Collectie items

Met een Snapje? snap je het!

Meer

Snapje? π (Pi)

Wat is Pi?

Snapje? Kilo, pond en ons

Wat betekenen de woorden ‘pond’ en ‘ons’?

Snapje? Survival of the fittest

Wat betekent ‘Survival of the fittest’?

Snapje? Hoe de aarde draait

Hoe draait de aarde in het heelal?

Snapje? Zomertijd en Wintertijd

Als de zomertijd in gaat, gaat de klok dan voor- of achteruit? En kan je dan langer slapen of juist korter?

Snapje? D en dt

Wanneer schrijf je een werkwoord met een d, en wanneer met dt?

Akwasi en Jan Beuving winnen Willem Wilminkprijs

Op 11 februari 2017 is tijdens het internationale BIG BANG Festival in Enschede bekend gemaakt dat het NTR Snapje? Optellen van breuken de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied heeft gewonnen. Doel van deze prijs is het stimuleren van het kwalitatieve kinderlied. Snapje? is een serie van liedjes met videoclip van 2 minuten die ervoor zorgen dat het kwartje valt, of waarmee je een handig ezelsbruggetje leert. Voor het Snapje? Optellen van breuken schreef Jan Beuving de tekst en rapper/acteur Akwasi verzorgde de uitvoering en muziek.

Het Snapje? Optellen van breuken kwam uit maar liefst 96 inzendingen als winnaar uit de bus. De jury zegt over dit Snapje? “Een lied waarbij tekst en muziek zich direct nestelen in je hoofd, een lied waarbij je meteen hoort dat de makers het ambacht in de vingers hebben, een brutaalvrolijke uitleg van een lastig rekenprobleem, het lied met ook nog eens een fijne uitsmijter: Want breuken zijn alleen maar lastig… in het ziekenhuis.”

Snapje? wint Gouden Kinderkast

Op Cinekid is bekend gemaakt dat de NTR-serie Snapje? de Cinekid Gouden Kinderkast 2016 heeft gewonnen. De Gouden Kinderkast is een genre overstijgende prijs, waarmee de vakjury van Cinekid bepaalt welk programma het beste jeugdtelevisieprogramma van het jaar is 

De jury prijst Snapje? vanwege 'de toegankelijke manier voor kinderen om basisprincipes en regels te leren. De vaak humoristische beelden helpen om de informatie te verduidelijken. De refreinen van de liedjes zorgen ervoor dat je het makkelijker kunt onthouden. En ook prijst de jury het feit dat kinderen in aanraking komen met verschillende soorten muziek van eigen bodem.'

Wat is Snapje?

Wanneer eindigt een werkwoord op -d of -dt? Hoe tel je breuken op? En hoe onthoud je rijtjes makkelijker? Met een Snapje? wordt in een videoclip van 2 minuten een basisprincipe uitgelegd of basisregel aangeleerd. Anneke Dorsman, eindredacteur Snapje? ‘ Ik vind het zelf zo lekker als er een kwartje in mijn hoofd valt. Muziek en beeld helpen daarbij: in beeld kun je goed uitleggen en de muziek maakt dat het blijft hangen’.

Grote namen

Aan de Snapjes werkten verschillende grote namen mee. Zo zijn de teksten van de hand van cabaretiers Kees Torn, Jan Beuving en Katinka Polderman. Muziek en zang zijn van Racoon, De Staat, Maaike Ouboter, Sonja van Hamel, Lucas Hamming, Akwasi en A Whole Lotta People. En Mascha Halberstad, Sverre Fredriksen en Elmer Kaan maakten de video’s.

Snapje? Optellen van breuken

Breuken optellen, hoe doe je dat?

Snapje? Geheugenpaleis

Hoe kun je een lijst woorden makkelijk onthouden?

Snapje? Jouw truc 

Wanneer schrijf je ‘jou’ en wanneer ‘jouw’?

Snapje? Groter dan

Wanneer zeg je ‘als’ en wanneer ‘dan’?

Snapje? Drijven of zinken

Wat zinkt, en wat blijft drijven?

Snapje? Peleton

Rekenen met procenten

Snapje? Aggregeren maar!

Condenseren, wat is dat? En wat heeft dat te maken met smelten en bevriezen?

Snapje? Wat een afstand

Wat is een decimeter ook alweer? En hoeveel meter gaat er in een hectometer?

Deel deze pagina met je vrienden!