Het Klokhuis over hersenen

Het Klokhuis over hersenen

Meer

Het Klokhuis over hersenen

HetKOH

Het meest ingewikkelde orgaan van het menselijk lichaam. Nienke de La Rive Box probeert in deze serie de geheimen van onze hersenen te ontrafelen en hersenaandoeningen bespreekbaar te maken. Nienke praat hierover met kinderen en deskundigen.

Persoonlijke verhalen
De kinderen in deze serie spreken uit eigen ervaring. Ze zijn openhartig over de ingrijpende gevolgen van een hersenaandoeningen. Dit levert opmerkelijke portretten en persoonlijke verhalen op. Zo heeft Charlotte (10) een oma met Alzheimer die haar bijna niet meer herkent. Eric (37) lag na zijn ongeluk in coma en kan nu alleen nog spreken via een spraakcomputer. Mika (6) kan écht bijna niet stilzitten en doet mee aan een onderzoek naar ADHD.

Stof tot nadenken
De serie behandelt veelvoorkomende hersenaandoeningen zoals: coma, ADHD, dyslexie, epilepsie, Alzheimer. Nienke spreekt hierover ook met deskundigen, o.a. met een neuroloog, een kinderpsychiater en een hersenonderzoeker. Wat dóen onze hersenen precies? Waarin verschillen mensen en dieren qua hersenen? Hoe werkt ons geheugen? Hoe worden onze hersenen ziek? Nienke gaat op zoek naar de antwoorden en gaat hierbij zelfs zo ver dat ze haar hersenen laat scannen. Er is ook aandacht voor het computerbrein: neemt de computer het denken in de toekomst over van de mens? Kunnen we ons geheugen straks uitbreiden met speciale usb-kaarten? Naast de reportages zijn er bijzondere sketches en mooie liedjes in de afleveringen, die stof geven tot nadenken.

Bij de serie hersenen schreef Het Klokhuis een boek. Hierin vind je meer informatie over de onderwerpen uit de afleveringen en nog veel meer hersenkrakers. En natuurlijk worden al deze feitjes aangevuld met verhalen van kinderen en deskundigen, weetjes, strips en tests.

Deel deze pagina met je vrienden!