Werelderfgoed: Wat is werelderfgoed?

20.08.2024

Meer dan 1200 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en beschermd moeten worden. Janouk zoekt uit hoe die Werelderfgoedlijst is ontstaan en hoe je er op komt. Ridder William wil dat zijn kasteel ook op de Werelderfgoedlijst komt te staan.

Het Klokhuis over Werelderfgoed

In ons Koninkrijk zijn 13 locaties door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. Dit zijn unieke plekken of gebouwen, zoals de Waddenzee de molens op de Kinderijk of de Grachtengordel in Amsterdam. Hiermee staan ze in een rijtje naast de piramides van Gizeh, de Chinese muur en de Toren van Pisa. Omdat deze plekken dus heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt! 

Omdat er de laatste jaren (zowel in 2022 als 204) nieuwe werelderfgoederen zijn toegekend in Nederland, zijn er ook nieuwe Klokhuis-afleveringen gemaakt. In 2024 een aflevering over het Eise Eisinga Planetarium, en in 2022 afleveringen over de Koloniën van Weldadigheid, de Hollandse Waterlinies, de Romeinse Limes en over de Amsterdamse Grachtengordel. Ook is er een aflevering die uitlegt wat werelderfgoederen eigenlijk zijn.

Banner_FullKleur

Foto's van de Werelderfgoederen zijn gemaakt door Nanette de Jong en Michael A. Newton