Mei 2022

Mei 2022

Deze afleveringen worden uitgezonden in mei:

2 mei 2022 | Het Kantoor 259
De boom op het plein voor het Klokhuis Kantoor moet plaatsmaken voor een kunstwerk. Tot groot verdriet van Wouter die mooie herinneringen heeft aan de boom. Huh? wat is kunst eigenlijk? In Geen Wonder meet Janouk een hele hoge boom zonder liniaal. En hoe maak je van een spijkerbroek papier? Dat zie je in Topnieuw.

3 mei 2022 | Mylo Freeman
Mylo Freeman heeft al meer dan zestig kinderboeken geschreven. Ze is bekend van haar serie over de eigenwijze prinses Arabella, en ze is de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Janouk vraagt hoe Mylo aan haar ideeën komt, en hoe ze werkt. Maakt ze eerst de tekeningen of schrijft ze eerst het verhaal? In de dramascène heeft een klant in een boekwinkel interesse in een boek waar illustraties tot leven komen.

4 mei 2022 | Dwangarbeid
Co (97) en Wim (96) zijn nog geen 18 jaar als ze aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verplicht moeten gaan werken voor de nazi’s in Duitsland. En zij waren niet de enigen. Het ging in totaal om meer dan een half miljoen mannen. Ze bleven vaak jaren weg en konden moeilijk contact hebben met hun familie. Vaak moesten ze zwaar werk doen, bijvoorbeeld in fabrieken waar wapens werden gemaakt. Sommigen hadden geluk en konden wat lichter werk doen in een bakkerij of boerderij. Wim en Co vertellen aan Janouk hoe zij deze dwangarbeid als jonge jongen hebben beleefd. De Kassameisjes zijn blij dat zij hun werk met plezier kunnen doen.

5 mei 2022 | Dyslexie
In elke klas zit wel iemand met dyslexie. Dat betekent dat je moeite hebt met lezen en spellen. Wat kun je er aan doen? Janouk gaat naar dyslexiedeskundige Iris. Wist je dat Mozart ook dyslectisch was?

6 mei 2022 | Kickboksen
Bij kickboksen mag je trappen, stoten en knietjes geven. Zesvoudig wereldkampioen Denise Kielholtz laat zien wat er allemaal nodig is bij het kickboksen. Hoe bescherm je jezelf eigenlijk? En hoe win je een wedstrijd? Klokko presenteert de Kickboksen Cheat Set om vals te kunnen spelen.

9 mei 2022 | Het Kantoor 258
Wouter heeft precies tien jaar gewacht op verkering met Leonoor, en Ben komt er achter hoeveel verslavingen hij heeft. Koffiedik opnieuw gebruiken? In Topnieuw zie je hoe je paddenstoelen kunt kweken op koffiedik. In Huh? wordt het woord ‘verslaving’ uitgelegd. En in Geen Wonder kijken we hoe snel iets groeit als het blijft verdubbelen. 2, 4, 8, 16, 32….

10 mei 2022 | Tegelfabriek
Pascal bezoekt een tegelfabriek. Hier maken ze iedere dag genoeg wandtegels voor zo’n 1125 badkamers! Van grondstof tot tegel – alles wordt gedaan in de fabriek. Dos Hermanos rapt over verschillende tegels voor verschillende mensen.

11 mei 2022 | Wat is leven?   
Janouk gaat op zoek naar het antwoord op de vraag ‘wat is leven?’. Waarom leeft een mier wel en een steen niet? We onderzoeken welke vormen van leven er op aarde bestaan en komen erachter dat al het leven is opgebouwd uit DNA en eiwitten. Janouk ontmoet een professor die levende cellen uit elkaar haalt en daarna probeert er nieuw leven mee te maken. Ook voor Cowboys is het verschil tussen dood en levend niet altijd makkelijk. 

12 mei 2022 | Oceanen: Plankton
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan! Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde. In een sketch komt het plankton zelf aan het woord.

13 mei 2022 | Ultimate frisbee
Een duik in de enige teamsport zonder scheids: ultimate frisbee! Wiebe van den Brink is met zijn club Europees kampioen geworden. Janouk doet mee aan een ultimate frisbee training met Wiebe en ze mag zelfs meespelen met een echte wedstrijd. Klokko heeft de Long Distance Frisbee in de aanbieding.

16 mei 2022 | Het Kantoor 260
De moeder van Leonoor denkt dat aliens haar komen halen om haar naar Pluto te brengen. In Snapje? leer je de volgorde van de planeten kennen. Wat kan je allemaal doen met gebruikt wc-papier? In Geen Wonder gaan we klokkijken met letters, hoe laat is XI?

17 mei 2022 | De voetafdruk van Nederland
Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna even groot als 40 Olympische Zwembaden bij elkaar! Janouk zoekt uit hoe dat komt en of onze voetafdruk niet wat kleiner kan. Ook de ene Cowboy heeft een grotere voetafdruk dan de andere.

18 mei 2022 | Joseph Klibansky
Joseph Klibansky maakt gigantische glimmende kunstwerken. Zijn kunst valt op en dat is ook de bedoeling. Al jong wist Joseph dat hij zijn werk aan de hele wereld wilde laten zien. Janouk gaat bij hem langs in zijn studio. Door een tip van vlieg Leo wordt Varkentje Rund een succesvol kunstenaar.

19 mei 2022 | Oceanen: Klimaat
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Al zijn ze enorm groot, oceanen hebben last van ons. Van onze CO2-uitstoot, waardoor het oceaanwater opwarmt en verzuurt. En van alle troep die we in de oceaan gooien. Janouk gaat duiken om met eigen ogen de gevolgen te zien: plankton, een belangrijke voedselbron voor oceaanleven, gaat achteruit. Koraalriffen sterven af. En… ons klimaat verandert. Toch is er ook goed nieuws. Want oceanen kunnen de planeet helpen herstellen. Maar dan moeten we ze daartoe wel de kans geven. Wat weten Bert en Joke over koraal? 

20 mei 2022 | Haaienverzorger
Nizar loopt een dagje stage bij haaienverzorger Dayen. Nizar leert verschillende haaiensoorten kennen: van de zwartneushaai tot de verpleegsterhaai, die wel vier meter lang kan worden. Hij mag de haaien voeren, met de hand! Ook helpt Nizar met het zoeken van haaieneieren, én hij gaat met ze zwemmen. Als dat maar goed gaat! Klokko heeft tips voor een haai als huisdier.

23 mei 2022 | Het Kantoor 217
Wouter is verliefd op een linkshandig meisje en liegt dat hij zelf ook linkshandig is. Hoe meet je tijd bij een schaatswedstrijd? Waarom zijn de meeste mensen rechtshandig? En een bezoek aan het oudSTE museum van Nederland, het Teylers Museum.

24 mei 2022 | De voetafdruk: Eten
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. Alleen een weiland voor de koe is niet genoeg. In deze aflevering zoekt Janouk uit hoe dat zit. Bezorgde Ouders heeft tips voor de omgang met een kind dat vegetariër wordt.

25 mei 2022 | Eventing
Eventing is een soort triatlon van de paardensport. Een wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een cross country met hindernissen. Janouk ontmoet topruiter en Nederlands kampioen Merel Blom. Zij vertelt hoe belangrijk het is om een team met je paard te zijn: je moet allebei veel zelfvertrouwen hebben en elkaar ook helpen. Varkentje Rund laat de gevaren van extreme paardenspringsport zien.

26 mei 2022 | Bijziendheid
Lang kijken op je telefoon, tablet of boek is slecht voor je ogen. Je kunt er bijziend door worden. Dat betekent dat je niet meer scherp ziet in de verte. Om dit te voorkomen is er de 20-20-2 richtlijn. Oogprofessor Caroline Klaver legt aan Sosha uit wat die regel inhoudt. De kinderen in het Ruimteschip gooien hun brillen weg.

27 mei 2022 | Eikenprocessierups
Veel mensen hebben last van de eikenprocessierups. Ze verspreiden kleine brandhaartjes, en als je die aanraakt, krijg je jeuk en uitslag op je huid. Pascal gaat naar een proefstation waar de rups wordt onderzocht. En hij zoekt de rupsen op in het wild, waar wordt gekeken hoe ze kunnen worden bestreden. In de sketch heeft De Boze Man niet in de gaten dat iedereen hem waarschuwt voor de processierups.

30 mei 2022 | Het Kantoor 218: Iemand moet het doen
Aan het eind van de dag is er nog één vervelend klusje om te doen, maar Ben, Wouter en Timo hebben geen zin. Wat is de grootSTE kermis van Nederland? Waarom hebben mannen eigenlijk tepels? En in Doen Ze Dat Zo? zie je hoe ijs wordt gemaakt.

31 mei 2022 | De voetafdruk: Wonen
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. De hele wereld verduurzamen lukt niet in een dag, maar thuis kun je ook een hoop doen. Van zonnepanelen op het dak, of isoleren, tot iets kleins als een lampje uitdoen dat je niet gebruikt. In ons huis hebben we het zelf voor het zeggen! Pien en Lobbert gaan ook duurzamer wonen.

Deel deze pagina met je vrienden!