locatie: Cambodja

Naaien in Cambodja

De textielfabriek

De textielindustrie in het arme land Cambodja is de belangrijkste bron van inkomsten uit het buitenland. Er zijn in Cambodja zo'n 520 textielfabrieken waar ongeveer 360.000 mensen werken, voornamelijk vrouwen. In deze fabrieken wordt onder andere kleding genaaid. Bij het naaien worden losse stukken stof aan elkaar vast gemaakt, zodat ze samen  een T-shirt een trui of een broek vormen.


De omstandigheden in de textielfabrieken staan niet goed bekend. Het is er warm, vol en niet brandveilig. Wanneer er controles komen, weten de fabriekseigenaren dat vaak al van te voren, waardoor ze ruim de tijd hebben om hun fabriek in orde te maken.  Ze kunnen dan bijvoorbeeld snel brand­blusapparaten ophangen, de nooduitgangen vrijmaken of ervoor zorgen dat de werkneemsters niet te lang werken. Op deze manier kan het zijn dan een controleur niet te zien krijgt hoe het er werkelijk aan toe gaat in de fabriek, maar tevreden is met de omstandigheden. Daardoor verbeteren de omstandigheden voor de werknemers niet.

Werkloosheid

Door de economische crisis is er de laatste jaren in Cambodja veel werkloosheid. Veel textielfabrieken moeten hun deuren sluiten, waardoor duizenden vrouwen op straat zijn komen te staan. De werklozen verdringen elkaar en proberen wanhopig aan werk te komen, om hun familie te kunnen onderhouden. En wie wel werk heeft doet alles om zijn baan te behouden. De werkneemsters  accepteren daarom bijvoorbeeld klakkeloos overwerk, waardoor ze soms weken achter elkaar tot diep in de nacht moeten werken om een bestelling op tijd af te krijgen. 


Deel deze pagina met je vrienden!