December 2022

Maandoverzicht december 2022

Deze afleveringen worden uitgezonden in december:

1 december 2022 | Hans Klok
Hij staat bekend om zijn snelle wisseltrucs, hangt ondersteboven aan een brandend touw en laat zich vastketenen in een kist onder water: illusionist Hans Klok. Janouk mag hem assisteren bij een truc op het podium, en ze komt erachter dat dat behoorlijk pittig is. De cowboys leren hoe je een goeie show geeft.

2 december 2022 | Afvalophalers 
Als er geen professionele afvalophalers zouden zijn, zouden onze huizen en straten binnen de kortste keren helemaal vol liggen met stinkende zakken vuilnis. Wist je dat 1 persoon per jaar meer dan 500 kilo afval produceert? Tirsa gaat in Rotterdam kijken bij de reinigingsdienst en mag op pad met afvalophalers Jamy en Patrick. Debbie en Lara kibbelen over wie het vuilnis buiten moet zetten.

5 december 2022 | Het Kantoor 305
Op het Klokhuis Kantoor toont Peggy haar kookkunsten. Eva gaat in een peperfabriek op zoek naar de herkomst van de pittige smaakmaker.  Als je een snoepje op de grond laat vallen en je raapt hem binnen 5 seconden op, zitten er geen bacteriën op. Toch? Tirsa en Eva doen de test. Huh?! Wat bedoelen ze precies met het woord ‘kwaliteit’?

6 december 2022 | Maria van Bourgondië
Maria van Bourgondië (1457-1482) was jong, mooi, sportief en ze hield van de natuur. Na de plotselinge dood van haar vader Karel de Stoute, komt ze als 19-jarige op de troon. Ze is nog niet getrouwd en gaat dus alleen regeren over het huidige Nederland, België en delen van Frankrijk. Dat duurde slechts vijf jaar, want ze sterft al op haar 25ste. Janouk zoekt uit waarom Maria belangrijk is geweest voor de Nederlandse geschiedenis. De Dat-kan-toch-anders-man helpt Maria met een groot dilemma.

7 december 2022 | Sterrenkok
Kaas van amandelen, saus van de bast van een boom, chocolade van kastanjes: de meest onverwachte ingrediënten weet sterrenkok Emile van der Staak om te toveren tot heerlijke gerechten. Janouk neemt een kijkje in zijn keuken. Bij de familie Amin wordt ook verrassend goed gekookt.

8 december 2022 | Rust in je hoofd 
Ben je je er wel eens van bewust hoe ontzettend veel gedachten er iedere dag door je hoofd gaan? Soms gaat er zoveel door je hoofd dat het een wirwar aan gedachten is. Er zijn trucjes om je dan te helpen. Vandaag in Het Klokhuis leert Pascal hoe je rust krijgt in je hoofd. De ober kijkt voor het eerst echt goed naar een olijf.

9 december 2022 | Reptielen
Gekko’s, varanen, kameleons, krokodillen en slangen: ze komen allemaal uit dezelfde dierenfamilie van reptielen. Pascal ontmoet reptielendeskundige Sterrin. Zij weet alles over de verschillende soorten, en ze is helemaal gek op slangen. Wendel en Liza maken een vlog over reptielen.

12 december 2022 | Het Kantoor 306
Op het Klokhuis Kantoor leert Rodin voor zichzelf op komen. Heb jij weleens letters voorbij zien vliegen in de lucht? Janouk mag zelf een luchtreclame maken bij vliegveld Hoogeveen. En wist jij dat echt elke kleur een code heeft? Het Klokhuis zoekt het uit. En Sosha leert hoe ze er gevaarlijk uit kan zien in ‘Fake it till you make it’.

13 december 2022 | Kolen en gas 
Mensen gebruiken heel veel energie: om warm te blijven, op vakantie te gaan of om je laptop op te laden. Daar is brandstof voor nodig. Waar komt al die brandstof vandaan? Janouk gaat op reis door de geschiedenis en ontdekt de gevolgen van het gebruik van steenkolen en aardgas. Zit de toekomst in groene energie? Pien en Lobbert verduurzamen hun kasteel.

14 december 2022 | Mondgevoel 
Janouk ontdekt wat mondgevoel is. Als je iets lekker vindt, dan komt dat niet alleen door de smaak, maar ook door hoe het eten in je mond voelt. Patissier Hidde de Brabander laat Janouk de lekkerste taartjes proeven. Is het knapperig? Romig? Of toch taai? De ober serveert een maaltijd met harde stukjes.

15 december 2022 | Meau
Meau is singer-songwriter. Ze schrijft en zingt haar eigen liedjes, waarbij ze zichzelf vaak begeleidt op gitaar. Meau werd plotseling beroemd met een heel persoonlijk liedje: ‘Dat heb jij gedaan’.  Inmiddels treedt ze op in uitverkochte concertzalen. Meau vertelt Janouk hoe ze haar liedjes schrijft en hoe het allemaal is begonnen. Op advies van Pien gaat ook Lobbert zingen.

16 december 2022 | Als het thuis niet fijn is
Niet alle kinderen hebben het thuis even fijn. Soms zijn ouders ziek, of hebben ze zorgen, en krijgen kinderen thuis niet de aandacht die ze nodig hebben. Ze worden eigenlijk vergeten. In een speciaal kinderhotel, het Heppie-hotel, kunnen deze kinderen alle zorgen even loslaten en krijgen ze een begeleider die wél aandacht voor ze heeft. Janouk gaat naar een Heppie-weekend en spreekt openhartig met kinderen en begeleiders over hun ervaringen en belevingen. Ridder William maakt een nieuw vriendje.

19 december 2022 | Het Kantoor 308
Op het Klokhuis Kantoor heeft Heleen een kleine botsing. Glow in the dark geeft licht in het donker maar dan zonder lamp. Hoe werkt dat? Eva gaat langs bij de Universiteit Twente. Met alleen je postcode en je huisnummer weet de postbode je te vinden. Hoe weet hij dat? Huh?! Een beperking? Wat is dat eigenlijk?

20 december 2022 | Het Oranjegevoel
In de hele wereld staan de Nederlandse supporters bekend als die vrolijke oranje mensen met hun uitbundige outfits. Van voetbal tot hockey tot schaatsen. Maar wat is dat nou, dat ‘oranjegevoel’? Waarom de kleur oranje, en waar komt het vandaan? Janouk en Nizar gaan op onderzoek en duiken in de (sport)geschiedenis. Cor en Hilda zijn in ieder geval fan van het oranjegevoel.

21 december 2022 | Dierenasiel 
De meeste honden, katten en konijnen hebben een warm thuis. Maar sommige huisdieren hebben minder geluk. Hun baasje kan niet meer voor ze zorgen, ze zijn verdwaald of ze zijn achtergelaten. En zo komen ze in het dierenasiel terecht. Serah krijgt een kijkje achter de schermen van het grootste dierenasiel van Nederland. De boze man vindt iemand die zijn boosheid een beetje sust.

22 december 2022 | Robèrt maakt 
Robèrt is jurylid van Heel Holland Bakt en de bekendste bakker van Nederland. Hij maakt de lekkerste taarten en broden. Janouk maakt samen met hem een koekhuisje. Hoe maak je het beste deeg, zonder klontjes? En hoe zorg je ervoor dat het huisje niet in elkaar stort? De ober serveert een klassiek Nederlands gerecht.

23 december 2022 | Hyperloop
Wil je in een half uur van Amsterdam naar Parijs? Vanaf 2030 kan dat met de Hyperloop, een karretje dat met 1000 kilometer per uur door een buis wordt afgeschoten. Sosha onderzoekt waarom er geen lucht in de buis mag zitten en hoe de sterkste magneet ter wereld de Hyperloop door de buis laat zweven. De vrachtwagenchauffeuses zijn bang dat ze klem komen te zitten in de Hyperloopbuis.

26 december 2022 | Het Kantoor 307
Luuk organiseert een kerstdiner voor het Klokhuis Kantoor. Huh?! Rechten en plichten? Wat zijn dat nu weer? En kan je proeven zonder ruiken? In Doen Ze Dat Zo? kom je erachter hoe vanille wordt gekweekt.

27 december 2022 | Sara Burgerhart 
Een boek over een gewoon meisje dat haar eigen keuzes maakt. Dat klinkt nu heel normaal, maar dat was in de 18e eeuw wel anders. Want wist je dat vroeger gedacht werd dat meisjes helemaal niet zelf konden nadenken? Tirsa zoekt uit wat De Verlichting is en wat het boek ‘Sara Burgerhart’ van Betje Wolff en Aagje Deken heeft betekend voor de emancipatie van de vrouw. Debbie en Lara gaan op zoek naar een nieuw idee.

28 december 2022 | Avocado 
Avocado’s groeien niet in Nederland omdat het hier te koud is. Ze moeten geïmporteerd worden uit bijvoorbeeld Bolivia. Bart is op een avocadoplantage waar honderden vruchten per jaar groeien. Hij wordt uitgenodigd in de studio van het bekendste kookprogramma van Bolivia om samen met de presentatoren guacamole te maken. De Ober serveert geen avocado maar acovado.

29 december 2022 | Mondkapjes 
Mondkapjes, we horen er veel over. Maar wat zijn de verschillen eigenlijk, waarom worden in het ziekenhuis andere mondkapjes gebruikt dan op straat? En hoe doe je een mondkapje op en af? Dat zoekt Eva uit met behulp van ultraviolet licht. Ook sommige Cowboys dragen mondkapjes.

30 december 2022 | Chocolatier 
Mensen eten al heel lang chocola. Een van de eerste mensen die de cacaoboon ontdekten, waren de Maya’s, in Zuid-Amerika. Maar hoe maak je van een cacaoboon eigenlijk lekkere eetbare chocolade? Janouk komt erachter dat chocolade eerst getemperd moet worden. Maar wat is dat eigenlijk? Chocolatier Rafaël laat aan Janouk zien hoe je een prachtig chocoladehart maakt. En Ton en Liesbeth gaan naar het Klachtenbureau voor hun chocoladeverslaving.

Deel deze pagina met je vrienden!