Het Klokhuis over plastic

Zapp your planet over plastic (2014)

Meer

Plastic Soep

Iedereen gebruikt elke dag plastic. Speelgoed, verpakkingsmaterialen, apparatuur, waspoeder en wattenstaafjes. Bijna overal zit plastic in! Maar als je het niet meer nodig hebt moet je het weggooien. De vuilnisbak is daarvoor de beste plek. Helaas doet niet iedereen dat en blijft het afval overal rondzwerven. Vanaf de meeste plekken komt het afval in het rioolwater en belandt het uiteindelijk in de zee. In de zee wordt ook nog eens veel afval gedumpt door vissersboten. Een zee vol plastic dus!

Het water in de zee en oceanen is altijd in beweging. Het draait als het ware rond en dat heet stromingen-gyres. Vuil gaat mee met de stroming. In de wereldzeeën drijven nu op zeker vijf plekken grote massa’s plastic zwerfafval. Dat wordt plastic soep genoemd.

De grootste en bekendste plastic soep bevindt zich in het noorden van de Grote Oceaan, tussen VS, Canada en Japan. Het wateroppervlak waar het plastic in rond drijft is zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal bij elkaar! Het is geen eiland waar je op kan lopen, maar het water daar is heel erg vervuild. Super smerig!

Het zwervende plastic in de zee is ook schadelijk voor veel dieren. Zij zien het aan voor voedsel en stikken erin of ze raken erin verstrikt.

Nienke over plastic

Plastic soep, klinkt smerig hè? Stel je voor, een bord vol met plasticsmurrie en daarin een paar drijvende coladopjes, wat visdraad en een stuk lego. En dat dan naar binnen moeten werken..

Klinkt als een raar idee, maar plasticsoep bestaat echt, of eigenlijk De plasticsoep. Zo noemen we namelijk de enorme hoeveelheid plastic in de oceanen die als een smurrie daar ronddrijft, en op het menu staat van heel veel zeedieren. Bijna al het plastic dat wij niet netjes weggooien komt vaak met een omweg in zee terecht. Door de wind of via riolen en rivieren.

 

nienkeplastic

Al deze stukjes plastic zijn gevonden in de maag van 1 zeeschildpad

En dan begint het aan een tweede leven als voedsel. Het wordt bijvoorbeeld door dieren aangezien voor iets eetbaars, zoals een kwal of bijvoorbeeld zeewier. Of het valt uit elkaar tot hele kleine ministukjes plastic die wij niet meer kunnen zien, en ook dan komt het in de voedselketen terecht doordat hele kleine diertjes het eten.

Veel dieren die overleven dat plastic in hun maag niet. Net zoals wij het ook niet zouden overleven als wij als maaltijd een bord plasticsoep zouden krijgen. Dus het minste wat we kunnen doen is ervoor zorgen dat er zo min mogelijk plastic in de oceanen terecht komt. 

nienkeplasticzakken

Deel deze pagina met je vrienden!