Mei 2023

Maandoverzicht mei 2023

Deze afleveringen worden uitgezonden in mei:

1 mei 2023 | Het Kantoor 313
Rodîn snapt niks van spreekwoorden, en Heleen doet per ongeluk TikTok-meisjes na. Planten die zich vermommen, hoe zit dat? Janouk legt het uit in Plantastisch. Als Eva vroeger irritant was zei haar oma: ik zou je wel achter het behang kunnen plakken! Maar.. kan dat eigenlijk wel? Tirsa en Eva proberen het uit! En Janouk vraagt zich af waarom we eigenlijk een stuitje hebben.

2 mei 2023 | Onkruid
Serah gaat op onkruid-safari. Al noemt bioloog Nienke Beets het groen tussen de tegels liever stoepplantjes. De planten en bloemen die mensen soms zien als onkruid, zorgen voor voedsel en een schuilplek voor insecten en dieren. Botanisch kunstenaar Esmee Winkels laat zien dat de plantjes bijzonderder zijn dan je denkt, zeker als je ze van heel dichtbij bekijkt. In de sketch schrijft Dokter Dodoens kruiden voor bij alle mogelijke kwalen.

3 mei 2023 | Het Klokhuis Onderneemt: Bedrijf starten
Het Klokhuis Onderneemt, een serie waarin je alles te weten komt over hoe je een bedrijf kunt beginnen. Pascal wil baas worden van zijn eigen appelmoes business en komt erachter dat hij zijn bedrijf dan moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daar komt meer bij kijken dan hij denkt. Hij gaat ook langs bij een van de jongste ondernemers van Nederland. Lars is pas 10 jaar, maar heeft nu al zijn eigen bedrijf. In een dramascène vragen bankovervallers zich af of ze zich ook moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

4 mei 2023 | April-meistakingen 1943
In Nederland was het van 1940 tot 1945 oorlog. De nazi’s waren de baas, en wie tegen ze inging riskeerde zijn leven. Toch vond in het voorjaar van 1943 de grootste opstand tegen de nazi's plaats. Door te staken – ofwel het werk neer te leggen – kwamen Nederlanders in het hele land in verzet. De april-meistakingen van 1943 worden gezien als keerpunt in de oorlog. Janouk zoekt uit waarom, en bezoekt de plek waar de staking begon. Ook spreekt ze een getuige die in 1943 zag hoe dapper, maar ook hoe gevaarlijk staken was. De Kassameisjes zouden ook wel willen staken.

5 mei 2023 | Hoeden
Al eeuwenlang dragen we iets op ons hoofd: een pet, een helm, een hoed. Om ons te beschermen tegen de regen, omdat het bij ons werkkostuum hoort of natuurlijk gewoon omdat we het mooi vinden! In deze aflevering de geschiedenis en herkomst van de hoed. Verder krijgt Sosha haar eigen hoed. Hoedenmaker Dirk-Jan laat zien hoe hij die hoed maakt. En wist je dat er een tijd was dat cowboys nog geen cowboyhoeden droegen?

8 mei 2023 | Het Kantoor 314
Rodîn heeft zijn masseursdiploma, alle redactieleden vechten wie er het eerst gemasseerd mag worden. Nizar ziet hoe een knallende vuurwerkshow wordt voorbereid. En een kleine plant die zelfs beton kan kraken, Pascal laat het zien in Plantastisch. Tirsa zegt dat ze Eva pijn kan doen zonder haar aan te raken. Hoe dan? Door de hersenen te foppen.

9 mei 2023 | Onderwaterarcheoloog 
Op 8 januari 1740 vertrok er een Nederlands VOC-schip richting Nederlands-Indië. Maar een hevige storm maakte al snel een einde aan het zee-avontuur. Nu, bijna 300 jaar later, duikt een internationaal team van speciale onderwaterarcheologen naar de bodem om het wrak te bergen. En Pascal mocht mee op expeditie! En wat laten piraten achter op hun schip als het zinkt?

10 mei 2023 | Het Klokhuis Onderneemt: Van idee tot plan
Om een eigen bedrijf te beginnen, heb je natuurlijk eerst een idee nodig. Hoe kom je nou op een goed idee én hoe weet je of andere mensen ook op jouw idee zitten te wachten? Nienke wil zelfgemaakte appelmoes aan de man brengen en doet onderzoek op de markt. Zal het haar lukken om die Appelmoes aan de man te brengen? Voor tips gaat ze langs bij internetondernemer Daan en kijkt ze hoe de jonge ondernemers Victor en Luca te werk gaan.

11 mei 2023 | Natuurbrand 
Natuurbranden komen steeds vaker voor, ook in Nederland. Hoe kan dat? En wat kunnen we er tegen doen? Pascal bereidt zich voor op een vurig avontuur met brandweer en defensie. Ook Cowboys kunnen bang zijn voor vuur.

12 mei 2023 | Meubelmaker
In huis, op school, op kantoor: overal om ons heen zijn meubels. In allerlei vormen en kleuren. Veel meubels worden tegenwoordig in de fabriek gemaakt, maar je kunt ook unieke meubels maken met de hand. Dat leer je op het Hout- en Meubileringscollege. Tirsa neemt een kijkje bij de opleiding. En de Ober moet iets doen tegen een wiebelend tafeltje.

15 mei 2023 | Het Kantoor 315
Peggy wil ruimtevaarder worden, maar eerst moet er een scheetprobleem worden opgelost. Plantenzweet, kan dat echt? Jazeker! Pascal mag eens ruiken in Plantastisch. In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe aubergines worden gekweekt. De ene scheet is de andere niet. Tirsa en Eva zoeken uit of je een scheet kunt horen in de ruimte.

16 mei 2023 | Schaapherder 
Daphne is schaapherder. Ze loopt met een kudde van driehonderd schapen en drie honden door het land: van de duinen tot de stad. Schapen zijn natuurlijke grasmaaiers en onderhouden de natuur. Janouk loopt een dagje mee. Ze komt erachter dat er heel veel soorten schapen zijn, dat ze heel nieuwsgierig zijn, en dat ze dol zijn op lopen. Zou Varkentje Rund een goeie schaapherder zijn?

17 mei 2023 | Het Klokhuis Onderneemt: Productontwikkeling 
Landmijnen zijn gevaarlijke explosieven die in oorlogen veel slachtoffers maken omdat ze exploderen als je erop stapt. Het opruimen van die landmijnen kost veel tijd en is gevaarlijk voor de mensen die de mijnen ruimen. Eva gaat langs bij de broers Massoud en Mahmud. Zij hebben een drone ontwikkeld waarmee het opruimen van landmijnen veel sneller en veiliger kan. Het testen van de drone is heel belangrijk. En Eva ook gaat langs bij de 12-jarige Renske. Zij maakt bruisballen en laat aan Eva zien hoe ze nieuwe producten test. En Klokko heeft een prima product ontwikkeld om zelf bommen op te sporen.

18 mei 2023 | Ziekte van Lyme
Het is misschien wel het gevaarlijkste dier dat vrij rondloopt in Nederland: de teek! Als hij tenminste besmet is met de Borrelia-bacterie, want dan kan hij de ziekte van Lyme op ons overbrengen. Er zijn in Nederland steeds meer teken; hoe kan dat? Wat weten we allemaal over de teek en wat moet je doen als je besmet wordt? Komt het door Varkentje Rund, door een teek, of door Greetje zelf dat ze in het ziekenhuis terechtkomt?

19 mei 2023 | Drijvende eilanden 
We hebben steeds minder ruimte om te wonen. De oplossing? Drijvende eilanden! In Wageningen zijn ze bezig om te testen hoe zo’n eiland eruit komt te zien. Eva gaat op onderzoek uit en krijgt een bordje echt eiland eten voorgeschoteld. Klokko maakt reclame voor een overlevingspakket dat handig is als je wooneiland losraakt en wegdrijft

22 mei 2023 | Het Kantoor 316
Luuk wordt stemacteur en Heleen ziet ineens alles van de negatieve kant. Misschien wist je het al, maar planten kunnen praten. In Plantastisch luistert Janouk heel goed naar ze. Hoe hoog komt een heliumballon? En in Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe stemmen worden ingesproken bij een filmpje.

23 mei 2023 | Formatievliegen
Pascal vliegt mee met de Dutch Thunderyaks, een team van piloten dat getraind is in het formatievliegen. Hij laat zien hoe de Yaks op anderhalve meter van elkaar de meest spectaculaire capriolen uithalen. Riemen vast! Dos Hermanos fantaseert hoe het is om stuntpiloot te zijn.

24 mei 2023 | Het Klokhuis Onderneemt: Pitchen
Iets presenteren aan mensen die je niet kent. Als ondernemer heb je daar vaak mee te maken. Bijvoorbeeld om een idee voor je bedrijf te presenteren. Of omdat je mensen wil overhalen geld te investeren in jouw bedrijf. Je moet dan ‘pitchen’ zoals dat heet. Bart doet mee aan het Nederlands kampioenschap Pitchen. Hoe maak je een goede pitch? En hoe zorg je ervoor dat het publiek niet in slaap valt als jij een verhaal vertelt? En als je niet zelf durft te pitchen, heeft Klokko een acteur om je te vervangen!

25 mei 2023 | Kwallen
De zee zit er tjokvol mee: kwallen! Vaak vinden we ze maar enge beesten, maar eigenlijk zijn kwallen heel bijzonder. Ze zijn een van de oudste diersoorten op aarde. Maar welke kwallen komen er eigenlijk allemaal voor in onze Noordzee? Pascal gaat langs bij kwallenverzorgster Fiona om de kwallen van dichtbij te bewonderen. En daar ontdekt hij dat deze bijzondere dieren zich op een wonderlijke manier voortplanten. Varkentje Rund koopt een voorspelkwal.

26 mei 2023 | Delfts Blauw
Het is een typisch Nederlands product: Delfts Blauw. Janouk gaat op bezoek bij een fabriek die al 350 jaar Delfts Blauw aardewerk maakt. Ze ontdekt dat Delfts Blauw eigenlijk uit China komt. De Cowboys scheppen op over hun reissouvenirs.

29 mei 2023 | Het Kantoor 317
Luuk wil zijn snoep niet delen en Heleen pakt in opdracht van Rodîn de strijkstok af van een vioolspelend kind. Planten kunnen behoorlijk asociaal zijn, Janouk laat het zien in Plantastisch. Waarom smaken bananensnoepjes niet naar banaan? In Doen Ze Dat Zo? laten we zien hoe een strijkstok voor een viool wordt gemaakt.

30 mei 2023 | Stripverhaal
Eva duikt in de wereld van de strip. Hoe bedenk je een stripverhaal? Wie maken die strips? Striptekenaars Pieter en Margreet laten zien hoe je begint met een simpel poppetje en eindigt in een wereld vol spectaculaire details. Eva ontdekt welke verschillende soorten, stijlen, werelden en karakters er zijn. En ze verandert zelf in een stripfiguur in haar eigen stripje. Debbie is dol op strips, tot ergernis van Lara.

31 mei 2023 | Het Klokhuis Onderneemt: Geld
Geld is nodig om als ondernemer een bedrijf te starten en om je bedrijf verder te laten groeien. Hoe kom je aan geld? Misschien heb je zelf wel wat gespaard of kun je een lening krijgen bij de bank. Sosha gaat langs bij Melvin, die via een speciale crowdfunding actie geld heeft opgehaald voor zijn bedrijf. En met jonge onderneemster Merel brengt ze ontbijtjes rond. De cowboys laten zien dat je met tien dollar al heel ver kan komen.

 

Deel deze pagina met je vrienden!