Maandoverzicht

Maandoverzicht oktober 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in oktober:

2 oktober 2023 | Het Kantoor 284
Leonoor en Timo opereren kapotte speelgoedknuffels, terwijl Ben algen probeert te verwijderen. In Waarom? Daarom! de vraag: waarom staat de Noordpool niet op de kaart? En zijn algen Onzichtbare Huisdieren? En hoe worden medische instrumenten na gebruik eigenlijk schoongemaakt? In Doen Ze Dat Zo? wordt dat haarfijn uitgelegd.

3 oktober 2023 | Begraven en cremeren
Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. In Nederland kun je begraven of gecremeerd worden. Eva krijgt uitleg over wat er dan allemaal gebeurt. Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand in een speciale oven. Ook bezoekt ze een natuurbegraafplaats midden in het bos. Mensen kunnen hier een mooi plekje uit te zoeken om later te worden begraven. Grafgravers laten zien hoe je zo’n natuurgraf maakt. In een scène strooien twee kinderen met hun moeder de as van hun vader uit.

4 oktober 2023 | Sanne Rooseboom 
Sanne Rooseboom is de schrijver van Mot en de Metaalvissers, de boekenserie Het Ministerie van Oplossingen en het kinderboekenweekgeschenk van 2023: Ravi en de Laatste Magie. Sanne vertelt Nizar hoe ze schrijft, waar ze haar ideeën vandaan haalt, en wat er zo leuk is aan schrijven. In de sketch is Donnie onder de indruk, want Chelsey heeft een nieuwe look.

5 oktober 2023 | Donkere materie
Er wordt al veertig jaar naar gezocht, maar het is nog steeds niet gevonden… Donkere materie! Vandaag in Het Klokhuis dompelt Janouk zich helemaal onder in deze ongrijpbare smurrie, want wat is het? En waarom kunnen we het niet zien? Ook de cowboys vragen zich af wat donkere materie eigenlijk precies ís.

6 oktober 2023 | Pindakaas
Tirsa gaat naar de pindakaasfabriek. Ze volgt het hele proces, van pinda tot pindakaas. Hoe kan het dar pindakaas zo smeuïg is én ook blijft als het in de pot zit? En wist je dat pinda’s geen noten zijn, maar peulvruchten? De oma van Emma en Zoë probeert in een sketch zelf pindakaas te maken.

9 oktober 2023 | Het Kantoor 285
Ben wil aardig gevonden worden door de dochter van zijn nieuwe vriendin. Waarom dragen mensen kleding met panterprint? In Doen Ze Dat Zo?: henna als sieraad voor op je huid. Maar hennakunst maken, hoe doe je dat? Sosha leert in Fake It Till You Make It hoe je een gevecht er heel echt uit kunt laten zien.

10 oktober 2023 | Rouw
Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Na de begrafenis of crematie komt voor de mensen die achterblijven misschien nog wel de moeilijkste periode: de rouw. De tijd waarin je moet leren leven met het feit dat iemand er écht niet meer is. Rouwdeskundige Ellen Dreezens geeft aan wat je kunt doen. Praten met andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt kan ook helpen. Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel vertelt over de lotgenotenweekenden van Achter de Regenboog. De Cowboys zingen over een vriend die er niet meer is.

11 oktober 2023 | Boeken maken
Vroeger werden boeken door monniken met de hand geschreven, echt monnikenwerk. Sinds de uitvinding van de boekdrukkunst is er veel veranderd. Nu drukken we duizenden boeken in één keer. Al zijn er ook boeken die nog steeds met de hand gemaakt worden. In de sketch wordt een jongetje in 1783 betrapt met het eerste kinderboek.

12 oktober 2023 | Ethisch hacken
Banken, elektriciteitscentrales en zelfs scholen: elk systeem kan in principe gehackt worden. Bedrijven willen ervoor zorgen dat ze goed beveiligd zijn, zodat hackers met slechte bedoelingen niet zomaar binnen kunnen komen. Ethische hackers doen hetzelfde als hackers met kwade bedoelingen, maar helpen het bedrijf juist om zichzelf beter te beveiligen. Janouk gaat mee met ethisch hacker Cas, die een school gaat hacken om te laten zien hoe dit in zijn werk gaat. De Boze Man ontmoet twee ethische hackers

13 oktober 2023 | Meerkamp
Het is een van de zwaarste sporten, al honderden jaren oud en dé sport voor alleskunners: meerkamp. Serah duikt in deze vorm van atletiek waarbij verschillende onderdelen worden gecombineerd: sprinten, werpen, stoten én springen. Broers Yoram en Florian laten zien waarom zij gelden als grote meerkampbeloftes. En Serah? Die rent, werpt, stoot en springt mee. Weet ze de broers bij te houden? De dansers van 155 proberen onbekende sporten uit.

16 oktober 2023 | Het Kantoor 286
Leonoor veroorzaakt een rel met een grap op social media en Ben wordt Prankmaster van het jaar. In Fake It Till You Make It leert Sosha neplachen. In Waarom? Daarom! de vraag waarom noem je rood haar niet oranje? En in Onzichtbare Huisdieren laten we zien wat een hoofdhuidbacterie is.

17 oktober 2023 | Hersenschudding
Dat je per ongeluk je hoofd stoot tijdens het spelen kan iedereen overkomen. Meestal is er niets aan de hand maar soms kan je daar een hersenschudding van krijgen. Maar wat is een hersenschudding precies? Eva zoekt het uit. In de sketch zien we dat je ook in een schilderij een hersenschudding kunt oplopen.

18 oktober 2023 | Wol
Merinoschapen, angorageiten, alpaca’s, Texelse schapen: allemaal dieren die leverancier zijn van wol. Jaarlijks wordt ruim 2000 miljoen kilo wol geproduceerd in de hele wereld. Janouk bezoekt de miniwolfabriek van Reina, en ook haar schapen en geiten. Reina vertelt hoe je op een duurzame manier garen en wol kunt maken. In de sketch leren Wesley en Rodney breien van hun ongeduldige oma.

19 oktober 2023 | Art nouveau
Art nouveau is een kunststroming met natuurlijke en sierlijke vormen. Er komen veel vrouwen en bloemen in voor. Er zijn zelfs huizen helemaal in art nouveau-stijl. Sosha zoekt uit waarom deze kunstvorm zo populair was. En ze wordt zelf ook een art nouveau ster. Hoe ziet dat eruit? Ook de Boze Man leert het bijzondere te zien van art nouveau.

20 oktober 2023 | Mariniers 
In Nederland is er gelukkig al heel lang geen oorlog meer. Toch heeft Nederland meer dan 40 duizend militairen die klaar staan om in actie te komen als dat nodig is. Bijvoorbeeld om zichzelf of bevriende landen te verdedigen en te helpen bij natuurrampen. Pascal gaat kijken bij het Korps Mariniers. Dat zijn speciale soldaten die overal ter wereld, onder de zwaarste omstandigheden, moeten kunnen werken en vechten. Varkentje Rund hoort van Ome Koos hoe het is om bij de Mariniers te zitten.

23 oktober 2023 | Het Kantoor 321
Peggy leert Rodîn hoe je iets kan zeggen terwijl je iets anders bedoelt en Luuk wil een andere manier van lachen aanleren. Huh?! weet jij wat ‘ironie’ betekent? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Pascal uit hoe dekbedden worden gemaakt. Als je heel hard lacht, voel je dan minder pijn? Eva en Tirsa testen het in Nee of Ja.

24 oktober 2023 | Dassen
Een van de grootste landroofdieren die in Nederland rondloopt is de das. Er zijn er ongeveer 6 duizend. Toch krijgt maar enkeling ‘m ooit in levenden lijve te zien. Dassen zijn schuw en zitten overdag in hun huis onder de grond: de dassenburcht. Dat zijn indrukwekkende gangenstelsels met kamers. Tirsa ontmoet een babydasje in de opvang en leert van dassenkenner Ton hoe je dassensporen kunt herkennen. Marie Louise heeft in de sketch een dassenburcht in haar enorme tuin.

25 oktober 2023 | Geschiedenis van de fotografie
Een selfie maken, filtertje erover, je doet het nu zo. Maar foto’s maken kan eigenlijk helemaal nog niet zo lang. Janouk duikt in de geschiedenis van de fotografie en laat twee bijzondere foto’s maken, zoals ze dat vroeger deden. Debbie geeft Lara een direct-klaarcamera voor haar verjaardag, maar heeft daar vooral zelf plezier van.

26 oktober 2023 | Uitvinder 
Janouk stapt in de wereld van het uitvinden. Wat moet een uitvinder allemaal doen om z’n uitvinding gemaakt te krijgen? Verder gaat ze naar de uitvindster van het ‘draaibare droogrek voor in huis’, en ontdekt ze wie de inkeping in beschuit heeft uitgevonden. En Janouk doet zelf een uitvinding: de ‘cornflakes-maatlepel’, waarmee je precies genoeg melk afmeet als je ontbijtgranen eet. Deskundigen en gebruikers kijken of het een geslaagde uitvinding is. Ton en Liesbeth klagen dat uitvindingen het leven veel te makkelijk maken.

27 oktober 2023 | Bewaking van het luchtruim 
Wist je dat niet alleen onze aarde met grenzen is opgedeeld in verschillende landen, maar ook de lucht daarboven? De luchtmacht is er om ons gebied in de lucht te beschermen tegen iedereen die verkeerde bedoelingen heeft. Janouk mag een dagje kijken. In de sketch zien we dat er ook luchtbewaking nodig is in de speeltuin.

30 oktober 2023 | Het Kantoor 322
Op het kantoor maakt Luuk soep voor z’n ouders en Heleen wordt geconfronteerd met een ‘aso’ in het verkeer. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Tirsa uit hoe verse soep in grote hoeveelheden gemaakt wordt. Nee of Ja? Schudden, schudden, schudden, helpt dat om te mengen? In Huh?! wordt uitgelegd wat ‘binair’ betekent.

31 oktober 2023 | Tropisch regenwoud
Wat is een Tropisch regenwoud eigenlijk? Het regent er heel veel en maar liefst de helft van alle dieren op aarde leeft in het tropisch regenwoud. Burgers Bush is een nagemaakt tropisch regenwoud. Janouk neemt er een kijkje. Wat weten Bert en Joke over het regenwoud?

Deel deze pagina met je vrienden!