Collectie items

Met een Snapje? snap je het!

Meer

Snapje? ft. Thijs Boontjes - DROL

Snapje? ft. Sarah Jane - Letterlijk en figuurlijk

Snapje? ft. Lienke Iburg - Kikker en pad

Snapje? ft. Thijs Boontjes - hè en hé

Snapje? Welke planeten heeft ons zonnestelsel en in welke volgorde staan ze?

Snapje? Hoeveel dagen hebben de maanden?

Snapje hoeveel dagen de maanden hebben?

Snapje? Mits en tenzij

Deftige woorden, maar wat betekenen ze eigenlijk?

Snapje? Vaccineren

Hoe werkt vaccineren? Hoe kan het dat je lichaam daarna een ziekte kan verslaan?

Snapje? Watermoleculen

Hoe bewegen watermoleculen in ijs? En hoe in de vorm van water of waterdamp?

Snapje? Hooi en Stro

Welke sprieten zijn nou ook al weer hooi, en welke stro?

Snapje? Stroomkring

Snapje hoe een stroomkring werkt?

Snapje? π (Pi)

Wat is Pi?

Snapje? Zomertijd en Wintertijd

Als de zomertijd in gaat, gaat de klok dan voor- of achteruit? En kan je dan langer slapen of juist korter?

Snapje? Kilo, pond en ons

Wat betekenen de woorden ‘pond’ en ‘ons’?

Snapje? Survival of the fittest

Wat betekent ‘Survival of the fittest’?

Snapje? Hoe de aarde draait

Hoe draait de aarde in het heelal?

Snapje? D en dt

Wanneer schrijf je een werkwoord met een d, en wanneer met dt?

Snapje? Optellen van breuken

Breuken optellen, hoe doe je dat?
 

Snapje? Geheugenpaleis

Hoe kun je een lijst woorden makkelijk onthouden?

Snapje? Jouw truc

Wanneer schrijf je ‘jou’ en wanneer ‘jouw’?

Snapje? Groter dan

Wanneer zeg je ‘als’ en wanneer ‘dan’?

Snapje? Drijven of zinken

Wat zinkt, en wat blijft drijven?

Snapje? Aggregeren maar!

Condenseren, wat is dat? En wat heeft dat te maken met smelten en bevriezen?

Snapje? Wat een afstand

Wat is een decimeter ook alweer? En hoeveel meter gaat er in een hectometer?

Snapje? Peleton

Rekenen met procenten

Snapje? wint prijs voor beste kinderlied

Zaterdagavond 7 april is in theater ‘Kleine Willem’ in Enschede bekend gemaakt dat het Snapje? Kilo, pond en ons uit 71 inzendingen de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied heeft gewonnen. Doel van deze prijs is het stimuleren van het kwalitatieve kinderlied. Snapje? is een serie liedjes met videoclip met kleine kennishacks waardoor je basisprincipes makkelijker begrijpt of onthoudt. Voor het Snapje? Kilo, pond en ons schreef Katinka Polderman de tekst en zanger Kenny B verzorgde de muziek.

Het Snapje? Kilo, pond en ons kwam uit maar liefst 71 inzendingen als winnaar uit de bus. 
De jury zegt over dit Snapje?:

"Een ontzettend vrolijke les in de gewichteenheden die we dagelijks gebruiken, met een letterlijk handige vuistregel en geweldig aanstekelijke muziek van Kenny B."

Wat is Snapje?
Wanneer eindigt een werkwoord op -d of -dt? Hoe tel je breuken op? En hoe onthoud je rijtjes makkelijker? Met een Snapje? wordt in een korte videoclip een basisprincipe uitgelegd of basisregel aangeleerd. Eerdere Snapjes, met onder anderen muziek van Akwasi, Racoon, De Staat, Kenny B, Diggy Dex, Lucas Hamming en Eefje de Visser, waren een groot succes. De serie won de Cinekid Gouden Kinderkast en de NOT Innovatie Award. Het Snapje? optellen van breuken van Jan Beuving en Akwasi won in 2017 de Willem Wilminkprijs voor Beste Kinderlied.

Akwasi en Jan Beuving winnen Willem Wilminkprijs

Op 11 februari 2017 is tijdens het internationale BIG BANG Festival in Enschede bekend gemaakt dat het NTR Snapje? Optellen van breuken de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied heeft gewonnen. Doel van deze prijs is het stimuleren van het kwalitatieve kinderlied. Snapje? is een serie van liedjes met videoclip van 2 minuten die ervoor zorgen dat het kwartje valt, of waarmee je een handig ezelsbruggetje leert. Voor het Snapje? Optellen van breuken schreef Jan Beuving de tekst en rapper/acteur Akwasi verzorgde de uitvoering en muziek.

Het Snapje? Optellen van breuken kwam uit maar liefst 96 inzendingen als winnaar uit de bus. De jury zegt over dit Snapje? “Een lied waarbij tekst en muziek zich direct nestelen in je hoofd, een lied waarbij je meteen hoort dat de makers het ambacht in de vingers hebben, een brutaalvrolijke uitleg van een lastig rekenprobleem, het lied met ook nog eens een fijne uitsmijter: Want breuken zijn alleen maar lastig… in het ziekenhuis.”

 

Snapje? wint Gouden Kinderkast

Op Cinekid is bekend gemaakt dat de NTR-serie Snapje? de Cinekid Gouden Kinderkast 2016 heeft gewonnen. De Gouden Kinderkast is een genre overstijgende prijs, waarmee de vakjury van Cinekid bepaalt welk programma het beste jeugdtelevisieprogramma van het jaar is 

De jury prijst Snapje? vanwege 'de toegankelijke manier voor kinderen om basisprincipes en regels te leren. De vaak humoristische beelden helpen om de informatie te verduidelijken. De refreinen van de liedjes zorgen ervoor dat je het makkelijker kunt onthouden. En ook prijst de jury het feit dat kinderen in aanraking komen met verschillende soorten muziek van eigen bodem.'

Wat is Snapje?
Wanneer eindigt een werkwoord op -d of -dt? Hoe tel je breuken op? En hoe onthoud je rijtjes makkelijker? Met een Snapje? wordt in een videoclip van 2 minuten een basisprincipe uitgelegd of basisregel aangeleerd. Anneke Dorsman, eindredacteur Snapje? ‘ Ik vind het zelf zo lekker als er een kwartje in mijn hoofd valt. Muziek en beeld helpen daarbij: in beeld kun je goed uitleggen en de muziek maakt dat het blijft hangen’.

Grote namen
Aan de Snapjes werkten verschillende grote namen mee. Zo zijn de teksten van de hand van cabaretiers Kees Torn, Jan Beuving en Katinka Polderman. Muziek en zang zijn van Racoon, De Staat, Maaike Ouboter, Sonja van Hamel, Lucas Hamming, Akwasi en A Whole Lotta People. En Mascha Halberstad, Sverre Fredriksen en Elmer Kaan maakten de video’s.

Deel deze pagina met je vrienden!