Lucht

Astma, hoe werkt dat?

Wat is Astma?

Wanneer je ademhaalt, zuig je zuurstof je longen in. In je longen wordt deze zuurstof in je bloed gestopt. Maar wanneer je astma hebt, gaat dat niet helemaal goed. Je kan dan soms moeilijker ademen en voelt je benauwd. Dat komt omdat je longen ziek zijn.

Sommige kinderen hebben astma en hebben er niet zo heel veel last van in het dagelijks leven. Maar anderen hebben er zoveel last van, dat ze niet meer normaal kunnen doen wat ze willen. Dan worden kinderen vaak door de kinderarts doorverwezen naar een kinderlongarts.

Hoe krijg je het?

Maar hoe komt dat nou dat de één astma heeft en de ander niet?

Kinderlongarts Liesbeth: voor een groot deel is het erfelijk. Als het veel in je familie voorkomt heb je zelf ook een grotere kans om astma te krijgen. Pech dus.

Uitlokkers zorgen ervoor dat je écht last van je astma kan krijgen. Dat is voor elke astmapatiënt weer anders.

De grootste uitlokker voor astma: verkoudheid
Als je astma hebt en je wordt verkouden, dan word je vaak niet vanzelf beter. Het verkoudheidsvirus, samen met de astma, zorgen er dan voor dat de longen ontstoken blijven. Met als gevolg: astma-aanvallen.

Andere uitlokker: allergie
Astma-aanvallen gebeuren ook vaak als delongen met bepaalde stoffen in aanraking komen. Het kan zijn dat je allergisch bent.

In de lucht die we inademen zitten altijd wel stuifmeel of bijvoorbeeld dierlijke schilfers zoals van de kat. Als je geen astma hebt dan heb je daar vaak geen last van. Als je astma hebt wel. Maar niet iedereen die allergisch is heeft ook astma!

Nog een uitlokker:sport/ inspanning
Soms kun je als je astma hebt last hebben van benauwdheid. Bijvoorbeeld als je je inspant tijdens sport.

Gaat het over?

Er zijn geen medicijnen die je beter maken als je astma hebt.

Wel kunnen medicijnen zorgen dat je minder last hebt. Dit zijn bijna altijd medicijnen die je in moet ademen: puffers. Je hebt:

 

Luchtwegverwijders
Hier zit een stofje in dat de spieren rondom de luchtwegen ontspant. Dan kan de lucht makkelijker in en uit de longen stromen. Het gepiep wordt daardoor minder. Je kan dan makkelijker ademhalen

 

Ontstekingsremmers
Soms is het ook nodig om medicijnen in te nemen die de ontsteking en de zwelling verminderen. Ze maken je longen minder gevoelig voor uitlokkers.  

 

De luchtwegen

Een omgekeerde boom...

De longen zien eruit als een soort omgekeerde boom. De lucht gaat door de luchtpijp. Voordat de luchtpijp in de longen komt, splitst hij in tweeën. De lucht gaat dan via de twee kleinere pijpjes naar de linker- en de rechterlong.

Die pijpjes vertakken zich dan in de longen in steeds kleinere buisjes. Aan het einde zitten luchtzakjes die we longblaasjes noemen. Door die blaasjes komt de lucht uiteindelijk in het bloed.

Als je astma hebt zijn die pijpjes/bronchiën de hele tijd ontstoken. En als ze dan ook nog eens geprikkeld worden, dan trekken ze zich nog meer samen. Dat doen ze omdat ze sterk reageren op iets in de lucht zoals stof, stuifmeel, rook of kou.

Als je astma hebt kunnen je luchtwegen helemaal geïrriteerd en verstopt raken. Je kunt dan niet meer goed ademen. Je wordt benauwd en ademt niet meer goed. Dat heet een astma-aanval.

 

Ruby heeft astma

Hoi, ik ben Ruby!

Ik ben Ruby en ik heb al sinds 2000 astma. Mijn vader en broertje hebben er ook last van. Maar niet zo erg als ik. Normaal voel ik er niet zoveel van. Maar soms voelt het heel raar. Alsof je heel diep inademt en nog steeds geen lucht krijgt. Praten is dan ook moeilijker, omdat ik dan wil inademen.


Het is het ergst als de lucht vochtig is of in de winter. Vooral als ik uit een warme ruimte kom en dan de kou in ga. Ik heb daar altijd veel last van en kan dan echt een astma aanval krijgen.

Om het minder erg te maken moet ik medicijnen nemen. Elke dag moet ik puffers nemen en ’s avonds ook een pilletje. Als ik weinig last heb moet ik twee puffers. Anders meer. Gelukkig smaakt zo’n puffer niet vies. Het voelt wel een beetje korrelig op je tong.

Door mijn astma mocht ik wel meespelen in Het Klokhuis. Dat was echt super leuk. Wel een beetje gek in het begin…Verder was het was heel gezellig met Dolores! Ik heb heel veel zin in dinsdag. Dan komt de aflevering op TV. Mijn ouders, broertjes, familie en klasgenoten kijken allemaal mee!

Leuke weetjes

Wist je dat...

-Een mens wel 10.000 liter lucht per dag nodig heeft? Dat is bijna een vrachtwagen vol!

-Per keer dat je ademhaalt er ongeveer een halve liter lucht binnenkomt? Een half melkpak aan lucht dus!

-Je longen ervoor zorgen dat je iedere vier seconden zuurstof inademt? Dat is wel meer dan 20.000 keer per dag.

-Als je ouders geen astma hebben, de kans dat jij ermee geboren wordt 5 tot 10% is?

Astmakids

Weet jij alles over astma?!

Hoe vaak haal je adem per dag?
Hoe ziet een huisstofmijt eruit?

Waarom is sporten goed als je astma hebt?

Wat weet jij al van astma?


Test je kennis over astma met de quizjes op de site van het Astma fonds. Kijk bij de toffe tips of leuke filmpjes om nieuwe dingen te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat je iedere vier seconden ademhaalt? Dat is meer dan 20.000 keer per dag!

Op deze website van het Astma Fonds vind je ook heel veel informatie en filmpjes die handig zijn voor je spreekbeurt. Niet alleen leuk en handig voor jou, maar ook voor je ouders, klasgenootjes en juf of meester.

Neem snel een kijkje op astmakids.nl!

Handige links

Handige links

Op de volgende websites kun je meer informatie vinden over astma:

-Astmakids

-Astmafonds

-Heiveheuvel

Deel deze pagina met je vrienden!