locatie: Kenia

Weven in Kenia

De textielindustrie

Vanaf 1970 beleefde de Keniase textielindustrie een enorme bloei. In die tijd werkten een derde van alle mensen in de kledingindustrie. In de jaren negentig stortte de markt voor Kenia in. Omdat de kleding uit Azië goedkoper was gingen de grote winkels al hun kleding in Azië kopen in plaats van Kenia. Nu doet Kenia zijn uiterste best om de textielindustrie weer op te bouwen, bijvoorbeeld met het weven van stof.

Kinderen in de fabriek

In textielfabrieken worden vezels gesponnen tot garen (draad). Daarvan wordt in kleine weverijen fijne katoen gemaakt. Dat gebeurt vooral met de hand, een veelal door kinderen. Deze kinderen zijn vaak door hun ouders afgestaan, in de hoop dat ze een goede opleiding krijgen, maar in werkelijkheid werken de kinderen dagelijks urenlang achter een weef­getouw.

 

Veel gezinnen op het platteland hebben niet genoeg eten om al hun kinderen te voeden. Veel ouders vinden het daarom beter als hun kinderen in een fabriek werken en wonen. Daar hebben ze tenminste nog iets te eten, en een dak boven het hoofd. En, als het een beetje mee zit, leren ze daar ook een vak. Daar hebben ze later nog wat aan. Kinderen krijgen minder loon dan volwassenen, en daarom kan de weverij de katoen goedkoop verkopen.

Deel deze pagina met je vrienden!