Maart 2024

Maandoverzicht maart 2024

Deze afleveringen worden uitgezonden in maart:

1 maart 2024 | Drop
In Nederland snoepen we wel 32 miljoen kilo drop per jaar. Maar wist je dat drop oorspronkelijk helemaal niet bedacht was als snoep? Vroeger geloofden mensen dat het hielp tegen verkoudheid, keelpijn en griep. Pascal gaat op zoek naar het belangrijkste ingrediënt van drop: de zoethoutwortel. En in de dropfabriek, ziet (en proeft) hij hoe ze er drop van maken. Varkentje Rund krijgt van Ome Koos een verhaaltje van vroeger te horen.

4 maart 2024 | Het Kantoor 287
Wouter komt met een challenge voor een prikkelarmer leven: try to be saai! Eva duikt in het vermoeiende gaapmysterie, want waarom gapen we eigenlijk? En waarom vinden veel mensen spruitjes eigenlijk vies? In Onzichtbare Huisdieren gaat het over de schimmel.

5 maart 2024 | Joren Joshua
Hij krabbelt, tekent, gumt en begint opnieuw. Tientallen, soms wel honderden schetsjes maakt hij voordat hij tevreden is en op zijn computer begint met uitwerken. Janouk kijkt mee over de schouder van illustrator Joren Joshua en ziet stap voor stap zijn speelse, vrolijke, slungelige creaties ontstaan. In zijn werkruimte laat Joren zien hoe een illustrator te werk gaat en hoe zijn creaties in kranten, boeken en online tot leven komen. Ook sommige cowboys hebben tekentalent.

6 maart 2024 | Aletta Jacobs
Tegenwoordig zijn mannen en vrouwen volgens de wet gelijk. Maar dat was zo'n 150 jaar geleden wel anders! Meisjes en vrouwen moesten moeder worden en het huishouden doen. Ze mochten zeker niet studeren. Aletta Jacobs (1854-1929) vond dat oneerlijk. Ze werd de eerste vrouwelijke arts in Nederland. Hoe kreeg ze dat voor elkaar? Aletta heeft er ook voor gezorgd dat vrouwen kiesrecht kregen, net als mannen. Eva duikt in het leven van Aletta. In de sketch probeert een vader het huishouden zo eerlijk mogelijk te verdelen.

7 maart 2024 | Het Klokhuis over AI: wat is artificiële intelligentie?
Vertaalmachines, telefoons die op commando een lekker muziekje afspelen, robotstofzuigers: het is allemaal AI. Maar wat is dat? Tirsa komt daarachter door te voetballen met een robot. Donnie en Chelsey proberen AI in te zetten voor goeie cijfers op school

8 maart 2024 | BMX        
Op een klein fietsje racen over een hindernisbaan van maximaal 500 meter lang. BMX Racen. Ofwel: fietscrossen. BMX-Sporters beginnen op een hoge startheuvel en moeten dan via heuvels, kombochten en wasborden, zwevend, sturend en springend zo SNEL mogelijk de finish bereiken. Het BMX Racen is een olympische sport en Pascal traint mee met een aantal Nederlandse toptalenten. In de sketch krijgt een BMX’er het aan de stok met een politieagent.

11 maart 2024 | Het Kantoor 288       
Wouter mag een R&B liedje opnemen tot woede van Timo, Ben schrikt altijd van het luchtalarm. Janouk zoekt uit waarom we elke maand het ‘luchtalarm’ horen (en waarom dat eigenlijk niet zo heet). In Onzichtbare Huisdieren gaat het over de huisstofmijt. En waarom hoeven katten niet in bad?

12 maart 2024 | Rotten
Vanaf het moment dat groenten en fruit geplukt zijn, krijgen ze geen voeding meer uit de grond. Hoe langer ze in de fruitschaal liggen, hoe slapper ze worden. Als je lang genoeg wacht, worden ze meestal vanzelf rot. Maar rotten, wat is dat eigenlijk? Eva gaat kijken in een laboratorium in Wageningen, waar wetenschappers onderzoeken hoe ze het rotten zo lang mogelijk tegen kunnen houden. Ard en Fjodor proberen het verouderingsproces zo lang mogelijk tegen te houden.

13 maart 2024 | Ramadan
De ramadan is de meest heilige maand voor moslims over de hele wereld. Deze maand duurt ongeveer 30 dagen waarin moslims overdag helemaal niets eten of drinken. Maar deze maand draait ook om familiemomenten en het stilstaan bij mensen die het minder goed hebben. Presentator Nizar doet ook mee met de ramadan. Hoe beleeft hij dat? Het Klokhuis beleeft een dagje met hem mee. Donnie en Chelsey proberen om de ramadan vol te houden, maar dat blijkt nog best moeilijk.

14 maart 2024 | Het Klokhuis over AI: taal
Chatbots, het licht aandoen door te roepen LICHT AAN, of de woorden die oppoppen als je een berichtje tikt: het is allemaal AI. AI kan jouw stem leren verstaan en zelfs teksten schrijven. Tirsa test het computerprogramma uit bij De Cowboys; het AI-programma schrijft een script voor een sketch en De Cowboys laten het resultaat zien. In de tweede sketch geeft een AI tips over beleefd communiceren

15 maart 2024 | Bewegwijzering
Je kent ze vast: de borden langs de weg of het fietspad waarop staat hoe ver het nog is naar jouw woonplaats. In Nederland staan wel 100.000 van die bewegwijzeringsborden. Janouk en Nizar komen erachter hoe belangrijk die borden zijn voor veilig verkeer. Wie bepaalt waar die borden komen te staan? Hoe worden de afstanden die erop staan bepaald? Wie maakt ze? Janouk ziet hoe de borden als een gigantische puzzel in elkaar worden gezet. Nizar trekt een veiligheidspak aan en ziet hoe ze midden in de nacht langs en boven een drukke snelweg worden geplaatst. In de sketch zien we hoe auto’s leven in het wild.

18 maart 2024 | Het Kantoor 289
Timo krijgt liegles van Leonoor, terwijl Wouter en Ben een verrassingsfeest voorbereiden. Kun je het verschil zien tussen een rauw en een gekookt ei? Nee of Ja? Eva en Janouk onderzoeken het! Wat betekent het woord ‘complot’ eigenlijk? in Huh?! wordt het uitgelegd. Is Sosha echt verrast of doet ze net alsof? Leer net als Sosha hoe je verrast zijn kunt acteren.   

19 maart 2024
Vanavond is er geen uitzending van Het Klokhuis

20 maart 2024 | Parkinson
Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak moeite met bewegen en lopen. Dat komt doordat de ziekte iets verandert in hun hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er trucjes zijn waardoor het lopen toch lukt. Achteruit lopen, huppelen, stuiteren met een bal of tellen. Onderzoekers Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes leggen Tirsa uit hoe dat werkt en wat er precies gebeurt in de hersenen. Hun onderzoek won de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs. De vrachtwagenchauffeuses ontdekken de automatische piloot.

21 maart 2024 | Het Klokhuis over AI: beeld
De gezichtsherkenning op je telefoon, filters van katten, maar ook zelfrijdende auto’s: AI kan ook beelden herkennen. Maar hoe leert een AI dat? En hoe weet een AI dat er een voetganger klaarstaat om over te steken? Tirsa stapt in een zelfrijdende auto en ontdekt hoe een auto kijkt. In het Ruimteschip hebben vader en moeder gelogen over hun huwelijksreis.

22 maart 2024 | Zweet
Zweten! We doen het allemaal, in meer of mindere mate. De hele dag door! Op een normale dag zweet je zo’n 1 liter vocht. Maar is het extreem warm of ben je heel hard aan het sporten dan kan het wel oplopen tot 10 liter zweet. Maar wist je dat je ook kan communiceren met zweet? Pascal zoekt het uit. In de sketch is Sam zenuwachtig voor zijn date.

25 maart 2024 | Het Kantoor 290
Leonoor is te weinig geknuffeld in haar jeugd, maar dat gaat ze nu inhalen. Over je arm wrijven als je je hebt gestoten, of iemand anders die pijn heeft een knuffel geven - helpt dat? In Nee of Ja proberen Janouk en Eva het uit. In Huh?! het verschil tussen een mening en een feit. En Sosha leert vandaag hoe je net doet alsof je boos bent.

26 maart 2024 | Gips
De oude Egyptenaren weten we dat gebroken botten vanzelf weer aan elkaar vastgroeien. Maar dan moeten de botten wel op hun plek gehouden worden! Zij deden dat met een houten spalk, wij doen dat met gips. Gipsverbandmeester Lenny laat aan Serah zien dat gips aanleggen helemaal niet makkelijk is. En in de toekomst ziet gips er misschien anders uit! In de sketch moet de familie Amin naar de eerste hulp.

27 maart 2024 | VOC en WIC
De VOC en de WIC waren grote bedrijven die in de 17e en 18e eeuw met enorme schepen de hele wereld over gingen om veel geld te verdienen en oorlog te voeren. Ze kochten en verkochten luxeproducten zoals specerijen, koffie en zijde. Ze kochten en verkochten ook honderdduizenden mensen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Die werden tot slaaf gemaakt. Veel mensen in slavernij werden gedwongen om heel hard te werken, zonder dat ze daar geld voor kregen. Ook kinderen. Het Klokhuis ziet in het Rijksmuseum hoe tot slaaf gemaakte kinderen ook in Amsterdam terechtkwamen. In een quiz leren we alles over de Gouden Eeuw.

28 maart 2024 | Het Klokhuis over AI: gedrag
AI’s bepalen mede wat jij te zien krijgt op social media apps, in zoekmachines en op videoplatforms. Tirsa zoekt uit hoe dat werkt en gaat naar een school waar ze deze techniek heel anders inzetten. In de sketch bezoeken kinderen uit de toekomst een museum, en daar ontdekken ze iets geks.

29 maart 2024 | Hans Klok
Hij staat bekend om zijn snelle wisseltrucs, hangt ondersteboven aan een brandend touw en laat zich vastketenen in een kist onder water: illusionist Hans Klok. Janouk mag hem assisteren bij een truc op het podium, en ze komt erachter dat dat behoorlijk pittig is. De cowboys leren hoe je een goeie show geeft.

Deel deze pagina met je vrienden!