November 2024
November 2024
Deze afleveringen worden uitgezonden in november:
1 november 2024 | Paleis Noordeinde
Manon neemt een kijkje achter de schermen van Paleis Noordeinde, het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Er werken ongeveer tweehonderd mensen in het paleis en er gebeurt een hoop. Manon mag een handje meehelpen als lakei. Terwijl ze druk bezig is en haast de weg kwijtraakt in de gangen van het paleis, komt ze oog in oog te staan met… Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin! Ard en Fjodor maken van hun slaapkamer een werkpaleis.
4 november 2024 | Het Kantoor 342
Op het Klokhuis Kantoor komt Heleen erachter dat ze overal op haar beurt moet wachten. En er komt antwoord op de vraag hoe filemeldingen op de radio komen. De Plompe Lori ziet de wereld anders dan mensen. Maar wat ziet ie eigenlijk? En hoe kan het eigenlijk dat we -Oeps?- een slapend been krijgen?
5 november 2024 | Papierknipkunst
Papierknipkunst bestaat al zolang er papier bestaat. Geertje Aalders maakt ook papierknipkunst. Ze is het liefst in het bos voor inspiratie. In haar atelier komt de natuur dan weer tot leven, op papier. Dat is best een priegelwerk! Janouk maakt een vlinder van papier. In de sketch heeft Mick weer een handige lifehack.
6 november 2024 | Hartslag
Soms wanneer je keihard sport of wanneer je verliefd bent, voel je je hart bonzen in heel je lichaam. Maar wat doet die hartslag eigenlijk en waarom is die zo belangrijk? De Kassameisjes vinden elke hartslag even belangrijk en willen er geen verspillen.
7 november 2024 | Paardenzadel
Als je zonder zadel een paard probeert te berijden, valt het niet mee om lang te blijven zitten. En voor het paard is het ook niet echt lekker, die harde zitknobbels in zijn rug. Erik Daaleman is de laatste echte zadelmaker in Nederland. Met de hand maakt hij van leer zadels voor allerlei soorten rijders. Nizar gaat kijken hoe hij dat doet. Bij de Cowboys roept een bijzonder zadel veel emoties en herinneringen op.
8 november 2024 | Oceanen: Oceaanstromen
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen zijn belangrijk voor het klimaat op aarde. In de sketch gebruiken Wesley en Rodney de oceaanstromen voor flessenpost.
11 november 2024 | Het Kantoor 343
Op het Klokhuis Kantoor doet Luuk zich voor als een Limburger, want die maken de lekkerste vlaaien. In Vragen van Kinderen: hoe wordt een Limburgse vlaai gemaakt? Konijnen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? En hoe kan het eigenlijk dat we -Oeps?- blozen?
12 november 2024 | Pruiken
Janouk is in het grootste pruikenatelier van Europa, met maar liefst 16.000 verschillende pruiken. De pruiken die hier verkocht en verhuurd worden zijn bedoeld voor televisieseries, films en theater. Toneelkapper Thomas vertelt wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van de juiste pruik. En Janouk krijgt een metamorfose: van blondine naar brunette! Wendel en Liza proberen voor een pruik eerst hun haar te laten groeien.
13 november 2024 | Kunstschaatsen
In 2021 is Lindsay van Zundert 16 jaar en behoort tot de 16 beste kunstschaatsers van de wereld. En daarom mag ze meedoen aan de Olympische Winterspelen van 2022. Ze is een ster in sprongen en pirouettes op het ijs. Pascal hoort wat er allemaal bij komt kijken en hoeveel je moet trainen. Hij probeert zelf ook een sprongetje! Bert en Joke nemen hun buurmeisje mee voor een Quizz over kunstschaatsen.
14 november 2024 | Kabelwerker
Als je op straat loopt denk je er waarschijnlijk nooit over na: de 1,7 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Zonder die spaghetti onder de grond hadden we geen stroom, water, data of gas. Maar we maken en gebruiken steeds meer stroom. Daarom zijn kabelwerkers zoals Regillo hard aan het werk om nog meer kabels te leggen. Tirsa gaat met hem mee. In de sketch proberen Wesley en Rodney de kabels en snoeren in huis uit elkaar te houden.
15 november 2024 | Oceanen: Biodiversiteit
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbodem. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering. Door plastic. Janouk duikt bij tropisch Bonaire de oceaan in om te zien hoe bijzonder de koraalriffen zijn. Ze mag zelfs op het strand geboren babyschildpadjes veilig naar het koraal in zee begeleiden! De Ober rekent niet alleen de vis op het menu maar ook wat die vis gegeten heeft.
18 november 2024 | Het Kantoor 344
Op het Klokhuis Kantoor komt een echte ouderwetse snoepverkoper langs, wat is hij van plan? In Vragen van Kinderen: hoe wordt een snoepje gemaakt? Gieren zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze? En hoe kan het eigenlijk dat we -Oeps?- scheten laten?
19 november 2024 | De vlieg
Welk dier kruip eerst uit een eitje, verandert in een larve en maakt daarna nóg een metamorfose mee? De vlieg! In deze aflevering zie je hoe een vlieg geboren wordt, hoe de vlieg zijn vleugels bestuurt en uit alle hoeken gevaar herkent. In de sketch zien we hoe een jonge vlieg van zijn vader leert om vliegenmeppers te ontwijken.
20 november 2024 | Visuele effecten
Veel van de beelden die we zien zijn, zonder dat we het zelf door hebben, helemaal niet echt! De techniek waarmee je filmbeelden op de computer bewerkt, en dingen toevoegt of verwijdert heet Visuele effecten, ofwel VFX genoemd. Tirsa gaat naar de Filmacademie en ziet wat er allemaal mogelijk is. In de sketch zet Varkentje Rund een 3D-bril op.
21 november 2024 | Radar
Radar kan je in van alles om je heen vinden, in schepen, op vliegvelden, in auto’s, de politie gebruikt het om snelheidsovertreders te betrappen. Met radar kan je kijken zonder ogen! Vandaag leert Serah hoe dat werkt en wat er allemaal mee kan. Ze gaat kijken bij een van de beste radars in Nederland. In de sketch zien we hoe twee hele ongeruste ouders hun fietsende kind in de gaten proberen te houden.
22 november 2024 | Oceanen: Diepzeeonderzoek
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Want Oceanen zijn diep! Kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk hele rare en onbekende dieren. Janouk loopt een dagje mee met Hans van Haren en helpt hem meetapparatuur te maken voor op de zeebodem. Hans meet daarmee nóg iets heel bijzonders: onderwatergolven! Jesse zingt over hoe klein je je kan voelen bij zo’n eindeloze oceaan.
25 november 2024 | Het Kantoor 345
Op het Klokhuis Kantoor demonstreert Luuk hoe goed hij kan ruiken, Peggy oefent juist in praten zonder hakkelen. Een ketting die steeds hoger gaat zweven als ie uit een beker glijdt, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? En hoe kan het eigenlijk dat we -Oeps?- hakkelen? In Vragen van Kinderen: waarom heeft een hond een natte neus?
26 november 2024 | Oscar maakt
Oscar Peters maakt kinetische kunst. Hij vindt dat kunst moet bewegen. In een oude elektriciteitsfabriek bouwt hij een eigen achtbaan. Pascal helpt mee. Komen de karretjes door de looping? Klokko stuurt een team langs om saaie kunst te veranderen in Kinetic Art.
27 november 2024 | Lodewijk Napoleon
Wist je dat de eerste koning van Nederland geen Oranje was, maar een Fransman? Dit was Lodewijk Napoleon. Nizar bezoekt het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het gebouw dat Lodewijk heeft laten ombouwen tot zijn persoonlijke paleis. Hij krijgt daar een kijkje in het leven van deze bijzondere koning. In de sketch zien we hoe Lodewijk langsgaat bij rampen, en waarom.
28 november 2024 | Suiker
Snoep, koekjes, taart, eigenlijk vindt iedereen dat wel lekker. Ze hebben één ding gemeen: er zit suiker in. Maar waarom vinden we suiker zo lekker? Eva gaat naar Groningen om te kijken wat er gebeurt met al die suiker in je lichaam. In de sketch spreekt een interviewer weer bijzondere mensen op straat.
29 november 2024 | Oceanen: Plankton
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan! Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde. In een sketch komt het plankton zelf aan het woord.