SoortSafari
Lesbrief over 'Soorten Herkennen'
MeerSoortSafari in de klas
Met de SoortSafari kun je heel makkelijk, zonder voorkennis, natuuronderwijs geven in de bovenbouw van het basisonderwijs. Je hoeft hiervoor niet de bossen in, want de meeste planten en dieren vind je gewoon in je wijk. Elke week staat er een andere plant of een ander dier centraal, en elke week kun je beslissen of je die soort gaat zoeken met je klas.
Er is ook een SoortSafari-app, maar die de lessen zijn goed te geven zonder tablets of telefoons. Lees hieronder hoe.
TV-aflevering
De SoortSafari heeft als doel elke week de soort-van-de-week te vinden. Wat ‘soorten’ zijn, wordt uitgelegd in de TV-aflevering ‘Soorten herkennen’. Deze aflevering bekijken kan de start van de lessen zijn.
Elke week een soort
Elke week kan je met je klas op zoek gaan naar de soort-van-de-week. Wat de soort van de week is, kun je zien in de SoortSafari-app. Het is leuk om deze op een paar telefoons of tablets te installeren, afhankelijk van wat er in jouw klas gebruikelijk en mogelijk is.
De soort van deze week is: hazelaar.
Onderaan deze pagina zijn alle voorgaande planten en dieren te vinden.
Stap 1: Goed kijken
De les begint met het kijken naar de soort-van-de-week, binnen, op het digiboard. Er staat een mooie wetenschappelijke tekening van de soort in de lesbrief voor docenten, en deze tekening is ook los als download beschikbaar. Deze tekening kun je groot op het digiboard bekijken, samen met de leerlingen, en ze vragen wat ze zien. In de pdf voor docenten staat ook waar je naar kunt kijken en hoe je de soort kunt beschrijven. Ook staan hier een aantal weetjes in over de soort, zoals wat ie eet, of waar ie te vinden is.
Stap 2: Een vlog met tips
Presentator Janouk maakt elke week een vlog waarin ze tips geeft over het vinden van de soort-van-de-week. Deze video is leuk om te kijken als voorbereiding, en te vinden op deze pagina te vinden, en ook op het YouTube-kanaal van Het Klokhuis.
Stap 3: Naar buiten!
Nu gaan jullie de soort-van-de-week zelf opzoeken, buiten. Als t goed is weten jullie inmiddels waar je kunt zoeken en hoe de soort eruitziet. Het zoeken kan in groepjes.
Als de soort gevonden is, dan kunnen leerlingen de soort op hun werkblad natekenen. Omdat het uiterlijk van de soort zo goed besproken is, weten ze goed waar ze kunnen zien.
Als je school toevallig wel tablets of telefoons met internet heeft, dan kan de soort ‘gescoord’ worden met de app.
Tenslotte
Nog twee dingen:
Omdat er elke week een andere plant of dier centraal staat, kunnen de lessen onafhankelijk van elkaar gegeven worden, en kun je zelf bepalen of je zo nu en dan, of elke week een soort gaat zoeken. Het leuke is: ook in de winter is het mogelijk om planten en dieren te spotten!
Als het mogelijk is om de SoortSafari-app te gebruiken, is het ook leuk om met de klas eens te kijken naar de aflevering Het Klokhuis over AI – beeld. Hierin wordt uitgelegd hoe beeldherkenning werkt. De beeldherkenning in de SoortSafari-app wordt gebruikt om te checken of het de soort is die je zoekt.
Lesmateriaal
Hieronder is al het lesmateriaal te downloaden. Elke week komen er drie nieuwe downloads beschikbaar: de lesinformatie voor docenten, het werkblad voor de leerlingen en de tekening van de 'soort van de week'.
Week 48: Hazelaar
Week 47: Spin
Week 46: Eik
Week 45: Langpootmug
Week 44: Eend
Week 43: Roodborstje
Week 42: Brandnetel
Week 41: Kraai, kauw en roek
Week 40: Regenworm
Week 39: Pissebed
Week 38: Reiger
Week 37: Zevenblad
Week 36: Weegbree
Week 35: Lieveheersbeestje
Week 34: Winde
Week 33: Merel
Week 32: Klaver