mayonaise
Doe het zelf: Mayonaise
Mayonaise
Sterrenkok Jan van restaurant De Librije legt uit hoe je zelf overheerlijke mayonaise maakt. Dat is helemaal niet zo moeilijk!
Dit heb je nodig:
Ingrediënten:
- 3 eierdooiers
- 30 gram mosterd, dit is 1 eetlepel
- 1 eetlepel azijn
- Sap uit 1 limoen
- De rasp van 1 limoen
- 500 milliliter zonnebloemolie
- Een snufje zout
Let op: er is een kans dat je van rauwe eieren salmonella krijgt. Voor meer informatie kijk op voedingscentrum.nl
Spulletjes:
- Een kom
- Een maatbeker
- Een staafmixer
Stappen:
Stap 1
Neem een maatbeker of kommetje en doe daar de eierdooiers, de mosterd, de azijn, de limoenrasp en limoensap van 1 limoen in.
Mix het goed door elkaar met de staafmixer!
Klaar? Laat je staafmixer er nog even in staan, want er komt nog meer!
Stap 2
We gaan nu langzaam de olie toevoegen, giet de olie er langzaam in zodat de olie meteen wordt opgenomen in het mengsel, blijft de olie een beetje op het mengsel liggen stop dan even met het toevoegen van olie en mix het even!
Als het mengsel weer helemaal dezelfde kleur en textuur heeft kun je verder gaan met olie toevoegen.
Doe er nog een snufje zout bij, nog even mixen en nu hebben we heerlijke mayonaise!
Bijzondere smaken maken
Bieslookmayonaise
- Neem 1/3 van de mayonaise
- Neem 10 sprietjes bieslook en hak ze in fijn.
- Meng ze met een lepel door de mayonaise!
- Klaar is je bieslookmayonaise
Knoflookmayonaise
- Neem 1/3 van de mayonaise
- Pel de knoflook!
- Neem 2 teentjes
- Hak deze zo fijn mogelijk
- Meng het door de mayonaise en klaar!
Speci-mayonaise
- Neem 1/3 van de mayonaise
- Voeg 1/2 theelepeltje specerijen toe, die je lekker vindt, bijvoorbeeld groene curry!
- Proef de mayonaise tussendoor en voeg iedere keer een klein beetje specerijen toe tot dat je hem perfect vindt!
- Als je maar 1 bijzondere mayonaise wilt maken kun je de recepten maal 3 doen natuurlijk.