Maandoverzicht
Februari 2025
MeerDeze afleveringen worden uitgezonden in februari:
3 februari 2025 | Het Kantoor 354
Rodîn is heel goed geworden in debatteren, maar is het wel handig als je zowel goede argumenten vóór als tegen kan bedenken? In Huh?! wordt uitgelegd wat een argument eigenlijk is. En er zijn vloeistoffen die je aanraakt en dan in ijs lijken te veranderen. Het Klokhuis zoekt uit hoe dat werkt. In een klimbos kun je lekker klimmen, maar wie bouwt het klimbos? Janouk zoekt het uit.
4 februari 2025 | Marcel Pinas
Tirsa reist met haar moeder naar Suriname, naar de plek waar haar moeder ooit is geboren, een dorp diep in het regenwoud. Ze leert over de cultuur van de Marrons, de mensen die daar wonen sinds ze ooit ontsnapten uit de slavernij. Kunstenaar Marcel Pinas, zelf een Marron, laat zien hoe die cultuur voortleeft in zijn kunstwerken. In de sketch begrijpen twee kunstkenners niet zo goed of ze nou naar een kunstwerk kijken, of naar iets anders.
5 februari 2025 | Bouwen met schimmels
Wist je dat schimmels veel meer kunnen dan groeien op je bedorven eten? Janouk gaat kijken in het laboratorium bij schimmelprofessor Han Wosten. Het is zijn droom om in de toekomst huizen te bouwen met schimmels. Misschien lukt het ook wel om er materialen van te maken voor kleding, verpakkingen en veel meer. Het voordeel? Als je het niet meer nodig hebt, vergaat het vanzelf. Geen afval dus! De Limerickbouwvakkers weten alles van schimmelkleding.
6 februari 2025 | De voetafdruk: Kopen
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een deel van je voetafdruk bestaat uit alle spullen die je koopt: boeken, schriften, kleren, telefoons, schoenen. We kopen in Nederland best veel spullen. Hoe komt dat? En kan dat ook anders? Ton probeert de koopverslaving van Liesbeth te stoppen.
7 februari 2025 | Trampolinespringen
Lekker springen, draaien en zweven in de lucht op een trampoline: je hebt het vast wel eens gedaan. Maar wist je dat het ook een olympische sport is? Trampolinespringen is een onderdeel van de gymnastieksport en kent veel spelregels. Alleen heel hoog springen is niet genoeg voor een goede landing. Het Klokhuis kijkt mee met alle kunstjes van deze sport. Ton en Liesbeth durven eindelijk op de trampoline en verjagen de kinderen die er ook op willen.
10 februari 2025 | Het Kantoor 355
Rodîn is jarig, dus hij trakteert. Maar hij trakteert wel een beetje zuinig. Peggy wil Rodin een bijzondere ervaring cadeau doen, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk te zijn. En Huh?! wat is eigenlijk normaal? In Vragen van Kinderen zoekt Eva uit hoe een Bossche bol gemaakt wordt. Het Klokhuis zoekt ook uit hoe je olifantentandpasta maakt.
11 februari 2025 | Indonesië en Nederland
Indonesië is een groot eilandenrijk ver van Nederland vandaan. Toch is er een verbinding tussen de twee landen. In Nederland wonen zo’n 2 miljoen mensen met wortels in Indonesië. Janouk duikt in de geschiedenis van de twee landen en ontdekt hoe dat komt. De Kassameisjes vinden het ingewikkeld dat zeevaarders die voor de VOC verschrikkelijke dingen hebben gedaan standbeelden hebben.
12 februari 2025 | Microchips
Smartphones, rekenmachientjes en auto's, ze zitten er vol mee: chips! Maar waarom zitten die in al je apparaten? En hoe worden ze gemaakt? Bart onderzoekt het in de chipfabriek. De DKTA man heeft in de sketch een geweldige oplossing om apparaten kleiner te maken.
13 februari 2025 | De voetafdruk: Reizen
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Door te reizen wordt je voetafdruk ook groter. Dat komt vooral omdat veel voertuigen vervuilende gassen uitstoten. Nizar zoekt uit hoe dat zit. Ook bezoekt hij wetenschappers die werken aan duurzamere manieren van reizen. Klokko heeft een vakantie die helemaal klimaatneutraal is.
14 februari 2025 | Walvis
Wat weten we van walvissen, of baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis? Dat is het grootste dier dat op aarde leeft. Deze walvis wordt gemiddeld ongeveer 30 meter lang en kan wel 150 ton zwaar worden. Op de Azoren, een eilandengroep van Portugal, wordt er onderzoek gedaan naar het gedrag van deze zoogdieren. Er wordt vooral gekeken hoe ze zich onder water bewegen en met elkaar communiceren. Het Klokhuis mag mee op walvissenexpeditie om te achterhalen hoe ze onder water (over)leven. De vader in het Ruimteschip flirt met een ruimtewalvis.
17 februari 2025 | Het Kantoor 356
De Klokhuis-redactie heeft een echte sushi-chef te gast, maar Heleen wil liever dat hij Italiaans gaat koken. Sushi is nóg lekkerder met wasabi, maar wat is wasabi eigenlijk en hoe wordt het gemaakt? Janouk bezoekt de enige wasabiboer van Nederland. Huh?! wat is eigenlijk associëren? En Eva en Janouk zoeken uit of zwart wel echt zwart is.
18 februari 2025 | Exoten
Wist je dat er hier in Nederland dieren leven die hier eigenlijk helemaal niet vandaan komen? Die noem je exoten. Vandaag leert Eva welke dieren exoten zijn, hoe ze hier zijn gekomen. En waarom deze gasten van ver een probleem kunnen zijn. Bij de Cowboys wordt een wel heel bijzondere bank overvallen.
19 februari 2025 | Kimono
Het is een wereldberoemd kledingstuk uit Japan met de meest prachtige kleuren en patronen: de kimono! De kimono is een bijzonder kledingstuk met veel betekenis, bijpassende regels en een speciale manier van dragen. Janouk duikt in de wereld en tradities van dit kledingstuk. De Dansers van 155 passen een kimono aan.
20 februari 2025 | Drinkpak
Glas in de glasbak, papier in de papierbak, maar hoe recycle je bijvoorbeeld een melkpak? Bart volgt een pak uit de prullenbak en ontdekt wat je er allemaal van kunt maken. In de sketch is misdaadverslaggever Petra iemand op het spoor die verdacht veel melkpakken verzamelt.
21 februari 2025 | De eerste spoorlijn
Bijna 200 jaar geleden reed de allereerste trein in Nederland. Auto’s waren er nog niet. Dankzij de treinen konden mensen opeens veel sneller naar andere delen van het land. Om familie te bezoeken, of te gaan werken in fabrieken in andere steden. Nizar rijdt mee op een echte oude locomotief en leert hoe een stoommachine werkt. Wesley en Rodney hebben moeite met het hedendaagse treinreizen.
24 februari 2025 | Het Kantoor 357
Heleen probeert iets te doen aan eenzaamheid bij ouderen, en nodigt haar bejaarde buurvrouw Jannie uit. Maar heeft Jannie eigenlijk wel hulp nodig? Huh?! wat is eigenlijk een maatschappij? Janouk en Eva luisteren of ze temperatuur kunnen horen. En Tirsa leert tuften, een manier om coole kunstwerken van tapijt te maken.
25 februari 2025 | Toiletpapier
Hoe wordt toiletpapier gemaakt? Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water. Vervolgens wordt dat gezeefd en geperst en dan heb je zacht papier om je billen mee af te vegen. Nizar kijkt een dagje mee bij een (toilet)papierfabriek. De Vrachtwagenchauffeuses leggen het verschil uit tussen vouwers en proppers.
26 februari 2025 | Autisme
De een is goed in puzzelen, de ander niet maar vindt het wel superleuk. De een leert Frans in drie minuten en een ander nooit. Heb je een wiskundeknobbel, richtinggevoel of helemaal niet? Dol op uitgaan met veel vrienden of liever heerlijk onder een dekentje met de hond op de bank. Alle hersenen zijn anders en dat maakt ons uniek. Soms werken hersenen net een beetje méér anders. Bijvoorbeeld als je autisme hebt. Janouk onderzoekt hoe dat werkt in je hersenen. Bij de Cowboys zien we hoe lastig het kan zijn als je een bank wil overvallen wanneer je autisme hebt.
27 februari 2025 | Historische mode
Lang, kort, wijd, strak, broeken, pakken, jurken, alle kleuren en maten: tegenwoordig kan alles in de mode. Als het dan ook nog lekker zit, is dat mooi meegenomen. Maar hoe was dat vroeger? Janouk duikt in drie eeuwen modegeschiedenis. Van slank en recht, tot hoepelrok met heel veel onderrokken. Van strakke korsetten en ingesnoerde taille, tot het moment waarop vrouwen voor het eerst hun benen mochten laten zien en de rokken korter werden. Debbie en Lara vinden historische mode maar niets, maar ze moeten een outfit bedenken voor een verkleedfeest.
28 februari 2025 | Sterke draad
Wol, katoen, leer of polyester; iedere stof heeft unieke eigenschappen. De een is warm, de ander waterafstotend. Maar hoe maak je sterke kleding? Kleding die niet scheurt of zelfs kogels tegen kan houden? Bart bezoekt een fabriek waar draden gemaakt worden die sterker zijn dan staal. En hij onderzoekt hoe motorkleding beschermt en toch lekker zit. Vlogger Hetty demonstreert de voordelen van een motorpak voor ouderen.