Daarom gaat hij het gevecht aan met Rico Verhoeven en springt hij aan een parachute uit het vliegtuig. De Ober voegt graag adrenaline toe aan een saai gerecht.

3 februari 2022 | Beeldmanipulatie
Felle kleuren, opvallende foto’s, gezichten op andere lichamen en film waar stukjes uit zijn geknipt. Janouk onderzoekt allerlei vormen van beeldmanipulatie. Zie jij wat echt is en wat niet? En kwam beeldmanipulatie ook voor bij schilders in de 17e eeuw?

4 februari 2022 | Kunstschaatsen
Lindsay van Zundert is 16 jaar en behoort tot de 16 beste kunstschaatsers van de wereld. En daarom mag ze meedoen aan de Olympische Winterspelen. Ze is een ster in sprongen en pirouettes op het ijs. Pascal hoort wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel je moet trainen. Hij probeert zelf ook een sprongetje! Bert en Joke nemen hun buurmeisje mee voor een Quizz over kunstschaatsen.

7 februari 2022 | Het Kantoor 295
Tot woede van Leonoor mag Timo vloggen over opera. Wouter is bang dat zijn lievelingsglas breekt. Kun je glas breken met geluid? Janouk en Eva zoeken het uit in Nee of Ja. Wat betekent het woord ‘stereotype’ eigenlijk? En Eva zoekt antwoord op de prikkelende vraag: Hoe komen de bubbels in frisdrank?

8 februari 2022 | Dirigent
Janouk wil weten wat een dirigent allemaal doet. Het ziet er super makkelijk uit, zwaaien met een stokje voor een orkest, maar het is veel moeilijker dan je denkt. Janouk ziet wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Marie-Louise neemt graag het stokje van de dirigent over en blijkt een natuurtalent.

9 februari 2022 | Geluidsoverlast
Stel je voor: Je woont aan een drukke weg en er is veel verkeer en veel geluidshinder. Van alle kanten hoor je geluiden. Wat een lawaai! Hoe zorg je ervoor dat de omgeving nog leefbaar is met al deze drukke prikkels? Kun je deze ‘buiten-geluiden’ ook wel dempen? Bij de TU Delft hebben ze verschillende manieren bedacht om deze geluidsbewegingen op te vangen. Pascal kijkt en luistert mee. Bij de cowboys is een bankovervaller overprikkeld.

10 februari 2022 | Aardbevingen in Groningen
In Groningen wordt al jarenlang naar gas geboord. Door de gaswinning ontstaan er aardbevingen. Die aardbevingen zorgen voor veel schade aan huizen. Pascal beleeft een aardbeving in Groningen. Ook kijkt hij hoe de schade aan de huizen wordt hersteld.  De ooms van Varkentje Rund gaan in Den Haag protesteren.

11 februari 2022 | Freediving
Hoe lang kun jij onder water zwemmen met één hap lucht? Nanja van den Broek is wereldrecordhouder freediven en kan wel 130 meter diep duiken zonder zuurstoffles. Er gebeurt van alles met je lichaam als je lang en diep onder water bent. Janouk leert over de duikreflex, ademhaling en over oren klaren. En dan, neemt ze een diepe duik. Gaat het haar lukken? Debbie en Lara overwegen freediving als hobby.

14 februari 2022 | Het Kantoor 293
Ben stuurt bloemen naar zijn exen en Wouter ontdekt tot zijn eigen verbazing dat hij niet meer verliefd is op Leonoor. In Huh?! wordt het woord ‘neutraal’ uitgelegd. Kan Sosha wel net doen alsof ze verliefd is? Een pingpongbal als dop, werkt dat? Janouk en Eva zoeken het uit.

15 februari 2022 | Digitale tomaat
In de Nederlandse kassen wordt er alles aan gedaan om het de tomaten helemaal naar hun zin te maken. Maar hoe kom je erachter wat tomaten het allerfijnst vinden, zonder dat de hele oogst mislukt? Daarom gaat Pascal naar Wageningen waar ze werken aan een digitale tomatenplant: een plant die helemaal in de computer zit en waar je van alles mee kunt uitproberen. De kinderen in het Ruimteschip verzorgen digitale groente als vakantiebaantje.

16 februari 2022 | Visuele beperking
Hoe is het als je weinig of helemaal niets ziet? Janouk ontmoet Bodhi, die naar een school voor blinde en slechtziende leerlingen gaat. Janouk ontdekt hoe je braille leest met je handen. Ridder William krijgt een slechtziende schildknaap.

17 februari 2022 | Nieuw op de weg
Elk jaar worden weer nieuwe soorten voertuigen uitgevonden en met elk voertuig wil men zo snel mogelijk de weg op. Dat moet natuurlijk veilig! Met TNO-onderzoekster Charlotte checkt Pascal waarover allemaal moet worden nagedacht bij een e-step. Bij de RDW ziet hij hoe élk onderdeel van een voertuig wordt getest. En op het testcircuit mag Pascal op hoge snelheid een paar spectaculaire tests doen met een voertuig voor het de weg op mag. De dansers van 155 laten zien dat je je zonder voertuigen ook origineel kunt voortbewegen.

18 februari 2022 | Circulair bouwen
Pascal gaat op bezoek in een circulair gebouw. Dat betekent dat het gebouw helemaal gemaakt is van recyclebare producten. Ze hebben dat gedaan op een manier waarbij alle producten uit het gebouw ook weer hergebruikt kunnen worden. In Bijzondere Verhalen zien we het eerste huis gemaakt van poep.

21 februari 2022 | Het Kantoor 242
Wordt Ben Prins Carnaval? Hij is al helemaal in de stemming. En muggen zijn gek op Wouter, maar hij houdt ze het liefst op afstand, toch? In Snapje? het verschil tussen een kikker en een pad. En je krijgt antwoord op de vraag waarom standbeelden altijd bloot zijn. In Nee of Ja alles over kruisjes zetten.

22 februari 2022 | Depressie
Iedereen voelt zich wel eens somber. Sommige mensen voelen zich regelmatig somber. Zij hebben een depressie. Habtamu zoekt uit hoe het voelt om een depressie te hebben. Helaas komen depressies ook voor bij cowboys.

23 februari 2022 | Onze planeet is een magneet
In onze aarde zit een grote magneet. Die magneet is heel belangrijk voor het leven op aarde. Bart probeert de weg te vinden met zijn kompas. Kan de magneet hem helpen? Ard en Fjodor proberen de aantrekkingskracht tussen hun ouders te vergroten.

24 februari 2022 | Olympisch skateboarden
Skateboarders mogen sinds 2020 meedoen aan de Olympische Spelen. Janouk gaat naar een skatepark in Den Haag. Dat is speciaal gebouwd om te oefenen voor de Spelen. De bondscoach van het olympische team legt uit hoe skaten op de Spelen eraan toegaat. Varkentje Rund skate op de Olympische Spelen.

25 februari 2022 | Werken in de ruimte
Hoe kan het dat een ruimtestation blijft zweven in de ruimte? En wat doen astronauten in een ruimtestation? Sosha gaat langs in een namaak ruimtestation om uit te zoeken hoe astronauten worden getraind en hoe ze leven in de ruimte. Marie-Louise heeft genoeg geld voor een privéreis met het ruimtestation.

28 februari 2022 | Het Kantoor 254
Ben en Timo bereiden zich voor op een expeditie door de natuur en Wouter bouwt een poezenpaleis. Pascal leert hoe je wild in het wild telt. In Geen Wonder laat Janouk ons zien hoe je met hetzelfde méér krijgt. In Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom katten graag in kartonnen dozen zitten.

Deel deze pagina met je vrienden!