Het Heelal

Klokhuisserie over het heelal

Meer

Het Klokhuis over het heelal

Presentatoren Nienke de la Rive Box en Maurice Lede doen verslag van een spannende reis langs de sterren.

Tijdens hun reis vertellen verschillende deskundigen over ons fascinerende en raadselachtig universum.

In de eerste vier afleveringen reist Nienke, samen met astronoom Joeri van Leeuwen, steeds verder bij de aarde vandaan: door ons zonnestelsel, het Melkwegstelsel naar verre sterrenstelsels helemaal tot de grenzen van het heelal. Joeri legt uit hoe ons heelal ontstaan is en hoe daarin op spectaculaire wijze sterren geboren worden en weer sterven. In de volgende drie afleveringen onderzoekt Maurice welke spectaculaire ontdekkingen ruimtetelescopen hebben gedaan, of er tekenen van leven zijn op Mars en hoe het is om als mens in de ruimte te leven. Zullen er in de toekomst mensen op de maan of op Mars wonen?

Ook de vaste dramakarakters van 'Het Klokhuis' hebben zo hun ideeën over de ruimte. De nerds van Nerd TV hebben een bijzondere belangstelling voor het zonnestelsel. Zullen Bert en Joke uit Varsseveld weer alle antwoorden goed hebben in de planetenquiz?  Verder is er een flitsende Klokko-commercial gemaakt voor een spectaculaire ruimtereis. Nu met korting.

Zonnestelsel: De binnenplaneten
Nienke maakt samen met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een ruimtereis. Ze bezoeken de planeten van ons zonnestelsel. Welke zijn dat ook al weer? De nerds van Nerd TV leveren ook een belangrijke bijdrage aan het zonnestelsel.

Zonnestelsel: De buitenplaneten
Nienke maakt met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een reis buiten ons zonnestelsel. Sommige planeten blijken daar alleen uit gas te bestaan! Wat weten Bert en Joke uit Varsseveld trouwens over planeten?

De Melkweg
Nienke maakt met sterrenkundige Joeri van Leeuwen een spectaculaire reis door ons Melkwegstelsel. Een enorme verzameling van sterren, stof en gaswolken waar sterren worden geboren en weer sterven. Hoe zou trouwens een ruimtevakantie er uit zien?

Het Heelal
Sterrenkundige Joeri van Leeuwen legt aan Nienke uit wat het Heelal nou precies is. De grootheid ervan blijkt overweldigend. Bovendien gebeuren er spannende dingen. Wat zijn bijvoorbeeld zwarte gaten?

Mars
Was er op Mars vroeger vloeibaar water? Waren er rivieren en dus ook misschien wel leven? Waar is al dat dan water gebleven? Maurice duikt in de wereld van de kleine rode planeet en zoekt het uit. Kan de mens in de toekomst misschien op Mars gaan wonen?

Ruimtetelescoop
Met ruimtetelescopen kun je het heelal op verschillende manieren bestuderen. Maurice gaat op onderzoek uit en ziet welke fantastische ontdekkingen ruimtetelescoop Hubble al heeft gedaan. Wat kun je met infrarood licht over de sterren leren? Er wordt nu zelfs een röntgentelescoop gebouwd.

Mens in de ruimte
Hoe is de mens ooit in de ruimte terecht gekomen? Hoe is het om te leven in ruimte? Ruimtevaarder André Kuipers laat het Maurice zien. En hoe ziet de toekomst er uit? Gaan we misschien op vakantie naar de maan? Of zelf naar Mars?

Deel deze pagina met je vrienden!