Februari 2023

Maandoverzicht februari 2023

Deze afleveringen worden uitgezonden in februari:

1 februari 2023 | Rijzen
Om een heerlijk luchtig brood te bakken heb je deeg nodig en tijd om het deeg te laten rusten. Tijdens dat rusten groeit het deeg van een klein klompje tot een bak vol. Het rijst. Hoe werkt dat? Eva bakt haar eigen brood en zoekt het uit. Klokko heeft een uitvinding om brood te laten rijzen met scheetjes.

2 februari 2023 | Aerobatics
Janouk vliegt vandaag mee met een aerobatics piloot. Dat betekent een heleboel loopings en duikvluchten. Hoe zorg je ervoor dat je veilig in de lucht blijft? De Moderne ouders willen graag dat hun dochter stuntpiloot wordt.

3 februari 2023 | Berlage
De architect Berlage was 100 jaar geleden de hipste architect van Nederland. Hij was heel streng, als je een huis door hem liet ontwerpen mocht je niks veranderen. Eva onderzoekt hoe je dat terug kan vinden in zijn prachtige gebouwen. En de Boze Man herkent zichzelf in de strengheid van Berlage.

6 februari 2023 | Het Kantoor 273
Timo en Wouter hebben een Klokhuis bordspel gemaakt en Leonoor lijkt haar empathie kwijt te zijn. Hoe verzin je eigenlijk een bordspel? We gaan op bezoek bij een grote spelletjesfabriek en leren hoe ze daar steeds nieuwe bordspellen bedenken. Als je te veel filmpjes op je telefoon hebt kun je ze beter in de cloud opslaan. Janouk legt vandaag uit wat de cloud is. En wat betekent het woord ‘empathie’ eigenlijk?

7 februari 2023 | Chemotherapie
Chemotherapie is een van de bekendste behandelingen tegen kanker. Janouk ontmoet Emma (16 jaar) en volgt haar bij haar chemo. Emma kreeg al 16 behandelingen met chemomedicijnen en is nu bijna beter. Hoe vond zij de chemo? Is het erg om kaal te zijn? En hoe werken die medicijnen eigenlijk? De vrachtwagenchauffeuses vragen zich af hoe ze zouden reageren als één van de twee een chemokuur kreeg.

8 februari 2023 | IJsberen
Het is het grootste roofdier ter wereld, hij kan overleven in de extreme kou op de Noordpool, en is eigenlijk helemaal niet wit: de ijsbeer. Janouk loopt een dagje mee met berenverzorger Tom, in de dierentuin waar net een jong ijsbeertje is geboren. Marie-Louise wil een jas van ijsberenbont.

9 februari 2023 | Buitenaards leven: Zonnestelsel
Heb jij je wel eens afgevraagd of we alleen zijn in het heelal? Of er daarbuiten ook leven is? Wetenschappers zoeken ernaar op aarde met telescopen en in de ruimte met ruimteschepen en satellieten. Want het zou weleens kunnen dat er leven is in onze eigen Melkweg. In het Ruimteschip heeft de familie een ontmoeting met een klein, groen mannetje.

10 februari 2023 | Wat is pesten?
Pesten komt altijd en overal voor. Pesten dieren ook? Bioloog Patrick van Veen vertelt Nienke hoe apen pesten. Als er gepest wordt, spelen de omstanders een grote rol. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan Nienke uit wat je als omstander kunt doen als je met pesten te maken krijgt. Ko (13 jaar) werd op school gepest en vertelt aan Nienke wat hij er tegen deed.

13 februari 2023 | Het Kantoor 274
Leonoor gaat de politiek in, en Timo moet een kapot boek teruggeven dat hij van Ben heeft geleend. Sosha zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit hoe een boek klaar wordt gemaakt voor de bibliotheek. Eva loopt samen met de boswachter in Het Gooi over de langSTE natuurbrug van Europa! Welke dieren maken er gebruik van het ecoduct? En in HUH? leggen we uit wat polderen betekent.

14 februari 2023 | Zwangerschap
Tirsa gaat langs bij oud-Klokhuispresentator Nienke, want ze is zwanger! Samen maken ze een echo van de baby bij verloskundige Djanifa. Wist je dat een baby al in de buik begint met leren? Tirsa zoekt uit waarom. Bij het Klachtenbureau beklaagt Ton zich over zijn zwangerschaps-problemen.

15 februari 2023 | Giftige dieren
Slangen, schorpioenen en bijen zijn allemaal giftig. Pascal ziet hoe dieren gif gebruiken om te overleven en leert wat je moet doen als je gebeten wordt. Maar welk dier is het giftigst van allemaal? De Cowboys oefenen wat ze denken te moeten doen bij een giftige beet: uitzuigen.

16 februari 2023 | Buitenaards leven: Heelal
Zijn wij de enige planeet waar leven is? Of zouden er nog meer planeten vol leven zijn? Wetenschappers zijn hard op zoek in onze Melkweg en daarbuiten in het enorme heelal. Pascal neemt een kijkje bij meerdere onderzoeken naar leven ergens in het heelal. Donnie en Chelsey proberen vrienden te worden met buitenaardse wezens.

17 februari 2023 | Modeltekenen
Hoe teken je een mens? Al honderden jaren proberen kunstenaars mensen zo mooi mogelijk neer te zetten. Er zijn ontelbaar veel manieren om dit te doen. Julian Stips is modeltekenaar. Hij leert Pascal hoe het moet. Lara probeert een mooi portret te maken van Debbie.

20 februari 2023 | Het Kantoor 275
Leonoor heeft een pessimistische spreekbeurt over de schermtijd van kinderen en Ben is teveel bezig met de hoofddoek van een collega. In Vragen van Kinderen: waarom dragen moslimvrouwen hoofddoeken? In HUH? leggen we uit wat optimist of pessimist betekent. Janouk bezoekt de mooiSTE modderpoel van Nederland.

21 februari 2023 | Neushoorn
Janouk gaat op safari. In Beekse Bergen gaat ze op bezoek bij één van de grootste en zwaarste landdieren ter wereld: de neushoorn. Janouk loopt een dag mee met de verzorgers en leert van alles over de neushoorn. Waaruit bestaat de hoorn? Waarom hebben ze zo’n dikke huid? Wat eet een neushoorn op een dag? Maar vooral: hoe is het met deze bedreigde diersoort? Debbie en Lara maken zich zorgen over het voortbestaan van de neushoorn.

22 februari 2023 | Lichtkunst
Met laserlicht, ledlicht, vuur en projecties kun je prachtige kunstwerken maken. Pascal gaat langs bij lichtkunstenaar en natuurkundige Ivo Schoofs. In zijn werkplaats experimenteert hij erop los om het onmogelijke mogelijk te maken. In Eindhoven laten kunstenaars uit binnen- en buitenland hun werken zien tijdens lichtkunstfestival Glow. Ook Debbie wordt lichtkunstenaar, Lara vertrouwt het niet.

23 februari 2023 | Wat gebeurt er met je dode huisdier?
Het overlijden van je huisdier is een groot verlies. Je trouwe vriend is er niet meer en dit zorgt voor een groot gat. Wat wil je doen met het lichaam? Op dat moment ben je misschien te verdrietig om daarover na te denken. Tirsa denkt vast met je mee. Wesley en Rodney nemen op hun eigen manier afscheid.

24 februari 2023 | Microbioom
Het grootste gedeelte van het leven op aarde kunnen we niet eens zien! Sosha is bij het enige microbenmuseum ter wereld in Amsterdam om uit te zoeken wat microben eigenlijk zijn en waarom ze zo belangrijk zijn. Een Cowboy op de vlucht wil een andere identiteit, maar zal nog steeds worden herkend aan zijn microbioom.

27 februari 2023 | Het Kantoor 276
Wouter wil zich laten invriezen en Ben probeert iedereen goed op de foto te krijgen. In Vragen van Kinderen zoekt Janouk uit waarom je soms zo'n knallende hoofdpijn krijgt van een lekker ijsje. Ook kijken we hoe een direct-klaar camera werkt - er blijkt een chemisch fabriekje in je fototoestel te zitten.

28 februari 2023 | Boomonderzoek
Pascal brengt een ode aan de boom! Er zijn tienduizenden verschillende soorten, ze staan overal ter wereld en ze zijn ongelooflijk belangrijk. Sommige bomen worden wel tweeduizend jaar oud en honderd meter hoog. Hoe komt het water uit de grond helemaal tot aan de top? Pascal duikt met bioloog Edwin en boomonderzoeker Paul het bos in. Hoe werkt een boom? Hoe eet en drinkt een boom? Hoe reageren bomen op een veranderend klimaat? En wat maakt dat we niet zonder ze kunnen? Tovenaarsleerling Barry Snotter zoekt hout voor een vliegende bezem.

Deel deze pagina met je vrienden!