locatie: Bangladesh

Verven in Bangladesh

Jouw shirt komt uit..

Bangladesh is een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld. Heel veel Bengalese mensen werken in de textielindustrie. De kleren die ze maken gaan naar Europa en Amerika. In 2009 werden de meeste Europese katoenen T-shirts, truien en spijkerbroeken gemaakt in Bangladesh.

Vieze verf

In een verffabriek wordt er van een lap wit, onbehandeld katoen een schone lap gekleurd katoen gemaakt. Dat gaat in stappen. Eerst wordt de stof grondig gereinigd. De stof wordt afgekookt en gewassen met natriumhydroxide. Hierdoor worden alle vuile delen uit de katoen gespoeld. Dat zorgt ervoor dat de kleurstoffen beter hechten (vast gaan zitten) aan de katoen. De stof wordt daarna gebleekt met chloor, zodat de katoen helemaal wit is. Pas daarna komt de verf erop en als laatste komt er nog een laagje over de stof, de finishing. Dat maakt de stof krimpvrij en vuil- en brandwerend.

Alle schoonmaakmiddelen en verf die nodig zijn voor deze stappen zijn zeer ongezond voor mensen. Ze zijn bijtend, giftig, irriterend. Mensen kunnen er ziek van worden als ze regelmatig met deze stoffen werken. In Bangladesh werken duizenden mensen elke dag, jaren achter elkaar, met deze ongezonde stoffen.

 

De stoffen die worden gebruikt in de fabriek komen ook in het afvalwater terecht.  Dat kan je ook zien, want de rivieren in Bangladesh zijn vaak helemaal gekleurd door de verf. En niet alleen met verf. Er zitten ook allemaal andere giftige stoffen in het afvalwater. De fabriek kan het afvalwater wel schoonmaken, maar dat kost heel veel geld. En uiteindelijk blijft er altijd een vloeibaar drabje over, dat ook weer ergens opgeslagen moet worden.

Versleten look

Er zijn ook spijkerbroeken die er uitzien alsof ze al een tijdje gedragen zijn; de ‘versleten look’. Om dit effect te krijgen, worden er lichte plekken geschuurd op de stof. De stof wordt gezandstraald met kwartspoeder, en dat is zeer giftig. De mensen die dit werk doen, ademen die stof in, en dat is kankerverwekkend.

Deel deze pagina met je vrienden!