locatie: India

Weven in India

Spinnen en weven

In de Indiase cultuur neemt het spinnen en weven van textiel een belangrijke plaats in. Meer dan 800.000 Indiërs verdienen hun geld door het spinnen of weven van stof.

.

Bij het spinnen worden katoenvezels ineen gedraaid, tot ze samen een stevige draad vormen. Om van deze draden een lap stof te maken worden ze geweven. Het weven wordt gedaan met een weefgetouw. Groepen draden worden met elkaar vervlochten tot ze samen een lap vormen.

Werken voor je avondeten

Veel Indiase families hebben weverijen thuis, waar ze met de hand stoffen weven, maar er zijn ook kleine bedrijven waar meerdere weefgetouwen staan.

Vaak zijn dit kleine schuren, waar het erg warm en vochtig is. Soms is er geen wc en moeten de mensen plassen in emmers. Vaak werken èn wonen de mensen in deze schuurtjes.


Omdat de wevers meestal ook moeten betalen voor het eten dat ze krijgen en het schuurtje waarin ze wonen, moeten ze elke dag genoeg geld verdienen. Maar ze verdienen zo weinig met weven, dat ze hard en lang moeten werken om dat geld bij elkaar te krijgen. Daarom helpen de kinderen vaak mee.

Hele gezinnen werken elke dag dag net zo lang tot ze genoeg geld verdiend hebben. Soms zijn dat dagen van meer dan twaalf uur!

 

 

 

Ook in Bangladesh zijn er veel families die hun geld proberen te verdienen met weven.

Deel deze pagina met je vrienden!