Wat is DNA?

11.03.2020

In ieder cel van ons lichaam zit DNA, een code die alle informatie over je lichaam bevat. We gaan op zoek naar de geheimen van het DNA. Hoe kan één code de kleur van je ogen, je lengte en je kleur haar bepalen? De code krijg je van je ouders. Janouk spoort met haar DNA haar verre voorouders op. Bert en Joke weten alles over DNA in de hobbyquiz.

Interactieve Klokhuis Meet Up over DNA

Op 15 september organiseerde Het Klokhuis, ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland weer een Klokhuis Meet Up. Hierin ging presentator Bart Meijer met een aantal gasten in gesprek over DNA. Kinderen uit groep 7 en 8 in heel Nederland konden van 13.15 tot 14.00 uur op school deelnemen aan de meet up via een interactieve livestream vanuit de Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. 

DNA zit in je cellen. Het bevat alle informatie over hoe je er bijvoorbeeld uitziet en of je gezond bent. Het is eigenlijk een soort code. Dat DNA kun je ook veranderen, maar is dat wel verstandig?

Presentator Bart Meijer praatte daarover met:

  • Marc van Mil, hoofddocent biomedische genetica van het UMC in Utrecht. Hij is ook te zien in de twee Klokhuisafleveringen die gaan over DNA. Die zijn terug te zien op de website van Het Klokhuis.
  • Frances Borneman, een enthousiaste masterstudent orthopedagogiek, gespecialiseerd in de DNA-dialoog en iemand die graag een stem geeft aan kinderen over dit moeilijke onderwerp.
  • Twee kinderen die een erfelijke aandoening hebben.

Negen klassen konden live in beeld meedoen: zij waren gelijktijdig zichtbaar op een grote video-wall en konden reageren op de presentator en de gasten. Voorwaarde was wel dat zij gedurende de gehele uitzending meededen en zich hielden aan de spelregels die zij vooraf toegestuurd kregen.

Terugkijken?
Afleveringen over DNA van Het Klokhuis terugkijken:

Afspeellijst "Quizz"

Winnen Bert & Joke de Quizz?

Bekijk hier of Bert en Joke de Quizz nog vaker weten te winnen!