Maandoverzicht

Maandoverzicht november 2021

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in november:

1 november 2021 | Het Kantoor 283
Ben had bijna een bijna-dood ervaring en wil dat iedereen vast nadenkt over zijn begrafenis. In Waarom? Daarom! wordt uitgelegd waarom mensen rechts en links door elkaar halen. Hoe worden persoonlijke uitvaartkisten gemaakt? En in Fake It Till You Make It leert Sosha nep huilen.

2 november 2021 | Christiaan Huygens
Hij is een van de slimste mensen die ooit heeft geleefd: Christiaan Huygens. Hij denkt over van álles na en doet de ene na de andere uitvinding. Hij is in de 17de eeuw de uitvinder van de slingerklok, waardoor we nu precies weten hoe laat het is. Ook is hij dol op sterren en planeten. Huygens slijpt zijn eigen lenzen en maakt de allereerste buisloze telescoop. Zo ziet hij als eerste de ring rond de planeet Saturnus. En ziet hij nou ook buitenaards leven…? In Freaky Fans ontmoeten we een hysterische fan van Christiaan.

3 november 2021 | Joren Joshua
Hij krabbelt, tekent, gumt en begint opnieuw. Tientallen, soms wel honderden schetsjes maakt hij voor hij tevreden is en op zijn computer begint met uitwerken. Janouk kijkt mee over de schouder van illustrator Joren Joshua en ziet stap voor stap zijn speelse, vrolijke, slungelige creaties ontstaan. In zijn werkruimte laat Joren zien hoe een illustrator te werk gaat en hoe zijn creaties in kranten, boeken en online tot leven komen. Ook sommige cowboys hebben tekentalent.

4 november 2021 | Brandnetel
Het is misschien wel de meest gehate plant van Nederland: de brandnetel! Janouk zoekt uit waarom dat niet terecht is en waarom het juist zo’n waardevolle plant is. Ook laat Janouk zich vrijwillig prikken. Waarom doen brandnetels dat? Tuinman Lodewijk laat zien wat je tegen die jeuk kunt doen, terwijl Janouk een brandnetelmaaltijd bereidt. Met brandnetelbestrijders Koen en Martin verwijdert ze brandnetels op plekken waar die overlast geven. Cowboy Rascal Pascal Junior houdt een spreekbeurt over de brandnetel.

5 november 2021 | Kleur
Waarom is een rood t-shirt in rood licht rood, en in blauw en groen licht zwart? Wat doet kleur met onze gevoelens? En zijn zwart en wit ook kleuren? Nienke zoekt het uit! In Varkentje Rund is Greetje niet blij met de kleur van haar auto.

8 november 2021 | Het Kantoor 284
Leonoor en Timo opereren kapotte speelgoedknuffels, terwijl Ben algen probeert te verwijderen. In Waarom? Daarom! waarom staat de Noordpool niet op de kaart? En zijn algen Onzichtbare Huisdieren? En hoe worden medische instrumenten na gebruik eigenlijk schoongemaakt? In Doen Ze Dat Zo? wordt dat haarfijn uitgelegd.

9 november 2021 | Spinoza
Hij geldt als de belangrijkste denker die Nederland ooit heeft gehad: Spinoza. Hij durfde anders te denken, over van alles: vrijheid van meningsuiting, democratie, de rol van God. Dat klinkt normaal, maar het was in de 17de eeuw niet normaal om te zeggen of schrijven wat je dacht. Spinoza’s boeken werden zelfs verboden. Pascal duikt met Spinoza in de filosofie. Wat is filosoferen? Filosoof Sanne ten Wolde leert Pascal hoe belangrijk het is om vragen te stellen, om door te denken over dingen die iedereen logisch vindt. En hoe fijn het is dat niet iedereen hetzelfde is en denkt. De Dat-Kan-Toch-Anders man is erbij als de jonge Spinoza ruzie heeft met zijn ouders.

10 november 2021 | Verticale landbouw
Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw! Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf en ontdekt daar hoe je high-tech verse kruiden kunt verbouwen. Ook Wendel en Liza verdiepen zich in verticale landbouw.

11 november 2021 | Acrobatiek
Acrobaten bungelen op grote hoogte aan trapezes, ze dansen op strak gespannen koorden en ze slingeren in een circustent van de ene naar de andere kant. Maar acrobaat word je niet zomaar. Janouk neemt een kijkje op een van de twee circusscholen in Nederland. Met Marleen leert ze de basis van de ‘static trapeze’. En met Nynke werkt ze toe naar het uiteindelijke doel: optreden voor publiek. Ard en Fjodor richten de Bassie en Adriaan Academie op.

12 november 2021 | IJstijd
Tijdens een ijstijd is het klimaat koud voor een langere tijd. Ook in Nederland zijn er verschillende ijstijden geweest. Er leefden toen veel bijzondere wilde dieren. In het landschap van nu kun je nog steeds overblijfselen vinden van de ijstijd. Pascal vindt een groot stuk bot op het strand en gaat op onderzoek uit. Van welk spectaculair dier uit de ijstijd is dit bot? In Roelofarendsveen presenteert de wetenschap een goed bewaard gebleven mammoetdrol.

15 november 2021 | Het Kantoor 285
Ben wil aardig gevonden worden door de dochter van zijn nieuwe vriendin. Waarom dragen mensen kleding met panterprint? In Doen Ze Dat Zo?: henna als sieraad op je huid. Maar hennakunst maken, hoe doe je dat? Sosha leert in Fake It Till You Make It hoe je een gevecht er heel echt uit kunt laten zien.

16 november 2021 | De Hanze
Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. In Kampen vaart Janouk mee over de IJssel op een ‘kogge’, een handelsschip uit die tijd. Hoe ging dat vroeger, en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de echte handel van vroeger nog steeds plaatsvindt op de markt van nu. Ook Ridder William ziet het belang van samenwerken.

17 november 2021 | Tweetaligheid
De meeste kinderen hebben één moedertaal. Sommige kinderen groeien op met meer dan één taal, bijvoorbeeld omdat hun moeder Nederlands is en hun vader Spaans. Of omdat er thuis Arabisch wordt gesproken en op school Nederlands. In Friesland krijgen veel kinderen zowel Fries als Nederlands met de paplepel ingegoten. Hoe is het om tweetalig te zijn? Wat zijn de voor- en nadelen van meertaligheid? In welke taal droom je als je tweetalig bent?

18 november 2021 | Neon
Opvallende neonverlichting is op bijna elke straathoek te vinden. Handig als reclame, maar ook mooi voor de sier. Deze sierlijk schijnende letters en figuren maken is echt vakwerk. Pascal gaat langs bij neonglasblazer Djahvy en komt erachter dat glasblazen niet meevalt, en dat de felle neonkleur ontstaat door een chemische reactie. Ard en Fjodor maken hun eigen lichtreclame.

19 november 2021 | Dwarslaesie
Kess heeft een dwarslaesie, waardoor ze haar spieren voor een groot deel niet kan gebruiken. In een revalidatiekliniek traint ze om weer zelfstandig te kunnen bewegen. En daar komt veel bij kijken! Nizar volgt haar, en hij spreekt met arts Ineke die uitlegt wat het betekent om een dwarslaesie te hebben. En in een sketch: hoe ga je om met een cowboy in een rolstoel?

22 november 2021 | Het Kantoor 286
Leonoor veroorzaakt een rel met een grap op social media en Ben wordt Prankmaster van het jaar. In Fake It Till You Make It leert Sosha neplachen. In Waarom? Daarom! de vraag waarom noem je rood haar niet oranje? In Onzichtbare Huisdieren laten we zien wat een hoofdhuidbacterie is.

23 november 2021 | Hugo de Groot
Hugo de Groot werd een wonderkind genoemd. Hij schreef al gedichten in het Latijn en Grieks toen hij pas 8 jaar oud was! Later dacht hij veel na over grote vragen als: waarom voeren landen oorlog? En van wie is de zee eigenlijk? Hij bedacht hier heel belangrijke internationale regels voor, die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. In 1619 werd hij door zijn politieke vijand Prins Maurits gevangen gezet op Slot Loevestein. Eva is er gaan kijken en komt erachter hoe dat is afgelopen. En de Familie Amin probeert in een sketch Hugo’s oorlogsrecht thuis toe te passen.

24 november 2021 | Spiegels
Bijna elke dag kijk je wel even in de spiegel, even checken hoe je outfit staat of hoe je haar zit. Sosha ontdekt dat spiegels al duizenden jaren bestaan, al zagen ze er vroeger heel anders uit dan nu. Maar herkennen alle mensen en dieren zichzelf eigenlijk wel in de spiegel? Klokko presenteert een Wonderspiegel die complimenten geeft.

25 november 2021 | Dick Bruna
Dick Bruna (1927-2017) maakte in zijn leven 124 prentenboeken, die in meer dan 50 talen over de hele wereld zijn verschenen. Zijn beroemdste werk is nijntje, maar ook boris beer, betje big en daan douwe zijn figuren die Bruna heeft bedacht en getekend. Janouk zoekt uit hoe hij te werk ging en hoe nijntje is ontstaan. Illustrator Iris Deppe vertelt dat Dick Bruna haar held is en een groot voorbeeld. In een sketch komen we er achter waarom nijntjes mond de vorm heeft van een kruisje.

26 november 2021 | Truffels
Veel mensen vinden truffels heel erg lekker om te eten. Truffels lijken een beetje op ondergrondse paddenstoelen. Ze zijn lastig te vinden, want ze groeien goed verstopt onder de grond en alleen op bepaalde plekken. Daarom zijn truffels vaak heel duur. Lukt het Sosha truffels te vinden met hulp van truffelhond Dexter? Voor wie snel rijk wil worden presenteert Klokko de Truffel Oksel Grow Kit.

29 november 2021 | Het Kantoor 287
Wouter komt met een challenge voor een prikkelarmer leven: try to be saai! Eva duikt in het vermoeiende gaapmysterie, want waarom gapen we eigenlijk? En waarom vinden veel mensen spruitjes eigenlijk vies? In Onzichtbare Huisdieren gaat het over de schimmel.

30 november 2021 | De Tweede Wereldoorlog
Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Ons land wordt vijf jaar bezet door nazi-Duitsland. Voor de nazi’s was niet iedereen gelijk. Joden, Roma en Sinti, gehandicapten en homoseksuelen werden gediscrimineerd en vermoord. Chris de Leeuw was nog een kind toen de oorlog uitbrak, een doodgewoon meisje van 14 jaar. Hoe heeft zij de oorlog beleefd? Janouk haalt herinneringen op met haar. In een liedje zingt een jongen over zijn oma die de hongerwinter heeft meegemaakt.

Deel deze pagina met je vrienden!