locatie: Brazilie

Huiden uit Brazilie

Veeranches

Leer is een natuurlijk product en wordt gemaakt van de huiden van koeien en varkens uit de vleesindustrie. Brazilië is één van de grootste exporteurs van vlees en leer ter wereld.


Braziliaans leer komt voor het grootste deel van grote vee-ranches in het Amazonegebied, in het noorden van Brazilië. Veel arme mannen die geen werken hebben komen naar dit gebied toe in de hoop werk te vinden. Maar in plaats daarvan worden ze gedwongen om voor niets te werken.


De omstandigheden op de ranches waar ze terecht komen zijn vaak heel slecht: zonder schoon water, of sanitaire voorzieningen en de arbeiders dragen wekenlang dezelfde kleding. Ze moeten zicht wassen in hetzelfde water als het vee.  Wie probeert te vluchten wordt tegengehouden (neergeschoten?) door gewapende bewakers. De mannen kunnen dus geen kant op. Naar schatting leven er op deze manier zo’n 25.000 tot 50.000 slaven in Brazilië.

Diep in het oerwoud

Dat deze misstanden kunnen blijven bestaan heeft te maken met het feit dat de ranches vaak midden in het oerwoud liggen, helemaal afgesloten van de buitenwereld. Het is voor de overheid in die gebieden erg moeilijk om controles uit te voeren en in de gaten te houden wat er gebeurt op de ranches.


Door het gebrek aan controle kan het ook gebeuren dat de ranch eigenaren steeds meer delen van het oerwoud kappen, om koeien te kunnen houden. Op deze manier verdwijnen er jaarlijks duizenden en duizenden hectaren regenwoud. Dit is de allergrootste oorzaak van ontbossing ter wereld!

Deel deze pagina met je vrienden!